نرخ جریمه تخلفات ساختمانی تغییر کرد
نرخ جریمه تخلفات ساختمانی در تهران برای اعمال در پروندههای سال ۹۹ به شکل قابلتوجهی تغییر کرد. جزئیات فرمول طراحیشده توسط شهرداری نشان میدهد جریمه تخلف ساختوساز ۱۰۲ درصد نسبت به پارسال افزایش پیدا کرده است؛ بهطوریکه میانگین عوارض جریمه ساختوساز در مناطق مختلف مترمربعی ۷ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان شده است.
مقایسه این رقم با حاشیه سود سازندهها میتواند میزان «بازدارندگی» جریمه در برابر «میل به عبور از خطوط قرمز پروانه ساختمانی» را مشخص کند. با این حال ضامن قطعی ساختمانسازی منضبط میتواند اصلاح دو قانون باشد.
بهای عبور از ضوابط و خطوط قرمز پروانه ساختمانی در شهر تهران برای سازندگان متخلف دو برابر شد. براساس دستورالعملی که معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران برای تعیین فرمول جدید جریمه تخلف ساختمانی و نحوه دریافت جرایم از این نوع تخلفات در نظر گرفته، میانگین آنچه باعنوان «جریمه تخلف ساختمانی» از سازنده دریافت میشود معادل ۱۰۲ درصد در سال ۹۹ نسبت به سال گذشته افزایش پیدا کرد. مطابق فرمول پیشنهادی شهرداری و تصویب شده در شورای شهر تهران، میانگین مبلغ جریمه تخلفات ساختمانی برای ساختوسازهای مسکونی پایتخت از مترمربعی ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان در سال ۹۸ به ۷ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان در سال ۹۹ افزایش پیدا کرده است. آنطور که فرمول تعیینشده نشان میدهد مبلغ جریمه برای هر مترمربع تخلف ساختمانی در مناطق شمالی شهر تهران تا ۱۵ میلیون تومان و برای مناطق جنوبی شهر تهران تا مترمربعی ۴ میلیون تومان در نوسان است.
بررسیها حاکی از آن است که این اقدام شهرداری تهران برای افزایش بهای عبور از پروانه ساختمانی صادر شده با هدف جلوگیری از بروز تخلف وخطای ساختمانی در ساختوسازهای مسکونی انجام شده تا آنچه در قالب ساختمانهای مسکونی جدید در شهر احداث میشود تا حد امکان منطبق با شرایط درجشده در پروانههای ساختمانی باشد. محتوای پروانههای ساختمانی نیز براساس ضوابط طرح تفصیلی بهعنوان ضوابط فرادست ساخت وسازهای شهر ملاک عمل شهرداری تهران قرار دارد.
میانگین جریمه ریالی تخلفات ساخت و سازهای مسکونی براساس ضریبی از قیمت منطقهای و نرخ عوارض تراکم محاسبه شده است. اما سوال اساسی آن است که فرمول پیشبینی و تعریفشده از سوی مدیریت شهری بهعنوان بهای عبور از پروانه ساختمانی، چه کسری از حاشیه سود سازندگان در پایتخت میشود؟ و آیا مقایسه این دو عدد میتواند نشان دهد که جریمه تعیین شده بهعنوان یک عامل بازدارنده برای سازندگان در مقابل تخلفات ساختمانی عمل میکند؟ به تعبیر دیگر آیا جرایم تعیینشده ریسک بروز تخلف ساختمانی را افزایش میدهد یا آنکه هزینه انجام تخلف کمتر از نفع حاصل تخلف برای سازنده محسوب میشود؟
بررسیهای «دنیای اقتصاد» برای پاسخ به این سوال با توجه به میانگین قیمت مسکن و واحدهای نوساز در شهر تهران و همچنین با توجه به برآورد قیمت تمام شده ساخت مسکن در مقایسه با مبلغ جدید جریمه تخلف ساختمانی مشخص میکند میانگین مبلغ جریمه تخلف ساختمانی در سال ۹۹ که نسبت به سال گذشته معادل ۱۰۲ درصد افزایش یافته است با ۸۵ درصد از حاشیه سود ساختوسازهای مسکونی در شهر تهران برابری میکند.
