قرعه کشی خودرو حذف می شود؟
سال ۹۹ در حالی برای صنعت خودرو کشور نیز به پایان می رسد که در این سال دو اتفاق مهم در حوزه خودرو رقم خورد. اولی توقف تولید پراید پس از ۲۷ سال و دومی بازگشت قرعه کشی به چرخه فروش خودرو. اتفاقی که برخلاف اتفاق اول با انتقادهای بسیاری نیز همراه شد.
این تغییر بزرگ در نحوه فروش خودرو را بسیاری به عقبگرد به دهه ۶۰ تعبیر کردند و در پاسخ، مدافعان فروش خودرو با قرعه کشی آن را تنها راه رساندن خودرو به دست مصرف کننده واقعی عنوان کردند.
یکی از عواملی که موجب شد سیاستگذار به سمت فروش خودرو با قرعه کشی برود افزایش بیش از اندازه تقاضا برای خودرو کارخانه بود که خود از جهش قیمت خودرو در بازار و ایجاد اختلاف زیاد بین قیمت در کارخانه و بازار ناشی می شد.
روزنامه دنیای اقتصاد در بخشی از گزارش امروز خود از احتمال حذف قرعه کشی خودرو در سال ۱۴۰۰ خبر داد و نوشت: یکی از اتفاقات مهم و احتمالی خودروسازی کشور در سال آینده، تغییر در روشهای فروش به خصوص شیوه قرعهکشی است.
در حال حاضر خودروسازان به دو روش فروش فوقالعاده و پیشفروش، محصولات خود را عرضه میکنند و برای انتخاب مشتریان نهایی نیز از روش قرعهکشی استفاده میشود. وزارت صمت قصد داشت به واسطه تغییر روشهای فروش و قرعهکشی، بازار خودرو را تنظیم و با کاهش سوداگری، شرایط را به نفع مصرفکنندگان واقعی تغییر دهد، با این حال هیچ کدام از این اهداف محقق نشد، زیرا منشأ اصلی رانت بازار خودرو (نرخگذاری دستوری) از بین نرفت.
حالا اما احتمال میرود وزارت صمت در سال آینده قرعهکشی را به تدریج حذف کند، اتفاقی که ظاهرا بخشی از بسته جهش تولید خودرو است. طبعا اگر قیمت گذاری خودروهای کمتیراژ به خودروسازان واگذار شود (طبق بسته جهش تولید)، دیگر اعمال قرعهکشی برای فروش آنها توجیه ندارد، زیرا به احتمال فراوان قیمتشان نزدیک به بازار تعیین خواهد شد و تقاضای خرید (از کارخانه) برای این دسته از خودروها افتی شدید را به خود میبیند. حذف قرعهکشی کمتیراژها میتواند مقدمه کنار گذاشتن کامل این روش باشد و به دیگر خودروها هم سرایت کند.
حذف قرعهکشی خودروها اما در صورتی که نرخگذاری آنها آزاد باشد، به کاهش تقاضا برای خرید از کارخانه منجر خواهد شد، حال آنکه اگر سیاست نرخگذاری دستوری تداوم پیدا کند، بود و نبود قرعهکشی فرقی به حال رانت بازار و سوداگری نخواهد داشت.
چه فایده حذف این قرعه کشی که خود کارخانه جای دلالها را هم بگیرد برای ما مردم تفاوتی نمی کند چه دلالها جیب مان را خالی کنند چه کارخانه بله اگر قیمت ها همان قیمتهای کارخانه در امروز باشد و قرعه کشی را حذف کنید آفرین دارد اما اینکه خودتان بشوید دلال که دست زدن و آفرین ندارد
واقعا چه فایده ای بره من کارگر داره،اول وقتی قیمت نیاد سره جای اولش که دلال ها ا لکی صد میلیون بردند رو قیمت پراید،،دوم ب ا این خرج سنگین کجا میشه ماشین خرید و کو ه این همه پول که بتونیم ماشین بگیریم،سوم اگه مثل قبل تقریبا با یه ذره قیمت بالا نباشه منه کارگر هیچ وقت نمیتونم بره زن و بچه هام ماشین به صورت اقساطی بگیرم و صا حب ماشین بشم،خدا کمک کنه که نمیکنه خخخخخ
خود شما هم بازارید و هم کارخونه. دور زدن رو استاد شدین.