روحانی: باید فضا را برای پیشرفت جامعه ایجاد کنیم
رئیسجمهوری گفت: تعلیم و تعلم اساس پیشرفت بشر است باید فضا را برای رشد و پیشرفت جامعه و جوان ایجاد کنیم.
گسترشنیوز: حجتالاسلام و المسلمین حسن روحانی روز دوشنبه در سی و سومین جشنواره بینالمللی خوارزمی در سالن اجلاس سران، اظهارکرد: بسیار خوشحالم که در ایام سالروز پیروزی انقلاب اسلامی و فضای آمادگی مردم برای حضور پای صندوق آرا امروز شاهد این جشنواره مهم علمی هستیم. هم برای ما افتخار هست که در جامعه بشری امروز عالمان اندیشمندان و فرهیختگان مسیر علم و دانش را به پیش میبرند.
وی با بیان اینکه همه ارزش انسان این است که در نقطهای که قرار گرفته است، حرکت و تلاش میکند و شرایط نو را به نسل بعد واگذار میکند، گفت: آنچه گذشتگان برای ما انجام دادند حاصل تلاش و کوشش قرنها یا هزاران سال در طول تاریخ بشر بوده است. آنچه که امروز به عنوان علم و دانش، علوم پایه و علوم مختلف در بخشهای مختلف شاهد آن هستیم حاصل تلاش و کوشش قرنها و سالیان متمادی از سوی اندیشمندان و دانشمندان است.
رئیسجمهوری اضافه کرد: در واقع در هر نسلی چند آجر را بر این بنای رفیع میگذارد و نسلهای بعد دو مرتبه اقتدامات جدیدی انجام میدهند. هم برای ما افتخار است که دانشمندان امروز جامعه بشری در تلاشند و هم برای عزیزانی که امروز برنده این جایزه شدند و افتخار برای آنهاست که توانستند در رقابت علم و دانش گامی را فراتر بگذارند.
روحانی گفت: برای اینکه ما در جامعهای بتوانیم در مسیر رشد علمی قرار بگیریم. شاید بتوانیم این طور تعبیر کنیم اگر اخلاق را هم به معنایی در داخل علم و دانش بگذاریم همه چیز از علم و دانش سرچشمه میگیرد و این علم و دانش است که رفاه ما را فراهم میکند و زندگی ما را تغییر میدهد و سبک زندگی ما را عوض میکند.
وی اضافه کرد: اگر هنر را هم به داخل علم و دانش بدانیم و مادر فناوری را علم و دانش بدانیم، بزرگترین امتیاز انسان آن است که میفهمد، عالم میشود، و میتواند عالمی را تربیت کند یعنی تعلم میگیرد و تعلیم میدهد.
رئیسجمهوری گفت: این تعلم و تعلیم اساس پیشرفت بشر و حرکت انسان به سوی کمال هست ما اگر بخواهیم این جو را به وجود بیاوریم جوانان ما مشتاق علم و تحقیق وفعالیت در فناوریهای نو شوند
روحانی اظهارکرد: باید فضا را فضای مناسبی قرار بدهیم یعنی اکوسیستم لازم را به وجود بیاوریم و آن زیستبوم لازم را به وجود بیاوریم. پیغمبر اسلام هم این کاررا انجام داد. آن وقتی که پیغمبر به رسالت مبعوث شد، علم اساسا امتیاز نبود، خواندن و نوشتن اساساً امتیاز نبود. هیچ کس را با علم تجلیل نمیکردند. نمیگفتند این آقا عالم است کتابهای فراوانی را خوانده است، در فلان دانش تخصص دارد. اگر افتخاری بود اول به قبیله و خون و به نژاد بود و بعد به شمشیرزنی و فتوحات جنگی در آن زمان بود.
رئیس دولت دوازدهم افزود: خواندن، نوشته، علم، دانش، و مکتب تعلیمی وجود نداشت مکتبخانهای و مدرسهای وجود نداشت. به عکس بعضیها علم و دانش را، جزو خدمات رده پایین میدانستند. یعنی رئیس یک طایفه برای اینکه متنی را بنویسد یک فرد را میآورد که برایش کتابت کند. به عنوان یک مستخدمی که کار را برای خودش ننگ و عار میدانست که مطلبی را بنویسد.
وی گفت: ندانستن، ننوشتن و نخواندن امتیاز بود نه خواندن و نوشتن. و عجیب این است که در یک همچون فضایی، قرآن با خواندن و نوشتن، این کتاب را آغاز میکند. اقرا بسم ربک الذی خلق، یعنی هم قلم و هم نوشتن و هم قرائت هم خواندن، جزو نخستین آیاتی است که قرآن مجید با این آیات سرآغاز و شروع میشود.
روحانی با بیان این که در جامعه پیامبر در مسجد، یاد دادن و یاد گرفتن برتر از نماز شد، گفت: ما فکر میکنیم در مسجد بالاترین کار نماز است. البته مسجد را برای سجده و نماز درست میکنند و در آنجا ما نماز را بپا میداریم اما روایات ما میگوید فراگرفتن علم و دانش و اینکه افراد را تعلیم بدهیم گاهی از سالها عبادت بالاتر است.
