|

ارزان شدن مسکن در صورت تقلید از ژاپنی‌ ها

تراکم جمعیت توکیو ۱۰ برابر تهران است اما قیمت مسکن در پایتخت ژاپن به طور نسبی، به مراتب کمتر از تهران است.

راه و مسکن

قیمت مسکن این روزها بالاتر از هر آسمانخراشی رفته است. حالا دیگر دست کمتر کسی به خرید خانه می‌رسد و طبیعتاً اجاره بها نیز به موازات آن رشد کرده است. برخی انبوه سازان معتقدند به دلیل کمبود تولید در بخش مسکن قیمت‌ها بالا رفته است و بخشی دیگر اما معتقدند سازو کار بازار مسکن سوداگرانه است و این تنها عامل گرانی مسکن است. دولت اما طی چند سال گذشته هنوز هیچ اقدام موثری در زمینه بهبود شرایط نکرده است، به جز وعده هایی که همچنان ادامه دارد.

طی روزهای گذشته اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس‌جمهوری گفته بود: «طرح مسکن محرومان هم خوب است که در کنار این طرح می‌تواند کمک کند. انشالله بتوانیم برای دیگر اقشار جامعه که با این قیمت‌ها امکان خرید مسکن ندارند راهکاری پیدا کنیم.» این صحبت‌ها البته در حالی مطرح می‌شود که کمتر از یک سال تا پایان کار دولت باقی مانده است.

از سوی دیگر اما برخی کارشناسان بارها طی این سال‌ها مالیات بر خانه‌های خالی را یک اقدام خوب برای بیشتر شدن عرضه عنوان می‌کردند، قانونی که سرانجام تصویب شد اما از همان ابتدای کار با پیامک‌های اشتباهی که برای شهروندان در زمینه داشتن خانه می‌آمد نشان از آشفتگی در اجرا دارد.

با این همه اما برخی نیز معتقدند مالیات عایدی بر مسکن می‌توانست لایحه‌ای مفید برای جلوگیری از سوداگری باشد که این لایحه مسکوت شد، مسئله‌ای که دلیل آن را برخی افراد ذی نفوذ می‌دانند.

آب نباتی به نام مالیات بر خانه‌های خالی

عباسعلی حقانی نسب، کارشناس اقتصادی بازار مسکن در ایران را سوداگرانه دانسته و می‌گوید: پرتراکم‌ترین شهر ایران، تهران است که تراکم آن به ازای هر کیلومتر مربع حدود ۸۳۰ نفر است اما در توکیو ژاپن در هر کیلومتر مربع حدود ۸ هزار نفر یعنی ۱۰ برابر تهران است. قیمت مسکن در تهران از توکیو گرانتر است. این به دلیل آن است که سوداگری در بازار مسکن بیداد می‌کند.

وی با بیان اینکه در دنیا با ابزار مالیات توانستند جلوی سوداگری را بگیرند، اظهار می‌کند: در واقع کسی نمی‌تواند در آن کشورها آپارتمان را به قصد سرمایه‌گذاری بخرد. آپارتمان برای مصرف‌کننده است و نه سرمایه‌گذاری، اما در کشور ما ملک به قصد بالا رفتن قیمت احتکار می‌شود و این بزرگترین کلاهبرداری علیه مردم است.

حقانی نسب تصریح می‌کند: نمایندگان مجلس با شعار، مالیات بر سوداگری مسکن را تصویب کنند اما به جای آن آب نباتی به اسم مالیات بر خانه‌های خالی دست مردم دادند.

این کارشناس بازارهای مالی تاکید می‌کند: قیمت مسکن در تهران ۷ تا ۸ برابر قیمت ساخت آن است. در این بین هم شهرداری مقصر است و هم دولت و مجلس و مسئولانی مقصر هستند که به دلیل سرمایه‌گذاری در مسکن حاضر به تصویب و اجرای قانون مالیات بر عایدی مسکن نیستند.

ذی‌نفوذانی که اجازه تصویب مالیات بر عایدی مسکن را ندادند

حقانی نسب تصریح می‌کند: اگر به تاریخچه مالیات بر عایدی مسکن نگاه کنید می‌بینید که افراد ذی نفوذی هستند که اجازه تصویب قانون مالیات بر عایدی مسکن را ندادند. حدود ۶ یا ۷ سال پیش لایحه جی اس یا مالیات بر عایدی مسکن در زمان آقای طیب نیا به مجلس رفت اما پس گرفته شد، چرا که دیدند اگر این لایحه تصویب شود نیمی از دارایی آقایانی که در ملک و مسکن سرمایه‌گذاری کردند از دست خواهد رفت.

