|

کارنامه قابل قبول دستگاه دیپلماسی در کشور

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان گفت : کارنامه دستگاه دیپلماسی کشور در سالی که گذشت کارنامه بسیار قابل قبولی است.

سیاست کارنامه قابل قبول دستگاه دیپلماسی در کشور

 سعید خطیب زاده در اولین نشست مطبوعاتی خود در سال ۱۴۰۱ در پاسخ به سوالی در مورد عملکرد وزارت خارجه در سال گذشته گفت : کارنامه دستگاه دیپلماسی کشور در سالی که گذشت کارنامه بسیار قابل قبولی است هم در حوزه رفع تحریم ها و هم خنثی سازی تحریم ها و صیانت از منافع مردم ایران.

وی ادامه داد : سیاست خارجی متوازن در عمل در حال پیگیری است.

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در بخش دیگری از این نشست در مورد  مذاکرات وین گفت : دولت آمریکا در مورد موضوعات باقی مانده در مذاکرات وین  هنوز  تصمیم سیاسی خود را نگرفته است و سعی می کند که موضوعات باقی مانده را گروگان مسائل سیاست داخلی خود کند.

وی افزود : ما ملت صبوری هستیم ولی تا ابد صبر نمی کنیم. اگر آمریکا می‌خواهد توافقی حاصل شود باید تصمیم سیاسی خود را بگیرد.

خطیب زاده گفت : توافق بسیار در دسترس است؛ اگر آمریکا بداند و یقین کند و یقین داشته باشد که ما از خطوط قرمز خود  نه رد می‌شویم و نه از خواسته‌هایمان کوتاه می‌آییم.

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین با اشاره به آمادگی ایران برای ادامه مذاکرات با عربستان گفت : این گفت‌وگو ها نیازمند دستور کار مشخص است. ما نظرات مان را به صورت مکتوب ارائه کردیم و بهتر است که سعودی  نیز نظرات خود را به صورت مکتوب ارائه کند.

سخنگوی وزارت خارجه در ادامه گفت و گوی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوال ایسنا، در مورد زمان برگزاری دور جدید مذاکرات ایران و عربستان و همچنین اظهارات وزیر امور خارجه در گفت و گو با المیادین در ارتباط با این مذاکرات گفت: ما آمادگی داریم که تاریخ دور جدید گفت و گو مشخص شود و این مذاکرات ادامه پیدا کند.

خطیب زاده گفت: این گفت و گوها نیازمند دستور کار مشخص است ما نظرات خود را به صورت مکتوب به طرف سعودی داده ایم و بهتر است دولت سعودی نیز نظرات خود را به صورت مکتوب ارائه دهد تا ما یقین کنیم اراده ای برای حل و فصل موضوعات فی مابین وجود دارد. 

خطیب زاده تاکید کرد: مسائل اختلافی بین ما و سعودی روشن است و به رغم پرونده های اختلافی ما باید تلاش کنیم که روابط خود را عادی کنیم و منتفع این روابط عادی مردم منطقه  و دو کشور هستند.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با تعاملات ایران با هیات حاکمه سرپرستی موقت افغانستان و نظر ایران درارتباط با محدودیت هایی که طالبان به عنوان هیات حاکمه افغانستان برای دختران وزنان این کشور به خصوص در موضوع تحصیل به وجود آورده است گفت: افغانستان امروز با مشکلاتی روبرو است. دختران ، زنان و کودکان و مردان و تمامی اقشار مردم افغانستان در فشار و سختی هستند . در موضوع افغانستان  مردم افغانستان در اولویت هستند.

وی تصریح کرد: آقای امیرعبداللهیان در جریان ملاقات هایی که در چین و در حاشیه سومین اجلاس کشورهای همسایه افغانستان داشتند به صراحت اعلام کردند که پذیرفته نیست حقوق اولیه فرزندان و دختران افغانستانی  برای تحصیل نادیده گرفته شود و هیات حاکمه سرپرستی افغانستان باید مسئولیت پذیری خود را نشان دهد .

خطیب زاده گفت: همه ما باید تلاش کنیم که افغانستان از دوران گذار به خوبی عبور کند و دولت فراگیر در این کشور تشکیل  شود . همه این نگرانی ها مرتفع شود و حقوق مردم رعایت شود.