رئیسجمهوری در ادامه به روایتی از پیغمبر به ابوذر اشاره کرد و گفت: یک ساعت در علم و دانش فهمیدن و فهماندن قرار گرفتن، از سالها عبادت برتر و بالاتر است. پس در همان مسجدی که نماز میخواندند یک ارزش بزرگ این بود که در مسجد میآموختند و یاد میدادند. مسجد مدرسه هم بود. محل تعلیم و تربیت هم بود. گرچه محل مشورتهای اجتماعی و ساماندهی مسائل اجتماعی و سیاسی هم بود.
روحانی تصریح کرد: پیغمبر این فضا را به وجود آورد آنچنان این فضا به پیش رفت که شما میبینید در همان قرون اولیه، در زمان امام باقر (ع) و امام صادق (ع) اینکه میگویند، امام صادق ۴ هزار شاگرد داشت. البته ممکن است این ۴ هزار در یک لحظه نبوده و در چند سال ۴ هزار شاگرد بوده، اما اینکه در یک مقطعی در مدینه کوچک، ۴ هزار نفر در مکتب یک عالم بزرگ و اندیشمند امام صادق (ع) درس بیاموزد، شما میبینید که اکوسیستم چگونه تغییر پیدا کرده است.
رئیسجمهوری اضافه کرد: یعنی این جامعه عربی که نه به دنبال علم بود و نه دنبال دانش بود و نه علم و دانش ارزشی داشت، بزرگترین کار این شد که مردم بروند یاد بگیرند، بیاموزند، ترجمه کنند و اینکه اسلام برای علم مرز نشناخت، بسیار مهم است.
وی یادآورشد: اینکه اسلام برای علم مرز نشناخت بسیار مهم است آن زمان که مسئله قومیت به حدی مهم بود که اگر به یک عرب میگفتند که به جایی که عرب نیست برو و علم بیاموز نمیپذیرفت. قرآن میگوید اگر قرآن به زبان عربی نبود عربهای جامعه آن روز به هیچ عنوان ایمان نمیآوردند یعنی مسئله قومیت بسیار برای آنها مهم بود.
روحانی ادامه داد: در همین جامعه این مسئله برای آنان این اندازه مهم است پیغمبر میفرماید که هر جای دنیا که علم بود بروید و بیاموزید حتی اگر در چین و خاور دور بود یعنی پیامبر مرزها را شکست و گفت که هیچ لذتی بالاتر از یاد دادن و یاد گرفتن و هیچ ذلتی بالاتر از ندانستن نیست؛ این (نگاه) فضا را عوض کرد و به همین دلیل علم و دانش در مسیر پیشرفت قرار گرفت.
روحانی با اشاره به دستاوردهای علم و فناوری در ۴۱ سال انقلاب اسلامی گفت: امروز در جامعه ایران بعد از انقلاب یکی از افتخارات ما آمار علم و دانش است اگر امروز را با ۴۱ سال قبل مقایسه کنیم میبینیم که پیشرفت جامعه ما به لحاظ تعداد دانشآموز، تعداد دانشجو، مراکز پژوهشی، مراکز علمی، مراکز فناوری، پردیسها و پارکهای علم و فناوری مداوم در حال سرعت یافتن است.
وی با بیان اینکه ایران در مسیر رشد و علم و دانش حرکت قابل قبولی پیدا کرده است، گفت: آمار و ارقام نشان میدهد که وضعیت کنونی به این لحاظ نسبت به سالهای قبل بهتر شده است؛ وزیرعلوم اخیراً- اوائل بهمن- گزارشی داده بود که بنابراین گزارش حرکت ما در آمار و ارقام و واقعیت در مسیر پیشرفت و تعالی است.
ریییس جمهوری تصریح کرد: شاخص جهانی کشور در نوآوری در آغاز دولت یازدهم یعنی سال ۱۳۹۲ از ۱۲۰ به ۶۵ در پایان سال ۹۷ رسیده و ارتقا پیدا کرده است و این روند تداوم دارد به طوری که در سال ۹۸ به ۶۱ -یعنی ارتقاء ۵۹ پله ای- رسیدهایم؛ این آمار برای ما افتخار آفرین است برای اینکه بگوییم دولت تدبیر و امید با وجود فشارها و تحریمها موفق بوده است یا نه، این معیار است؛ البته اگر شرایط تحریم نبود شرایط ما بیتردید بسیار بهتر بود اما در عین حال در شرایط فشار و تحریم راه را گم نکردهایم و مسیر را درست پیمودهایم.
وی ادامه داد: اینکه توانستهایم در طول این ۶ سال ۵۹ پله در نوآوری ارتقا پیدا کنیم به این معنا است که مسیر انقلاب، مسیر مردم و دانش پژوهان مسیر درست و صحیحی بوده است. تعداد پارکهای علم و فناوری در این مدت از ۳۶ در سال ۹۳ به ۴۳ در سال ۹۸ رسیده است؛ این هم برای ما قابل قبول است.
خبر در حال تکمیل است...
منبع: ایرنا
ارسال نظر