تخم نطفه دار غاز و مولد اردک و کبک مولد
دامپروری یک شغل بسیار موفق است که امروزه در سراسر دنیا از تکنولوژیهای مختلف بهرهمند شده و در پرورش انواع حیوانات فعالیت میکند و از این طریق به درآمد میرسد. پرورش پرندگان اهلی مانند کبک مولد یا مولد اردک، نمونهای از فعالیتهای دامپروری است. پرورش غاز و اردک بهعنوان پرندگان اهلی آبی بسیار مهم است و کبک نیز از دیگر پرندگانی است که تخم و گوشت آن مصرفکنندگان زیادی دارد. در نتیجه مجموعههای مختلف از پرورش و فروش این محصولات نیاز مصرفکنندگان را تأمین میکنند.
شرایط خاص نگهداری
پرندگان، از نظر هزینه تامین تغذیه بسیار مقرونبهصرفه هستند و تکثیر آنها به آسانی انجام میشود. همچنین این حیوانات مقاومت زیادی در برابر بیماریهای مختلف دارند که در نتیجه این عملکرد مناسب، پرورش آنها نیز گسترش پیدا کرده است. مولد اردک یا کبک مولد در شرایط خاصی نگهداری میشوند و به همین دلیل فعالیت در حوزه پرورش پرندگان نیاز به تخصص دارد. پرورش تخم نطفه دار غاز نیز نیاز به شرایط خاص و دستگاههای مخصوص دارد.
بررسی تخم نطفه دار غاز و نحوه پرورش آن
انجام عملیات جوجهکشی از تخم نطفه دار نیاز به درجه حرارت بالا دارد و محیط نیز باید مرطوب باشد. علاوهبراین، برای جوجهکشی باید از دستگاههای مطمئن و دیجیتال استفاده شود تا از انجام صحیح فرایند اطمینان حاصل کرد. تخم نطفه دار مربوط به غاز نیز باید از منابع مطمئن تهیه شود تا درصد هچ در زمان جوجهکشی بالا باشد.
همچنین در انجام جوجهکشی غاز باید به فصول مختلف و محیط زندگی دقت داشته باشید؛ چراکه بهطور معمول عملیات تکثیر غاز در پاییز و زمستان است. همچنین اگر ساکنان نیمکره شمالی زمین هستید، زمان تخمگذاری بهترین نژادهای غاز، فروردین و اردیبهشت است. درحالیکه در نیمکره جنوبی این زمان مرداد و شهریور است و تا مهر نیز طول میکشد.
روند پرورش اردک
همانند کبک مولد، اردک یک نوع دیگر از پرندگان است که از نظر ظاهری جذابیت خاصی دارد. علاوهبراین، گوشت و تخم این پرنده به دلیل داشتن انواع مواد معدنی و املاح غنی، ویتامینها، آهن و فسفر طرفداران زیادی دارد. این پرنده روند پرورش ارگانیک و سالمی دارد و میزان مقاومت آن در برابر شرایط مختلف و بیماریها بسیار زیاد است.
برای پرورش اردک پرواری، بهطور معمول از نژاد پیکنی استفاده میشود که تخمگذاری آن بسیار زیاد است و در 2 ماهگی میتواند تا ۳ کیلوگرم نیز برسد. پرورش اردک بهصورت انبوه انجام میشود. نحوه پرورش اردک دارای 3 روش مختلف است.
این شامل استفاده از دستگاه جوجهکشی کبک مولد، پرورش جوجه یکروزه برای فروش یا استفاده از گوشت آن در مدت ۵۵ تا ۶۰ روز و پرورش مولد اردک در طول ۶ ماه، برای رساندن آن به مرحله تخمگذاری و تولیدمثل می شود. در روش نگهداری اردکها باید به این نکته توجه کنید که محیط موردنظر باید خشک و بهداشتی باشد و مرتب ضدعفونی شود.
غذای موردنیاز اردک نیز ذرت یا دانه گندم است. همچنین یکی از نکات مهم دیگر دسترسی به آب کافی برای آشامیدن پرندگان است. پرورش اردک محدودیت جغرافیایی ندارد و در تمام محیطها انجام میشود.
