|

خوردن میوه با پوست سرطان‌زاست!

در دهه‌های اخیر به دلیل رشد روز افزون جمعیت، نیاز به تولید بیشتر محصولات کشاورزی افزایش یافته است و این نیاز در حال رشد، استفاده از مواد شیمیایی و سموم خطرناک را در محصولات کشاورزی افزایش داده است.

گسترش‌نیوز : یکی از راه‌های کاهش خطر آفتکش‌ها بر روی محصولات غذایی استفاده از سمومی است که دوره کارنس کوتاهی دارند. در واقع دوره کارنس مدت زمانی را شامل می‌شود که سم به وسیله عوامل محیطی تجزیه می‌شود و باقی مانده آن بر روی محصولات کشاورزی به حد مجاز می‌رسد.

miveforoushi.jpg

رعایت دوره کارنس برای محصولاتی که استفاده تازه دارند مثل سبزیجات و میوه‌ها بسیار مهم است و در مواردی شاهد بوده‌ایم که کشاورزان و گلخانه‌داران بدون توجه به دوره کارنس اقدام به توزیع محصول در بازارهای مصرف کرده‌اند.

امین صادقی، با اشاره به امکان وجود بقایای سموم بر روی پوست محصولات کشاورزی اظهار کرد: کشاورزان و گلخانه‌داران باید محصولات کشاورزی را بعد از پایان دوره کارنس سموم به بازار عرضه کنند.

وی با بیان اینکه سموم با دوره کارنس دو الی سه روزه حدود سه برابر گران‌تر از سموم با دوره کارنس چند هفته‌ای هستند، افزود: بعضی از سموم کشاورزی دوره کارنس دو تا سه روزه دارند که برای استفاده در گلخانه‌ها بسیار مناسب هستند اما بنا به دلایل اقتصادی گلخانه‌داران از سموم با دوره کارنس چند هفته‌ای برای محصولات خود استفاده می‌کنند.

عضو هیت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه کردستان تصریح کرد: مشکل از آنجا شروع می‌شود که گلخانه‌دار یا کشاورز از سموم با دوره کارنس چند هفته‌ای استفاده و بعد از چند روز اقدام به توزیع میوه در بین مصرف‌کنندگان می‌کند که محصولات توزیعی حاوی بقایای سموم است و می‌تواند موجب بروز سرطان در مصرف‌کننده شود.

وی با اشاره به فعالیت کمیته بقایای سم استان کردستان با همکاری ارگان‌های مختلف عنوان کرد: کمیته بقایای سم با همکاری دانشگاه علوم پزشکی اقدام به جمع آوری نمونه در مراکز فروش میوه می‌کند و آنها را مورد آزمایش قرار می‌دهد.

صادقی ادامه داد: محصولات کشاورزی کردستان در بین سایر استان‌های کشور با کیفیت‌تر است و محصولات دارای سموم بازار، عموما از خارج از استان وارد می‌شوند.

وی در خصوص مصرف بی‌رویه از سموم کشاورزی در پرورش میوه خاطرنشان کرد: نارنگی و پرتقالی که از استان‌های شمالی کشور وارد کردستان می‌شوند هشت بار سم پاشی می‌شود و امکان دارد بقایای سم بر روی این محصولات وجود داشته باشد.

عضو هیت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه کردستان گفت: بقایای سموم بیشتر بر روی پوست محصولات کشاورزی و میوه‌ها می‌ماند و توصیه می‌کنیم از خوردن میوه‌ها با پوست پرهیز کنید.

وی با اشاره به راه‌های کاهش تاثیرات سموم بر روی محصولات کشاورزی اظهار کرد: می‌توان با قرار دادن در یخچال و شست و شوی مناسب سبزیجات و میوه‌ها تا حدودی تاثیرات منفی سموم باقی مانده بر روی محصولات را از بین برد.

صادقی افزود: طرحی به مسئولان ذیربط مبنی بر شناسنامه‌دار شدن میوهها و محصولات کشاورزی داده شده و اگر میوه‌ها شناسنامه‌دار شوند کشاورز دیگر نمی‌تواند مسائل مهمی همچون استفاده بی‌رویه از سموم و کودهای نیترات دار را بی‌توجه باشد زیرا محصولات کشاورزی نامرغوب و بی‌کیفیت به راحتی قابل ردیابی خواهند بود.

وی با بیان ضرورت ایجاد احساس مسئولیت در کشاورزان برای تولید محصولات با کیفیت و سالم تصریح کرد: کشاورز باید آگاهی و دانش بالایی داشته باشد و احساس مسئولیت نسبت تولید محصولات خود داشته باشد.

میوه‌های کوچک و کرم زده نشان از عدم استفاده از سم و سلامت بیشتر محصول است

عضو هیت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه کردستان با اشاره به اینکه هر میوه‌ای که بزرگ و خوشرنگ باشد نشان از سالم بودن آن نیست عنوان کرد: میوه‌های کوچک و کرم‌زده نشان از عدم استفاده از سم و سلامت بیشتر محصول است و در این مورد نیاز است بر روی ارتقاء فرهنگ خرید مصرف‌کننده کار شود.

وی ادامه داد: سیب زمینی کردستان نسبت به سایر محصولات سیب زمینی استان‌های دیگر سالمتر است و مردم بدون مشکل می‌توانند از محصولات کردستان استفاده کنند.

یاور وفایی، عضو هیت علمی دانشگاه کردستان در این مورد خاطرنشان کرد: بعضی از سموم کشاورزی مانند متاسیستوکس وارد شیره گیاهی در آوندهای گیاه شده و در تمام نقاط گیاه پخش می­شود.

وی گفت: این سم بیشتر برای آفات کنده همانند شته­‌ها و تریپس­‌ها مورد استفاده قرار می­‌گیرد و در صورت استفاده روی میوه‌­ها و سبزی­‌ها حتی با وجود شستشو ی محصول نیز در داخل گیاه باقی می‌ماند.

وفایی در پایان یادآور شد: خوشبختانه امروزه از این نوع سموم با قدرت آلودگی زیاد کمتر مورد استفاده قرار می­‌گیرند.

اخیرا در یک پژوهش از سوی فرانسوی‌ها، ۷۰ هزار فرد بالغ که بیشتر آنها را زنان تشکیل می‌دادند، مورد بررسی قرار گرفتند. در این مطالعه، شیوع سرطان در میان افرادی که بیشتر از غذاهای ارگانیک استفاده می‌کردند، نسبت به افرادی که هیچ‌گاه از غذاهای ارگانیک استفاده نمی‌کردند، ۲۵ درصد کمتر بود. شیوع نوعی سرطان خون و سرطان سینه پس از یائسگی در افرادی که از میوه‌ها، سبزیجات، محصولات لبنی، گوشت و دیگر محصولات ارگانیک استفاده می‌کردند، به‌میزان قابل‌توجهی کمتر بود.

برای اینکه یک محصول غذایی ارگانیک نام بگیرد، باید بدون استفاده از کودهای سنتزی و آفت‌کش‌ها پرورش داده شده‌ باشد و نباید حاوی ارگانیسم‌های تغییر ژنتیکی یافته باشد.

شاید فرهنگ‌سازی در بین مردم و کشاورزان بتواند مانع از تولید محصولات بی‌کیفیت حاوی سموم و کودهای نیتراتی شود، در چند سال گذشته استفاده از محصولات ارگانیک مطرح شده است و آمارها نشان می‌دهد که مردم حاضرند برای خرید این محصولات پول بیشتری پرداخت کنند و امید است این مسئله در آینده موجب تولید محصولات با کیفیت‌تر از سوی کشاورزان شود.

منبع: ایسنا

کدخبر: 38771

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین