|

خطرناک‌ترین کشورهای جهان معرفی شدند

مناطقی از جهان که در سال ۲۰۲۱ دارای بیشترین خطرات امنیتی هستند، در نقشه جدیدی مشخص شدند.

سبک زندگی

طبق اعلام «موسسه خدمات بهداشتی و امنیتی بین‌المللی» که متخصص امور درمان و امنیت در جهان است لیبی، سوریه و افغانستان از جمله پرخطرترین‌ها هستند.

کشورهای قرار گرفته در رده هشدارآمیز، دارای بالاترین خطر موسوم به «بسیار» خطرناک نیز عمدتا در افریقا یا خاورمیانه قرار دارند.

در کل ۱۴ کشور در رده «بسیار» خطرناک قرار دارند که عبارتند از: افغانستان، یمن، سوریه، لیبی، مالی، سومالی، سودان جنوبی و جمهوری افریقای مرکزی، به همراه بخش‌ هایی از نیجریه، جمهوری دمکراتیک کنگو، اوکراین، پاکستان، عراق و مصر.

این موسسه، بر اساس تهدید ناشی از خشونت سیاسی (شامل تروریسم، شورش، ناآرامی‌‌های سیاسی و جنگ)، ناآرامی اجتماعی (شامل خشونت‌‌های جدایی ‌طلبانه، قومیتی و اجتماعی) و خشونت و خرده ‌جرایم، کشورها را بر اساس میزان خطرناکی، در پنج رده قرار داده است.

برای مثال عراق در سال ۲۰۱۷ میلادی پس از سه سال نبرد، پیروزی بر گروه تروریستی داعش را اعلام کرد اما عناصر و هسته‌های پراکنده این گروه تروریستی هنوز در برخی مناطق استان‌های «دیاله، کرکوک، نینوا، صلاح ‌الدین، الانبار و بغداد» فعال هستند و نیروهای امنیتی عراق در تلاش برای پاکسازی کامل این مناطق از وجود این عناصر تروریست هستند.

نیرومندی زیرساخت حمل‌ونقل، وضعیت روابط صنعتی، اثربخشی خدمات امنیتی و اضطراری و آسیب‌پذیری کشورها در برابر بلایای طبیعی، از جمله معیارهای رتبه‌بندی بوده است.

کم‌‌ترین میزان خطرناک‌ بودن، تحت عنوان «ناچیز»، فقط به هفت کشور تعلق گرفت که همگی در اروپا قرار دارند. این کشورها عبارتند از ایسلند، دانمارک (و منطقه خودمختار گرینلند)، نروژ، فنلاند، سوئیس، اسلوونی و لوکزامبورگ.

انگلیس و بیشتر کشورهای اروپا و همچنین امریکا، کانادا، استرالیا و برخی کشورهای دیگر هم در رده «کم» خطر قرار گرفتند.

طبق اعلام «موسسه خدمات بهداشتی و امنیتی بین‌المللی»، مناطقی از یک کشور که در رده‌ای متفاوت با بقیه مناطق آن کشور قرار گرفته‌اند و میزان خطر در آنها با میزان «خطر کلی» در آن کشور فرق دارد، معمولا به سطح متفاوتی از تمهیدات نیاز دارند.

تعریف کشور «بسیار» خطرناک از لحاظ امنیتی این است که مناطق زیادی از کشور در اختیار دولت نیست و نظم و قانون در این مناطق وجود ندارد یا حداقل است و خطرات جدی وجود دارد. به همین دلیل مسافران و ماموران بین‌المللی، مورد حملات خشونت ‌بار گروهای مسلح قرار می‌‌گیرند. خدمات دولتی و حمل‌ونقل خیلی کم است و بخش‌های بزرگی از این کشورها از دسترس خارجی‌‌ها خارج‌اند.

پس از افزایش شورش‌ها یا ستیزه‌ جویی ‌ها، هم‌ اکنون سطح امنیت بخشی از یا کل بیش از ۵۵ درصد کشورهای افریقا، در وضعیت «پرخطر» یا «بسیار» خطرناک قرار دارد.

کشورها را در این نقشه بر اساس مخاطرات درمانی پیشاهمه ‌گیری هم ارزیابی کرده‌اند. انگلیس، اروپای غربی، امریکا، کانادا و افریقای جنوبی از جمله کشورهایی هستند که کم‌‌ترین خطر را دارند.

ونزوئلا، نیجر، لیبی، سومالی، سودان جنوبی، اریتره، یمن، بورکینافاسو، گینه، سوریه، افغانستان و عراق، از این نظر از جمله کشورهای دارای خطر بسیار بالا هستند.

مجموعه‌‌ای از مخاطرات بهداشتی و عامل‌های مقابله شامل بیماری‌‌های واگیر، عامل‌های فشارآور به محیط‌ زیست، داده‌‌های انتقال به مراکز درمانی، داده‌‌های آسیب‌های جاده ‌ای، استاندارد خدمات پزشکی فوریتی، مراقبت‌های درمانی سرپایی و بستری، دسترسی به منابع دارویی دارای کیفیت و موانع فرهنگی، زبانی یا اداری مبنای رتبه‌بندی مخاطرات درمانی پیشاهمه ‌گیری بوده است.

بر اساس سنجش وضعیت پساهمه‌ گیری و ارزیابی میزان اثرگذاری منفی کووید۱۹ بر کسب ‌و کار نیز فقط انگشت ‌شماری از کشورها در رده «خیلی‌کم» خطر قرار گرفتند. آن کشورها عبارتند از تانزانیا، زلاندنو، نیکاراگوئه و سوالبار.

در ضمن از این نظر، فقط یک کشور یعنی گرجستان، در رده بالاترین خطر قرار گرفت.

گزارش امسال «موسسه اقتصاد و صلح» (IEP) درباره شاخص جهانی تروریسم نیز اخیرا عراق را در سال ۲۰۱۹ میلادی به عنوان دومین کشور جهان دانسته بود که بیشترین آسیب را از تروریسم دیده‌اند. براساس این شاخص، افغانستان رتبه اول را در لیست ۱۳۵ کشور جهان به خود اختصاص داد و عراق در رتبه دوم و نیجریه در رتبه سوم را کسب کرد.

 

منبع: جماران
کدخبر: 139414

ارسال نظر