گرانی شدید خودرو در راه است؟
اخیرا سعید موتمنی، رئیس اتحادیه نمایشگاهداران و فروشندگان خودرو تهران با اشاره به وضعیت بازار خودرو گفته است: بازار خودرو در آرامش کامل به سر میبرد و تقاضای کاذب یا هیجانی در بازار دیده نمیشود، از روند افزایشی شدن خود دست کشیده و به سمتوسوی کاهشی شدن حرکت کرده است.
همچنان مشتری در بازار کم و بازار بر مدار معاملات واقعی برقرار است. مصرفکنندگان واقعی که نیاز به خودرو دارند، خرید خود را انجام میدهند و تقاضا برای سرمایهگذاری و تقاضای کاذب در بازار دیده نمیشود.».
موتمنی علت اصلی ریزش قیمت ها در بازار خودرو را آزادسازی سند خودروهای در رهن خودروسازان، دانسته و گفت: «برای آن دست افرادی که در طرحهای فروش خودروسازان به سبب سرمایهگذای شرکت کرده بودند، به سبب اینکه سند خودرو به مدت یکسال در رهن خودروساز باقی میماند، امکان فروش وجود نداشت. حال که امکان فک رهن زودتر از موعد خودروها فراهم شده است، این افراد فروشنده شده و خودروی خود را در بازار عرضه کردهاند. بنابراین در حال حاضر فروشنده در بازار بیشتر از خریدار است. طبیعی است که با عرضه متناسب ( حتی افزایش جزئی عرضه/ نسبی) فاصله قیمتی کارخانه تا بازار کمتر میشود. باتوجه به اینکه در حال حاضر فروش از تقاضا بیشتر شده است و خودروهای در رهن خودروسازان هم آزاد شده و برای فروش به بازار آماده است، قیمتها نسبت به ۱۰ روز گذشته کاهشی شده است.»
خبرهای مثبت و کاهش هیجان
امیرحسن کاکایی، کارشناس خودرو با اشاره به کاهش جزئی قیمت خودرو طی روزهای اخیر گفت: از دو هفته گذشته قیمتها در بازار خودرو بدون هیچ دلیل منطقی افزایش یافت، به عبارتی دیگر یکسری هیجان به بازار مخابره شد، مثلا نرخ دلار افزایشی شد و از سوی دیگر خبر افزایش قیمت توسط خودروسازان نیز سبب هیجانی شدن بازار و رشد قیمتها شد. اما در روزهای اخیر خبرهایی همچون عقبنشینی جزئی قیمت دلار ، فک رهن زودتر از موعد خودروها و افزایش تولید به بازار رسید که این اخبار از شدت این هیجان کم کرده است.
وی با اشاره به ناپایداری اقتصاد کشور ادامه داد: البته باید توجه داشته باشیم که طی روزهای اخیر برخی خودروها کاهشی و برخی دیگر افزایشی بودند. این نوسانات احتمالا در هفتههای آینده هم ادامه داشته باشد. من معتقدم این نوسانات، هیجانی ناشی از ناپایداری اقتصاد کشور است، البته فضاسازی دلالان نیز بی تاثیر در هیجان به وجود آمده نیست.
کاکایی اظهار کرد: در سه سال گذشته با قیمتگذاری دستوری حدود ۱۶۰ هزار میلیارد تومان رانت به دست مردم رسید که میتوان گفت بالای ۵۰ درصد این رقم برای سرمایهگذاری بود و بخش عمده این مبلغ هم به دست دلالان رسید. به بیانی روشنتر حدودا مبلغ ۵۰ هزار میلیارد تومان بی دلیل پول به وجود آمد و طبیعی است که وقتی قیمتها بخواهد در خودروسازی بالا برود دلالان جوری فضاسازی میکنند که مردم را از شرایط بترسانند و دولت هم مجبور میشود عقبنشینی کند.
کاکایی تاکید کرد: چیزی که در بازار خودرو شاهد هستیم بیشتر هیجان بوده و از سوی دیگر بازار راکد است. اما در کل بازار در روزهای اخیر از یک ثبات نسبی برخوردار بوده است.
این کارشناس خودرو ادامه داد: برای اینکه بگوییم ثبات به وجود آمده ادامهدار خواهد بود یا خیر باید ببینیم که خودروسازان طبق قولی که دادهاند تولید را افزایش میدهند با خیر. اگر تولید به طور منطقی بالا برود میتوان امیدوار بود که در میان مدت قیمتها کمی کاهش پیدا کند. البته باید توجه داشته باشیم که منظور از کاهش قیمت، بازگشت نرخ به شش ماهه گذشته نیست.
اقتصاد در انتظار تورم؟
وی در پاسخ به این پرسش که آیا در ماههایی آتی ما شاهد رشد قیمتها در بازار خودرو خواهیم بود یا خیر؟ گفت: اقتصاددانان معتقدند ما به زودی با یک تورم سنگین در اقتصاد روبهرو خواهیم بود و این تورم خود را در تمام بخشها نشان میدهد. البته نمیتوان زمان دقیقی را برای این مسئله اعلام کرد اما آنطور که اقتصاددانان میگویند ما با چنین تورمی روبهرو هستیم.
وی با تاکید بر وابستگی قیمت خودرو به ارزش ریال اظهار کرد: پیشبینی تورم سنگین در حالی است که از ابتدای سال تا کنون در نهادههای تولید چیزی حدود ۴۵ درصد تورم داشتهایم. البته امیدوار هستیم چنین تورمی به وجود نیاید اما اگر اقتصاد کلان درگیر تورم پیشبینی شده بشود حتی اگر تولید خودرو بالا برود بدون شک بازار خودرو هم متورم خواهد شد. چراکه قیمت واقعی خودرو در بازار وابسته به ارزش ریال است نه به قیمتگذاری که خودروساز انجام میدهد.
این کارشناس خودرو ادامه داد: در بهترین حالت اگر خودروسازان تولید خود را دوبرابر کند و تورم شدید باشد دیگر کسی از بازار خرید نمیکند و برای خرید به خودروساز رجوع میکنند. خودروساز که نمیتواند خودروی خود را از قیمت تمام شدهاش پایینتر بدهد. وقتی قیمت تمامشده، خود متورم شده است طبیعی است که باز هم شاهد گرانی خودرو باشیم.
کاکایی افزود: همانطور که اشاره کردم بر اساس نظریه اقتصاددانان ما شاهد ابرتورم خواهیم بود و بدون شک بازار خودرو هم با گرانی روبهرو خواهد شد.
وی در پایان با اشاره به مرتبط بودن بخشهای مختلف اقتصاد افزود: در شرایط تورم هیچ راهی برای کنترل نیست. مثلا اگر به دلیل تورم دلار گران شود و در آن شرایط واردات را آزاد کنند باز قیمتها در بازار خودرو افزایشی خواهد بود چراکه دلار افزایشی شده است. بنابراین وضعیت بازار خودرو به اقتصاد کلان وابسته است یعنی اگر ارز ثابت باشد قیمت خودرو نیز ثابت میماند. اما اگر ارزش ریال پایین بیاید ما شاهد گرانی خودرو خواهیم بود.
مرگ بر دلالان خون آشام خودرو و مسئولین بی کفایت. رقابت منطقی خودرو سازان با همتای خارجی و گشودن مرز به روی واردات، علاج و جبران بی کفایتی مسئولین ذیربط این صنعت است