تخلیه بگرام بعد از ۲۰ سال توسط امریکاییها
نیروهای امریکایی بعد از ۲۰ سال پایگاه هوایی “بگرام” در شمال شهر کابل را تخلیه کردند و این پایگاه را تحویل نیروهای افغانستان دادند. اما بسیاری میگویند تخلیه پایگاه بگرام بدموقع بوده و موجب پیشروی بیشتر طالبان در افغانستان میشود.
خروج نیروهای امریکایی از پایگاه هوایی بگرام در راستای وعده جو بایدن برای خروج نیروهای امریکایی از افغانستان بود. اما امریکا زودتر از موعد مقرر در حال ترک افغانستان است.
دولت جو بایدن قول داده بود که نیروهای امریکایی تا ۱۱ سپتامبر امسال و در بیستمین سالگرد واقعه ۱۱ سپتامبر از افغانستان خارج شوند و حالا خروج آنها از این پایگاه نشان میدهد که امریکا به این وعده عمل کرده است. نیروهای ناتو هم این هفته به آرامی در حال خروج از افغانستان هستند.
هنوز مشخص نیست که نیروهای امریکا چه زمانی کاملا افغانستان را ترک میکنند و آخرین سرباز امریکایی کی از این کشور خارج میشود. اما گزارشها نشان میدهد که با تخلیه این پایگاه هوایی حدود ۲۵۰۰ تا ۳۵۰۰ نیروی نظامی امریکا یا افغانستان را ترک کردهاند یا در حال ترک افغانستان زودتر از موعد مقرر هستند. البته گفته شده که ۶۵۰ سرباز امریکایی همچنان حفاطت از سفارتخانه امریکا در کابل را بر عهده دارند.
همچنین درحالحاضر سربازان ترکیه و امریکا حفاظت از پایگاه بگرام را در بر عهده دارند تا زمانی که بتوانند به توافقی جدید برای حفاظت از این پایگاه برسند.
تخلیه پایگاه در زمان نامناسب؟
اگرچه امریکا وعده داده بود که نیروهایش را از افغانستان خارج میکند اما بسیاری از ناظران بینالمللی میگویند خروج این نیروها در این شرایط تنها به نفع طالبان است و خلا امنیتی در افغانستان ایجاد میکند.
چون در روزهای گذشته شبه نظامیان طالبان در سراسر افغانستان در حال پیشروی هستند و آنگونه که خودشان میگویند بیش از ۸۰ ولسوالی افغانستان را در دختیار دارند. اکنون نگرانی عمده این است که آنها به کابل برسند.
به همین دلیل بسیاری میگویند خروج فعلی امریکا و تخلیه این پایگاه در شرایط کنونی فقط به نفع طالبان است.
پایگاه بگرام کجاست؟
پایگاه بگرام در دو دهه گذشته مقر اصلی استقرار نیروهای امریکایی و ناتو در افغانستان بوده است. روسای جمهور امریکا از جو دبلیو بوش گرفته تا باراک اوباما و دونالد ترامپ، در زمان سفر به افغانستان در این پایگاه مستقر میشدند.
پایگاه بگرام حدود ۵۰ کیلومتری شمال کابل است. این پایگاه در دهه ۵۰ میلادی ساخته شد و زمان هجوم شوروی به افغانستان در سال ۱۹۷۹ به اصلیترین پایگاه شوروی در افغانستان تبدیل شد.
امریکا در سال ۲۰۰۱ و پس از حمله به برجهای دوقلو در شهر نیویورک، به بهانه مبارزه با تروریسم و دستگیری “اسامه بن لادن” رهبر سابق گروه القاعده، به افغانستان لشکرکشی و این کشور را اشغال نظامی کرد.
آن زمان این پایگاه یک ویرانه بود. اما نیروهای امریکایی طی ۲۰ سال حضور، این پایگاه را به یک شهرک کوچک تبدیل کردند.
این پایگاه اکنون یک برج کنترل، ۱۱۰ آشیانه هواپیما، سیستمهای دفاعی متعدد، بیمارستان مجهز، یک زندان و مراکز بسیاری دارد.
ارسال نظر