بی اعتنایی صاحبخانه ها به دستور رئیسجمهور
در حالیکه در تیر ماه امسال بر اساس مصوبه ستاد ملی مبارزه با کرونا و دستور رئیسجمهوری مقرر شد تا اجاره بها تا یک حد معینی افزایش یابد اما گزارشها از ادامه رشد اجاره بها در بازار مسکن به دلیل روند صعودی نرخ ارز و تورم خبر میدهد.
در تیر ماه امسال بود که ستاد ملی مبارزه با کرونا دستور داد تا میزان رشد اجاره بها در تهران تا سقف ۲۵ درصد، در کلانشهرها ۲۰ درصد و در سایر شهرها تا ۱۵ درصد بیشتر افزایش نیابد.
روحانی رئیسجمهوری در حاشیه جلسه ستاد ملی مبارزه با کرونا در تیر ماه از ممنوعیت افزایش نرخ اجاره بهای مسکن در تهران بیش از ۲۵ درصد خبر داده و گفته بود نرخ اجاره بها در کلانشهرها ۲۰ درصد و در سایر شهرها ۱۵ درصد نسبت به سال قبل نمیتواند بیشتر افزایش یابد.
رئیسجمهوری تاکید کرد: در مورد اجارهبها نیز چنانچه قرارداد اجارهای بین موجر و مستاجر نوشته و امضا نشده، اجاره بها در تهران نسبت به سال قبل ۲۵ درصد بالاتر، در کلان شهرها ۲۰ درصد و در سایر شهرها هم بالاتر از ۱۵ درصد نمیتواند باشد. رعایت این امر از فردا الزامی است و شرایط مذکور تا زمانی که وزارت بهداشت اعلام کند پابرجاست.
این در حالی است که محمد اسلامی بارها بر این موضوع تاکید داشته است که اجاره بها با مصوبه ستاد ملی کرونا و دستور رئیسجمهوری کنترل شده است.
گزارش میدانی از برخی فعالان بازار مسکن حاکی از این است که اغلب مالکان و حتی برخی مشاوران املاک با این عنوان که دلار در حال افزایش است و نرخ تورم هر روز در حال جابهجا شدن و حرکت رو به بالای خود قرار دارد، بازار مسکن و بازار اجاره بها را تحت تاثیر قرار داده است.
فعالان بازار مسکن و مشاوران املاک با سابقه در سطح شهر تهران با این عنوان که روزهای نخست اجرای تعیین سقف اجاره بها، تا حدودی نرخ اجاره بهای تعیین شده از سوی برخی مالکان رعایت میشد اما این روزها که اصلا فصل نقل و انتقالات نیست باز هم میبینیم که اجاره بها بدون هیچ سقف رعایت شدهای به دلیل رشد نرخ تورم در حال افزایش است
فعالان بازار مسکن و مشاوران املاک با سابقه در سطح شهر تهران با این عنوان که روزهای نخست اجرای تعیین سقف اجاره بها، تا حدودی نرخ اجاره بهای تعیین شده از سوی برخی مالکان رعایت میشد اما این روزها که اصلا فصل نقل و انتقالات نیست باز هم میبینیم که اجاره بها بدون هیچ سقف رعایت شدهای به دلیل رشد نرخ تورم در حال افزایش است.
احسان عبدالهی مشاور املاک فعال در منطقه منیریه گفت: این روزها مالکان تعیین سقف برای اجاره بها را فراموش کردهاند و اعلام میکنند نرخ تورم هر روز در حال افزایش است و نرخ دلار وقتی بالا میرود چرا باید نرخ اجاره بها ثابت بماند؟
این فعال بازار مسکن در پاسخ به این پرسش که این مصوبه دولت لازم الاجراست گفت: مالکان عنوان میکنند حاضر هستند ملک آنها چند صباحی خالی از سکنه بماند تا اینکه بخواهد با قیمت بسیار پایین تر از قیمت واقعی خود به اجاره داده شود.
او معتقد است که حتی قانون مالیات بر خانههای خالی از سکنه نیز مالکان را از ترس پرداخت مالیات مجبور به عرضه واحدهای مسکونی خود نمیکند.
متاسفانه از ابتدای امسال تاکنون نرخ اجاره بها بیش از ۴۰ درصد رشد داشته است در حالیکه قرار بود طبق مصوبه ستاد ملی مبارزه با کرونا سقف مصوب شده به کمک اجاره نشینها بشتابد؟ موضوعی که حائز اهمیت است این است که عدم تعادل میان عرضه و تقاضا از یک سو و رشد نرخ تورم و ارز از سوی دیگر باعث شده تا نرخ اجاره بها بیشتر از آن عددی که تصور میشد افزایش یابد
اما مالک شریعتی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در گفتوگویی کوتاه با بیان اینکه اگر مالیات بر خانههای خالی از سکنه به خوبی اجرا شود میتوان به کاهش التهاب بازار مسکن به خصوص بازار اجاره خوش بین شد گفت: متاسفانه از ابتدای امسال تاکنون نرخ اجاره بها بیش از ۴۰ درصد رشد داشته است در حالیکه قرار بود طبق مصوبه ستاد ملی مبارزه با کرونا سقف مصوب شده به کمک اجاره نشینها بشتابد؟ موضوعی که حائز اهمیت است این است که عدم تعادل میان عرضه و تقاضا از یک سو و رشد نرخ تورم و ارز از سوی دیگر باعث شده تا نرخ اجاره بها بیشتر از آن عددی که تصور میشد افزایش یابد.
مالک شریعتی با اشاره به اینکه اجرای مالیات بر خانههای خالی از سکنه میتواند به افزایش عرضه مسکن کمک کند اظهارکرد: اگر قانون مالیات بر خانههای خالی از سکنه به خوبی اجرا شود میتوان به تعادل در بازار مسکن خوش بین بود. قطعا با تعادل میان عرضه و تقاضا و ورود بیشتر واحدهای مسکونی خالی، التهاب در بازار مسکن حتی در دورهای که فصل نقل و انتقالات نیست امیدوار بود.
این نماینده مجلس تاکید کرد: آمارهایی داریم که در همین شهر تهران اغلب مستاجران به دلیل رشد بیش از حد قیمتها و اجارهها مجبور شدهاند تا به مناطق پایین تر مهاجرت کنندو حتی به اطراف شهر تهران مثل شهرستانهای اسلامشهر و رباط کریم و شهریار مهاجرت کنند.
زمانی میتوان به ثبات قیمت مسکن و اجاره بها رسید که تمام پارامترهای اقتصادی به خوبی و با یک نظم مناسبی در حرکت باشند اینکه بیشتر بخشهای اقتصادی کشور نامنظم و به هم ریخته باشد و هر روز شاهد رشد تورم باشیم اما قیمت مسکن و اجاره بها رشد نکند یک انتظار بیجا و دور از تحولات اقتصادی است
از سوی دیگر افشین پروین پور کارشناس اقتصاد مسکن نیز گفت: زمانی میتوان به ثبات قیمت مسکن و اجاره بها رسید که تمام پارامترهای اقتصادی به خوبی و با یک نظم مناسبی در حرکت باشند. اینکه بیشتر بخشهای اقتصادی کشور نامنظم و به هم ریخته باشد و هر روز شاهد رشد تورم باشیم اما قیمت مسکن و اجاره بها رشد نکند یک انتظار بیجا و دور از تحولات اقتصادی است.
وی میافزاید: بخش مسکن نمیتواند تنها به درون خود نگاه کند و از سایر بخشهای اقتصادی کشور تاثیر نگیرد. رشد نرخ دلار و تورم مطمئنا بر تمام بخشها به خصوص قیمت مسکن و اجاره بها تاثیر خواهد گذاشت. پس اینکه بگوییم اگر قانون مالیات بر خانههای خالی از سکنه به خوبی اجرا شود و یا اینکه اگر تعیین سقف اجاره بها از سوی مالکان پذیرفته میشد قطعا رشد اجاره بها نداشتیم سخن ناسنجیدهای است. چرا که تمام عوامل اقتصادی به صورت زنجیروار به هم مرتبط هستند و وقتی کالاها هر روز با رشد قیمت مواجه میشوند نمیتوانیم بگوییم که مسکن تو مستثنا هستنی و نباید گران شوی!
پروین پور تاکید کرد: اما اگر نسخهای قرار است فقط برای خود بخش مسکن و قیمت و اجاره تعیین شود میتوان با تدوین یک بسته سیاستی مکمل برای ساماندهی اجاره بها موفق عمل کرد.
این روزها که فصل نقل و انتقالات نیست برخی از مالکان بر این نکته که تمام کالاها به دلیل رشد نرخ تورم افزایش یافتهاند قیمتهای بالایی برای ملک خود ارائه میکنند. به نظر میرسد موجران تلاش دارند با افزایش نرخ اجاره بها تورم را بر دوش مستاجران خالی کنند و به نوعی اجاره نشینها باید جور مالکان را در گرانیها بر دوش خود بکشند. حال باید منتظر ماند و دید که باز هم مسئولان ارشد وزارت راه و شهرسازی در پایان سال نیز بر این موضوع تاکید خواهند داشت که این رشد قیمتها حباب است و قطعا با اجرای برنامه هایی همچون طرح اقدام ملی مسکن و اجرای برخی طرحها مثل مالیات بر خانههای خالی متعادل خواهد شد یا خیر؟
ارسال نظر