|

گسترش‌نیوز فرصت‌ها و تهدیدهای استخراج ارزهای مجازی در ایران را بررسی می‌کند؛

دور زدن تحریم‌ها و تأمین منابع ارزی برای کشور/ کسب‌وکارهای کوچک جمع می‌شود؟

اقبال مردم و کسب‌وکار بخش خصوصی به ماینینگ به‌سرعت در حال افزایش است.

گسترش‌نیوز: این صنعت ویژگی‌هایی خاص و منحصربه‌فردی دارد که در مقایسه با بسیاری از فعالیت‌های رایج تولیدی، آن را جذاب، ساده و بی‌دردسر می‌کند. اما در کشور ما حضور صنعت ماینینگ با سرعت چشمگیری در حال افزایش است و هیجان زیادی در بسیاری از مردم برای حضور در این صنعت و کسب درامدهای نامتعارف مشاهده می‌شود .

miningbitcoin.jpeg

دلیل رونق صنعت ماینینگ در ایران و علت هیجان بخش خصوصی برای حضور در این صنعت را در گفت‌وگویی با محمد وحیدی، مدیر امور پژوهشی پژوهشکده فناوری اطلاعات و ارتباطات جهاد دانشگاهی بررسی کردیم.

اینجا بخوانید؛ چرا ایرانی‌ها به بیت‌کوین اعتماد کردند؟

در بخش دوم این گفت‌وگو با مدیر امور پژوهشی پژوهشکده فناوری اطلاعات و ارتباطات جهاد دانشگاهی، تلاش کردیم به این سؤال پاسخ دهیم که این صنعت برای ایران فرصت است یا تهدید و اگر تهدید است چگونه می‌توان از خطرات آن مصون ماند. مشروح این گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید؛

با توجه به تمام جذابیت‌های مالی و کسب‌وکاری صنعت ماینینگ، نهایتا توسعه این صنعت برای کشور فرصت محسوب می‌شود یا تهدید؟

صنعت ماینینگ برای کسانی که به این صنعت ورود می‌کنند، فرصت‌های کسب‌وکاری فوق‌العاده‌ای را در کشور ما فراهم می‌کند. با نظام‌مندی این صنعت در کشور، تهدیدی متوجه فعالان این صنعت نخواهد شد. شاید تنها تهدید برای این صنعت، کاهش ارزش بیت کوین و یا بی‌ارزش شدن آن در سطح جهانی باشد. یعنی یک روزی فرارسد که هیچ اقبالی به بیت کوین در جهان نشود. تا زمانی که اقبال جهانی است، بیت کوین ارزش خود را علی‌رغم تمام فراز و نشیب‌ها خواهد داشت. درحال‌حاضر عاملی جهت حذف این اقبال عمومی مطرح نیست و تحلیل‌ها همگی حاکی از گسترش ارزش بیت کوین در سطح جهانی است.

اما در ارتباط با منافع ملی کشور، ابتدا با نگاه فرصت سنجی به صنعت ماینینگ می‌پردازم؛

این صنعت می‌تواند تولید کار و خدمات را به‌همراه داشته باشد و نهایتاً برای چرخه اقتصادی کشور مفید باشد؛ بیت کوین تولیدشده در فارم‌ها در صرافی‌ها و مارکت‌ها عرضه می‌شوند و بخشی از آن توسط بازرگانان و تجار برای واردات مورداستفاده قرار می‌گیرند. البته امیدوار هستیم هرچه سریع‌تر حاکمیت سیاست‌های اثربخش در قبال سراچه‌های مجازی صرافی ایرانی را تدوین و اتخاذ کند. در راه‌اندازی فارم نیز در بخش‌های متعددی از خدمات مکانیکی و برقی استفاده می‌شود که به ازای آن تبادلات مالی شکل می‌گیرد. البته این نوع خدمات و مصرف منابع و قطعات، حجم زیادی به خود اختصاص نمی‌دهد اما به‌هرحال این چرخه وجود دارد. در تأمین انرژی برق و اینترنت نیز حلقه‌های متعددی وجود دارند که درنهایت امکان تولید بیت کوین فراهم شود. هرکدام از این حلقه‌ها بخشی از اقتصاد کشور هستند که از این صنعت نفع می‌برند.

مطلب پیشنهادی؛ صنعتی که دغدغه مشتری و سرمایه ندارد!

موضوع دیگری که می‌توان به آن اشاره کرد نقش مفیدی است که این صنعت در شرایط خاص سیاسی کشور می‌تواند ایفا کند؛ با توجه به مسائل تحریم کشور، امکان تبادلات مالی با دنیا به حداقل رسیده است. این چالش در اقتصاد نمایان است و تأمین کالاهای اساسی و موردنیاز صنایع کشور را دچار معضل کرده است. رمزارزها با توجه به ویژگی‌های منحصربه‌فردی همچون غیرقابل رصد بودن و انتقال آسان از طریق اینترنت و بدون نیاز به واسط‌های مالی، فرصتی برای رفع بخشی از چالش‌های اقتصادی تحریم تلقی می‌شوند.

نهایتاً تولید منابع ارزی برای کشور فرصت دیگری است که این صنعت برای کشور به ارمغان می‌آورد؛ منابع ارزی کشور عمدتاً از طریق صادرات نفت و گاز تأمین می‌شود. در سالیان اخیر صادرات برق نیز بخشی از منابع ارزی کشور را تأمین کرده است. با توجه به مسائل تحریم در سالیان اخیر، منابع ارزی کشور دچار کاستی شده‌اند و با توجه به‌ضرورت داشتن ارز برای تأمین نیازهای کشور، به نظر می‌رسد رمزارزها و به‌خصوص بیت کوین می‌تواند یک برگ برنده مهم برای جایگزینی نسبی به‌جای دلار باشد.