روند پرورش کبک مولد
برای شروع فعالیت در حوزه پرورش کبک مولد میتوان از جوجههای یکروزه استفاده کرد یا اینکه از طریق دستگاه جوجهکشی و کبکهای ماده، جوجه تکثیر کرد. کبکها در سن 7 ماهگی یا ۲۸ هفتگی شروع به تخمگذاری میکند که باید برای رسیدن به تخمهای نطفه دار، تعداد کبک نر و ماده در کنار یکدیگر نسبت مناسبی داشته باشند.
پرورشدهنده کبک نیز میتواند از گوشت و تخم این پرنده درآمد کسب کند. در واحدهای پرورش کبک، پرندگان ماده پس از رسیدن به سن بلوغ جفتگیری میکنند و از این طریق تخمها نطفه دار میشوند. تخم نطفه دار برای استفاده افرادی مناسب است که با استفاده از دستگاههای جوجهکشی، کبک یکروزه تولید میکنند.
نحوه تشخیص تخم نطفه دار غاز، کبک و اردک
در هنگام جوجهکشی ممکن است بعضی از تخمهای موجود در دستگاه جوجهکشی نطفه نداشته باشند که آشنایی با نحوه تشخیص آنها ضروری است؛ چراکه این تخمها میتوانند ظرفیت دستگاه را پر کنند و با خرابشدن تحتتأثیر رطوبت و دما، محیط دستگاه را آلوده کنند.
همانند کبک مولد، تشخیص وجود نطفه در تخم غاز از روی پوست و شکل ظاهری امکانپذیر نیست. بهترین روش نطفه سنجی است که در آن باید تخم غاز را پس از قرارگرفتن در برابر رطوبت و گرما در محیط تاریک زیر نور نگاه کنید. تخم نطفه دار غاز، دارای لکههای سیاه کوچک و رگهای خونی هستند که تشخیص آنها ۷ روز پس از انجام جوجهکشی بهآسانی صورت میگیرد.
اما پس از ۷ روز تخم بدون نطفه غاز هیچ رگ خونی ندارد. همچنین میتوان بهصورت تصادفی چند تا از زرده تخمها را بررسی کرد تا نطفه دار بودن یا نبودن آنها مشخص شود. برای بررسی نطفه دار بودن تخم کبک باید به اندازه، فرم و شکل طبیعی آن دقت کرد. همچنین پوسته تخم مولد اردک یا کبک نیز باید سالم باشد. هرچه تخم ضعیفتر باشد جوجههای تکثیر شده از آن نیز وزن کمتری دارند و ضعیفتر هستند.
از کجا میتوان تخم نطفه دار تهیه کرد؟
افرادی که در حوزه پرورش طیور فعالیت میکنند، برای تهیه تخم نطفه دار میتوانند از روشهای مختلفی اقدام کنند. روش عادی و معمولی خرید تخم نطفه دار انواع پرندگان از بازار سنتی و محلی شهرهای مختلف انجام میشود.
علاوه بر این، میتوان از پرورشدهندگان طیور مانند کبک مولد این تخمها را تهیه کرد که اعتبار بیشتری دارند. برخی از پرورشدهندگان نیز یک مزرعه مادر احداث میکنند و از طریق گله مولد اقدام به تولید تخم نطفه دار میکنند. در کنار همه این روشها میتوان از طریق واسطهها نیز تخم نطفه دار تهیه کرد و در تکثیر مولد اردک یا کبک و غاز استفاده کرد.
نتیجهگیری
پرورش طیور از فعالیتهای اقتصادی بسیار مهمی است که در بیشتر مناطق کشورمان انجام میشود و هدف آن تولید جوجههای یکروزه یا گوشت مورد استفاده مشتریان است. پرورش پرندگان مزایای بسیار زیاد دارد و گوشت آنها در مقایسه با گوشت سایر حیوانات از سلامت بیشتری برخوردار است. به همین دلیل دامپروری امروزه یکی از کسبوکارهای پردرآمد است که افراد زیادی در این حوزه فعالیت میکنند.
پرورش پرندگان مختلف مثل مولد اردک یا کبک مولد نیاز به شرایط خاصی دارد و تشخیص تخم نطفه دار غاز یا سایر طیور نیز با روشهای معینی انجام میشود که پرورشدهنده باید درباره این موارد اطلاعات کافی به دست آورد. در این صورت میتواند به درآمد خوبی در کار خود برسد. مجموعه ایستگاه میتواند اطلاعات لازم برای فعال در حوزه پرورش طیور را بهصورت تخصصی در اختیار آنها قرار دهد.
ارسال نظر