این کارشناس اقتصادی می‌گوید: مجلس جدید که با شعار نجات اقتصادی روی کار آمد قصد داشت سوداگری در اقتصاد را هدف قرار دهد که با اهرم مالیات قرار بود در حوزه‌های مختلف مانند خودرو، مسکن و طلا با سوداگری برخورد شود.

مردم گوشت قربانی سوداگران

حقانی نسب می‌گوید: تقاضای مصرفی در حوزه مسکن، معقول و کم است. تنها تقاضایی که باعث بالا رفتن مسکن می‌شود تقاضای سرمایه‌گذاری و سفته بازی است.

وی معتقد است: در دنیا به غیر از بورس بازاری برای سرمایه‌گذاری نمی‌شناسیم بازارهای دیگر همه برای مصرف مردم است. سرمایه‌گذاری به معنای آن است که هم سود خوب داشته باشد و هم این سود به قیمت بدبختی مردم تمام نشود اما در بازار مسکن با سرمایه‌گذاری در مسکن و بالا رفتن قیمت یک جامعه درگیر می‌شود.

این کارشناس بازارهای مالی تصریح می‌کند: در این مجلس نخستین بحث مالیات بر عایدی مسکن بود اما بعد از آن با بررسی و حساب کتاب تنها با یک اقدام پوپولیستی مالیات بر خانه‌های خالی را تصویب کردند که آن هم با هزار اما و اگر و استثنا به تصویب رسید و در نهایت هیچ کاربردی ندارد. بهتر است این قانون نیز در طاقچه گذاشته شود و همچنان سفره سوداگری و سفته بازی باز باشد.

حقانی نسب یادآور می‌شود: کسانی که در حوزه‌های مسکن، ارز، خودرو و طلا ذینفع و ذی‌نفوذ هستند در این وضعیت مقصر هستند و متاسفانه مردم گوشت قربانی این افراد هستند. مستاجری که نمی‌تواند کسب و کار درستی داشته باشد باید اجاره بهای سنگین بپردازد چرا که با سوداگران در اقتصاد هیچ برخوردی نمی‌شود.

فسادی که بانک‌ها در اقتصاد ایران ایجاد می‌کنند

حقانی نسب بانک‌ها را به دلیل سیستم غلط بانکداری و ورود در بازار مسکن یکی از عوامل گرانی در مسکن می‌داند و می‌گوید: سیستم غلط بانکداری منشا حرکت نقدینگی به سمت بازارهای سوداگرانه است که یکی از آن فعالیت آنها در بازار مسکن است.

وی می‌افزاید: اگر بخواهیم به این پرسش پاسخ دهیم که چرا تولید در کشور رونق نمی‌گیرد این است که تمام بازارهای سوداگرانه معاف از مالیات هستند و تولید محکوم به پرداخت مالیات است. در کشوری که بازارهای سوداگری معاف از مالیات است باید فاتحه تولید را در آن خواند.

این کارشناس اقتصادی تاکید می‌کند: اگر مجلس انقلابی است و دولت متعلق به جمهوری اسلامی است در سالی که جهش تولید نام دارد حداقل اقدام این است که بر عایدی مسکن و امثالهم مالیات وضع شود.

وی می‌افزاید: در وهله بعدی ساختار اقتصاد ربوی محور بانکی را به سمت ساختار تولید محور مبتنی بر بازار سرمایه تغییر دهند که با این دو اقدام اقتصاد کشور به سمت مثبت دگرگون خواهد شد.

حقانی نسب یادآور می‌شود: ما جزو معدود کشورهایی هستیم که نتوانستیم تورم را کنترل کنیم و این به دلیل سیستم غلط بانکداری است که با بهره‌های بالا در اقتصاد فعال‌اند. پول باید وسیله مبادله باشد و نه سرمایه‌گذاری اما در نظام بانکداری ما این اتفاق رخ نمی‌دهد.

 

 

منبع: تحلیل بازار
کدخبر: 124900

ارسال نظر