بنابراین با توجه به فرمول جدید جریمه تخلف ساختمانی در سال ۹۹ و مقایسه آن با حاشیه سود سازندگان در ساخت وسازهای مسکونی به نظر میرسد در صورتی که همین شکل برنامهریزی مدیریت شهری در عمل به اجرا درآید و سازندگان متخلف بر همین اساس جریمه تخلف خود را پرداخت کنند، این میزان جریمه میتواند برای سازندگان بازدارندگی نسبی در برابر عبور از خط قرمز پروانه ساختمانی که از سوی شهرداری تهران تعریف شده، ایجاد کند.
این نرخ جریمه ۹۹ تخلف ساختمانی به تازگی و پس از بررسی و تصویب لایحه اختیارات کمیسیونهای داخلی مناطق در شورای شهر تهران بررسی و تصویب شده که از دیدگاه اعضای شورای شهر یکی از اقدامات مدیریت شهری برای تعیین محدوده مشخص اختیارات این شوراها در مناطق مختلف شهرداری تهران و کاهش شهرفروشی است.
محمدسالاری، رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران در تشریح اقدامات دوره پنجم مدیریت شهری در مبارزه با شهرفروشی، به ۱۰ گام اساسی شورا اشاره کرد و افزود: اصلاح فرآیند صدور پروانه و شفاف کردن آن از طریق برخط و سیستمی کردن همه مراحل آن، لغو مصوبه برجباغها،تغییر رویکرد کمیسیون ماده پنج، تعیین حدود اختیارات و وظایف شوراهای معماری مناطق، پیگیری لایحه اصلاح ماده۱۰۰ قانون شهرداریها، ارزیابی میزان تحقق طرح تفصیلی به ویژه از نظر تطابق پروانههای صادر شده و ابنیه ساخته شده با آنچه در طرح تفصیلی آمده، ورود به تخلفات ساختمانی بزرگمقیاس، الزام شهرداری به ارائه لایحه کاهش تخلفات ساختمانی، الزام شهرداری به انتشار عمومی اطلاعات تمامی پروندههای حوزه شهرسازی و معماری و ایجاد نهاد مطالعات و پایش طرحهای توسعه شهری از جمله اقدامات مهم در راستای تغییر ریل اداره شهر تهران در این دوره نسبت به دورههای گذشته مدیریت شهری بوده است.
وی درخصوص چرایی ضرورت ورود شورای شهر تهران و شهرداری در تعیین حوزه اختیارات عملکردی کمیسیونهای داخلی مناطق نیز عنوان کرد: تا پیش از این دوره، بهرغم تاکید مکرر بر جایگاه حقوقی کمیسیونهای داخلی، هیچگونه چارچوب و دستورالعملی برای نحوه تصمیمگیری و حدود اختیارات مشخص نشده و همین امر باعث شده تاکنون یکی از گلوگاههای فساد و رانت و بی عدالتی و بی انضباطی و اعمال سلایق و امضاهای طلایی، این کمیسیونها باشد.
وی با تاکید بر آنکه شورای شهر در قالب مصوبه اخیر خود درخصوص حوزه اختیارات این کمیسیون سعی کرده این اشکالات را رفع کند، اظهار کرد: تعیین سقف مجاز رسیدگی به تخلفات در کمیسیون داخلی، تعیین مسوولیتها در رسیدگی به تخلفات کمیسیون داخلی، تدوین سازوکارهای نظارتی بر عملکرد کمیسیون داخلی، استثنا شدن دریافت عوارض در بررسی برخی تخلفات در کمیسیون داخلی، تاکید بر رعایت مقررات ملی ساختمان و ضوابط ملاک عمل طرح تفصیلی در رسیدگی به تخلفات، سیستمی شدن مراحل و فرآیندهای بررسی تخلفات در کمیسیونهای داخلی، از جمله اشکالاتی است که با اجرایی شدن مصوبه شورا رفع خواهد شد.
وی همچنین انتشار تصمیمات کمیسیون داخلی در سامانه شفافیت شهرداری تهران، تعیین عوارض و جرایم رسیدگی به تخلفات کمیسیون داخلی در جهت رسیدن به وحدت رویه و سیستمی کردن آن، احصا و محدود کردن اختیارات کمیسیون داخلی، تخلف محسوب شدن عدم رعایت حدود و اختیارات کمیسیون داخلی را از رویکردهای تدوین و تصویب این لایحه بیان کرد.
وی با این حال به یک اشکال ریشهای در جریان رسیدگی به پروندههای تخلفات ساختمانی در قالب کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداریها اشاره کرد و افزود: بر اساس اذعان نهادهای نظارتی اعم از قوه قضائیه، دیوان عدالت اداری، سازمان شهرداریهای وزارت کشور و شوراهای شهر کشور، خلأ قانونی موجود در ماده ۱۰۰ قانون شهرداریها موجب شده است که دست شهرداریها در ارسال یا عدم ارسال پروندهها به کمیسیون ماده ۱۰۰ باز باشد. بنابراین امکان بررسی پروندههای تخلف ساختمانی در کمیسیون داخلی و مناطق شهرداری را فراهم کند که متاسفانه فرآیند تصمیمگیریها در آنها درخصوص میزان عوارض و جرایم، سازوکار نظارت بر این تصمیمگیریها، نحوه ارسال درخواست و بررسی پروندهها عموما، سلیقهای، غیر همسان و در یک کلام بستر ایجاد رانت بوده که نیازمند شفافسازی، وحدت رویه و ضابطهمندی است.
کارشناسان شهری با توجه به این قانون معتقدند از آنجاکه دغدغه مشترک مدیریت شهری و عموم شهروندان آن است که ساخت وسازهای شهری باید بهصورت خودکار با اتکا به ضوابط فرادست انجام شود، باید یک اقدام پایهای هر چند زمانبر انجام شود تا از این طریق نسخه گارانتی ساختوسازهای منضبط شهر نیز تدوین شود.
کارشناسان شهری عنوان میکنند اقدام اساسی که نسخه گارانتی برای ساخت و سازهای منضبط شهری شود از مسیر اصلاح دو قانون مربوط به حوزه ساختوساز مصوب دهه ۳۰ و ۵۰ میگذرد. از دیدگاه آنها اگر ماده ۱۰۰ قانون شهرداریها مصوب دهه ۳۰ و قانون تاسیس شورای عالی شهرسازی مصوب دهه ۵۰ بهطور اساسی اصلاح شود، مدیریت شهری بدون آنکه نیاز به تصویب نامههای متعدد داشته باشد، سازندهها را مکلف به اجرای قوانین میکنند. در متن ماده ۱۰۰ قانون شهرداریها آمده است: «شهرداری میتواند از عملیات ساختمانی ساختمانهای بدون پروانه یا مخالف مفاد پروانه بهوسیله ماموران خود اعم از آنکه ساختمان در زمین محصور یا غیرمحصور واقع باشد، جلوگیری کند.» از این رو در قالب این قانون بهطور مشخص تکلیف لازمالاجرایی بر عهده شهرداریها گذاشته نشده است.
از آنجاکه فرمول جریمه در این ماده کاملا بازدارنده تخلف نیست مدیریت شهری ناگزیر به تصویب لوایح متعدد است. این در حالی است که اگر قانون به نحوی اصلاح شود که رسیدگی به تخلفات ساختمانی توسط مرجع مستقل و بیطرف صورت گیرد که هیچ نفع مالی از بابت نوع رای صادره ندارد، متن قانون کاملا برای سازندهها لازمالاجرا خواهد شد. البته آنطور که مدیریت شهری عنوان کرده لایحه این موضوع تهیه و به زودی مراحل تصویب را طی خواهد کرد.
اما قانون دیگر که نیاز است بهصورت اساسی مورد اصلاح و بازنگری قرار گیرد قانون تاسیس شورای عالی شهرسازی مصوب دهه ۵۰ است. اشکال اساسی این قانون آن است که صراحت لازم درباره تکلیف شورای عالی شهرسازی در تصویب طرح تفصیلی و به تبع آن تکلیف شهرداری در اجرای طرح ندارد. اگرچه این شورا مرجع عالی نظارت بر اجرای مراحل مختلف طرحهای تفصیلی شهری است (نکتهای که به صراحت در قانون ذکر شده) اما به دلیل آنکه تصویب طرح تفصیلی در حوزه وظایف شورای عالی شهرسازی تعریف نشده(در این قانون صرفا به تصویب طرح جامع اشاره شده است)، عملا عدم اجرای کامل طرح تفصیلی نمیتواند منجر به پیگیری موثر از سوی شورای عالی شود. از همین رو به نظر میرسد با وجود اقدامات اخیر مدیریت شهری اقدام اساسی و لازم برای جلوگیری از تخلفات شهرسازی، اصلاح این دو قانون است. مصداق این موضوع نیز حجم بالای تخلفات ساختمانی در مناطق مختلف شهر تهران طی سالهای اخیر است.
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران با ارائه آمار مربوط به تخلفات ساختمانی رخ داده در حوزه برج باغ عنوان کرد: بررسی تحلیلی ساخت و ساز در باغات طی ده سال (۱۳۸۷-۱۳۹۷) بر مبنای مصوبه برج باغ نشان میدهد که در همین دوره، ۸۵درصد پروانههای صادره سطح اشغال بیش از سطح اشغال مجاز مصوبه برج باغ (یعنی ۳۰درصد) داشتهاند و تفاوتهای قابل توجهی بین سطح و سطوح بارگذاریهای گواهیهای پایانکار با پروانههای صادره وجود دارد.
سالاری با اشاره به گزارشی مربوط به ﺑﺮﺭﺳﻲ ﻣﻐﺎﻳﺮﺕﻫﺎﻱ ﻃﺮﺡ ﺗﻔﺼﻴﻠﻲ ﻣﻼﻙﻋﻤﻞ ﻭ ﻣﺴﺘﺤﺪﺛﺎﺕ ﻣﻨﻄﻘﻪ ﻳﻚ ﺷﻬﺮﺩﺍﺭﻱ ﺗﻬﺮﺍﻥ طی سالهای۱۳۹۱- ۱۳۹۵ توسط وزارت راه و شهرسازی گفت: در ﻣﺠﻤﻮﻉ ﺍﺯ ﺑﻴﻦ ۳۷۶۹ پروانه صادره از ابتدای سال ۹۱ تا پایان ۹۵ (بر اساس آمار مرکزایران)، ﺗﻌﺪﺍﺩ ۲۶۰۵ احداث مغایر با ضوابط طرح تفصیلی صورت گرفته که نشان از مغایرت ۶۹ درصدی ﻣﺴﺘﺤﺪﺛﺎﺕ ﺑﺎ ﻃﺮﺡ ﺗﻔﺼﻴﻠﻲ ﻣﻼﻙ ﻋﻤﻞ ﺩﺍشته، که ﻣﺸﻬﻮﺩﺗﺮﻳﻦ ﻣﻐﺎﻳﺮتها ﺩﺭ این ﻣﻨﻄﻘﻪ شامل ﺑﻠﻨﺪﻣﺮﺗﺒﻪﺳﺎﺯﻱ ﻭ ﺍﻓﺰﺍﻳﺶ ﺗﻌﺪﺍﺩ ﻃﺒﻘﺎﺕ ﻏﻴﺮﻣﺠﺎﺯ بوده، بهطوری که بر مبنای این گزارش ۸۲۵۲ طبقه بیش از حد مجاز در محدوده منطقه یک طی سالهای ۱۳۹۱ ﺗﺎ ۱۳۹۵ احداث شده است. وی با اشاره به بررسیهای مربوط به پروندههای دارای تخلفات ساختمانی بیان کرد: صرفا در یک سال از سالهای اخیر علاوه بر حدود ۸۵۰۰ پرونده با متراژ خلاف ۳/۸ میلیون مترمربع که به کمیسیونهای ماده صد برای رسیدگی توسط شهرداری ارسال شده است به تعداد ۳۴ هزار پرونده دارای تخلفات ساختمانی که معادل ۱/۷ میلیون متربع بنا بوده، در کمیسیون داخلی مناطق تصمیمگیری شده و اینکه چنین اعداد و متراژهایی در سایر سالها هم حتی بیشتر از این بوده است.
ارسال نظر