این صنعت چه تهدیدهایی برای کشور دارد؟

نخستین تهدید ماینینگ جذب سرمایه‌های کشور به این صنعت و برچیده شدن کسب‌وکارهای خرد تولیدی است؛ سودی که در صنعت ماینینگ نهفته است، آن‌چنان جذابیت دارد که می‌تواند سرمایه‌گذاری‌ها در سایر بخش‌های تولیدی کشور را دچار چالش جدی کند. جذب سرمایه‌ها به صنعت ماینینگ و یا حتی تغییر کار کسب‌وکارهای تولیدی خرد به فعالیت‌های ماینینگ، بخش‌های متعددی از اقتصاد کشور را دچار اختلال خواهد کرد. صنعت ماینینگ نمی‌تواند تمام اقتصاد ما باشد برای همین سرمایه‌گذاری در این حوزه باید معقولانه پیش برود.

تهدید دیگر این صنعت اختلال در الگوی مصرف برق در کشور است؛ صنعت ماینینگ با مصرف زیاد انرژی برق همراه است. با توجه به وضعیت جغرافیایی کشور و نیاز به انرژی برق در بسیاری از مناطق کشور در فصل تابستان، صنعت ماینینگ حداقل در فصل‌های گرم سال می‌تواند اختلال‌هایی را در شبکه برق به وجود آورد. به‌خصوص گسترش این فعالیت در خانه‌های شهری، الگوی مصرف برق شهری را با اشباع مواجه کرده و لطمه‌هایی را به زندگی شهری وارد خواهد آورد. تدبیر حاکمیت باید به سوق دادن فعالان این حوزه به استفاده از برق صنعتی و یا برق‌های نیروگاهی معطوف شود.

فعالیت‌های مخفی نامشروع تهدید دیگر این صنعت است؛ متأسفانه از فعالیت‌های نامشروع این حوزه در مزارع کشاورزی و یا حتی مساجد و مدارس که استفاده برق آنها در ماینینگ نامشروع است، اخبار زیادی شنیده می‌شود. نظارت و حذف این فعالیت‌های نامشروع از اولویت‌های حاکمیت باید باشد.

نهایتاً چالش‌هایی که این صنعت برای طبیعت به وجود می‌آورد هم تهدید قابل‌توجه دیگر است؛ در مورد صنعت ماینینگ و تأثیر آن در گرم شدن زمین گفتمان‌های زیادی مطرح است. فارغ از صحت یا سقم این اخبار، باید توجه کرد بسیاری از پدیده‌های زندگی مدرن و شهری مخرب طبیعت است. کارخانجات صنعتی، خودروها، پسماندهای بیمارستانی، فاضلاب‌های صنعتی و حتی لوازم چوبی و تزیینی منازل و... مخرب طبیعت هستند. اقتصاد پیچیده امروزی برای تأمین نیازهای زندگی شهری، لطمات متعددی را به طبیعت وارد می‌کند و صنعت ماینینگ نیز به صور مختلف، از این قاعده مستثنا نیست با این تفاوت که صنعت ماینینگ تجمل نیست بلکه یک کسب‌وکار اقتصادی است.

bitcoinmining2.jpg

برای رفع تهدیدهایی که مطرح شد، چه باید کرد؟

کشور ما از ویژگی‌های منحصربه‌فردی برای رشد صنعت ماینینگ برخوردار است. اما حاکمیت باید بتواند رشدی متوازن با نیاز و ظرفیت کشور را شکل دهد. هجوم هیجانی به این صنعت با توجه به تهدیدهای اشاره‌شده، به صلاح اقتصاد کشور نیست ضمن این‌که منابع بیت‌المال باید به‌طور معقولی در صنایع کشور استفاده شود و اگر یارانه‌ای برای این منابع پرداخته می‌شود، باید تمام صنایع در استفاده از این یارانه سهمی متوازن داشته باشند. صنعت ماینینگ از ارزانی انرژی برق استفاده حداکثری می‌کند و درعین‌حال به دلیل عدم وجود ضابطه و قانون، پرداخت مالیات نیز ندارد. به نظر می‌رسد شرایط مسابقه بین این صنعت و سایر صنایع کشور عادلانه نیست. حاکمیت با ضابطه‌مند کردن فعالیت‌های ماینینگ می‌تواند از تهدیدهای برشمرده اجتناب کرده و با وضع مالیات و یا اصلاح تعرفه برق در صنعت ماینینگ، سوددهی آن را در کشور معقول کند تا از هجوم هیجانی سرمایه‌گذاران به این صنعت پرهیز شود. البته باید کرد که صنعت ماینینگ باید یک فضای برد- برد برای حاکمیت و منافع ملی از یک‌سو و سرمایه‌گذاران از سوی دیگر ایجاد نماید. هم کشور و اقتصاد ما به بیت کوین نیاز دارد و درنتیجه سرمایه‌گذاری در این صنعت باید انجام شود و هم سرمایه‌گذاران با حضور در این صنعت، باید به سودی معقول دست یابند. ضابطه‌مندی این صنعت در کشور، از اولویت‌های مهم حاکمیت است.

کدخبر: 60026

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین