حساسیت فصلی چگونه به وجود می آید؟
بعضی از ما با فرارسیدن بهار دچار عطسه های صبحگاهی و آبریزش بینی می شویم و به نوعی این علائم برایمان آشنا و عادی است، اما به راستی جریان چیست؟
احتمالا شنیده اید که آن را حساسیت فصلی می گویند. رینیت آلرژیک یا تب یونجه نوعی التهاب مخاط بینی در قسمت فوقانی دستگاه تنفسی است. یعنی بدون حضور میکروب ها، سیستم ایمنی و سلول های دفاعی ما فعال می شوند و التهاب ایجاد می کنند.
آنچه ماشه این رویداد را می چکاند آلرژن ها یا همان مواد حساسیت زا هستند. از شایع ترین آن ها جانورانی به نام مایت و بقایای بدنشان، گرده گیاهان وکپک ها هستند؛ البته مواد محرکی مانند دود سیگار نیز اثر مشابهی ایجاد می کنند.
حدود 40درصد جمعیت انسان ها رینیت آلرژیک را تجربه می کنند که گاهی علائم آن بدون ارتباط با فصل در تمام طول سال با فرد است و کیفیت زندگی وی را خراب می کند.
نکته مهم درخصوص این بیماری این که واکنش های التهابی فقط محدود به بینی نیست و به صورت یک بیماری فراگیر به درجات مختلف می تواند سایر قسمت های دستگاه تنفسی مانند سینوس ها و ریه ها را نیز درگیر کند. رینیت آلرژیک با بیماری آسم همراهی دارد به طوری که 95درصد افراد دچار آسم، آلرژی در بینی را نیز دارند و درمان همزمان التهاب بینی می تواند به کنترل آسم کمک کند.
علائم رینیت آلرژیک شامل عطسه، آبریزش بینی، احتقان، گرفتگی بینی و خارش آن است و در برخی افراد علائم تحریک چشم مانند قرمزی و اشک ریزش نیز وجود دارد.
در صورت درمان نشدن آلرژی در بینی، عوارضی مانند تنفس دهانی مزمن و خرخر شبانه خصوصا در کودکان، سینوزیت، عفونت گوش و در طولانی مدت بروز پولیپ بینی نیز محتمل است. در هر کودکی با خرخر شبانه علاوه بر مشکلاتی مثل بزرگی لوزه سوم باید به این بیماری هم توجه کرد و چه بسا با درمان آلرژی، مشکلات وی نیز برطرف شود.
ارسال نظر