وی ادامه داد: در اجلاس همسایگان افغانستان در چین یکی از موضوعات مهم مردم افغانستان بودند همان طور که اشاره کردم برای ایران مردم افغانستان در اولویت قراردارند و در همین چارچوب ما تلاش کردیم که در میانه زمستان سخت افغانستان سوخت به مردم این کشور برسانیم و بازارچه های مرزی باز بماند. الان نیز می گویم که آمادگی داریم هر کمکی داریم به مردم افغانستان ارائه کنیم.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در خصوص سوال دیگری در مورد سفر رئیس‌جمهور ترکیه به تهران و این که آیا این سفر لغو شده است گفت: انجام این سفر لغو نشده است روابط ایران و ترکیه در چارچوب عادی خود در حال پیگیری است البته هنوز تاریخ انجام این سفر قطعی نشده است و منتظر تایید تاریخ انجام این سفر از سوی دوستانمان در آنکارا هستیم و اگر تاریخ قطعی شود این سفر انجام می شود.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی براین که بر اساس اخبار منتشر شده هاشم رئیس والی استان جورجان در دولت اشرف غنی در جریان سفر به ایران برای تشویق اتباع افغانستانی جهت شرکت در جنگ اوکراین و روسیه بازداشت شده و از سوی دیگر برخی از اخبار منتشر شده که برخی از اتباع ایرانی و افغانستانی برای مشارکت در جنگ به اوکراین رفته اند تصریح کرد: هیچ کدام از این اخبار تایید نمی شود البته باید جزییات این موضوعات را از مقامات امنیتی بپرسیم موضع ایران در ارتباط با جنگ در این منطقه روشن است . ما نه جنگ را راه حل می دانیم و نه نادیده گرفتن ریشه های این بحران را.

سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: ما نیز تلاش می کنیم که از طرف گفت و گوهایی که در جریان است بحران حل شود.

خطیب زاده همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این که جنگ اوکراین چه تاثیری بر ایران داشته است گفت: منطقه اوراسیا ، منطقه همجوار ما است و روسیه در همسایگی ما قرار دارد و ما از همان اول گفتیم که منطقه اوراسیا تحمل این خشونت و جنگ را ندارد. منطقه اوراسیا، غرب آسیا ، بخشی از مناطق اروپا و بسیاری از نقاط جهان متاثر از این جنگ هستند و همه ما باید تلاش کنیم که این جنگ به راه حل مبتنی بر گفت و گو بیانجامد.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این که در جریان مذاکرات صلحی که در عربستان در حال انجام است گروههای مختلف یمنی حضور دارند ولی دولت نجات ملی یمن حضور ندارد و نگاه ایران به این موضوع چیست؟ تصریح کرد: دولت نجات ملی یمن بخشی از امروز و آینده یمن است و هیچ دولتی به صورت مصنوعی و مهندسی شده نمی تواند بخشی از یک جامعه راحذف کند نه از طریق جنگ و نه گفت و گو.

خطیب زاده گفت: توصیه ما به همه این است که واقعیت های یمن را درک کند.

وی همچنین در مورد برنامه های ایران برای همکاری با قطر جهت برگزاری جام جهانی فوتبال ۲۰۲۲ در دوحه گفت: ما از قصد با دولت قطر در خصوص این بازی ها گفت و گوهایی داشته ایم. مناطق آزاد ما و کیش و قشم تدارکاتی دیده اند که میزبان بخشی از هواداران فوتبال باشد و امکاناتی را در این زمینه در اختیار تیم ها قرار دهند.

وی افزود: در معاونت دیپلماسی وزارت خارجه کار گروهی دراین زمینه تشکیل شده است و این ها مقدمات بروکراتی است که بتوانیم از ظرفیت های خود در این زمینه به خوبی استفاده کنیم.

وی با بیان این که در آینده از بازی های جام جهانی قطر و تلاش ایران برای همکاری جهت برگزاری مناسب این مسابقات بیشتر خواهیم شنید گفت: در سفری  که به سنگال داشته ام گفت و گوی کوتاهی نیز با رئیس فدراسیون فوتبال سنگال داشتم و پیشنهاداتی در مورد انجام بازی دوستانه بین دو کشور مطرح شد . البته باید ببینیم که برنامه فدراسیون فوتبال برای انجام بازی های دوستانه چگونه است و آیا قرار است بازی های دوستانه ای با تیم هایی از آفریقا داشته باشد یا نه.

سخنگوی وزارت خارجه در ادامه گفت‌وگوی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با موضوع برجام تاکید کرد: موضوع اصلی، انتفاع ایران مبتنی بر قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل و برجام است و تا چرخه انتفاع ایران از این توافق کامل نشود ایران بر سر خطوط قرمز خودش باقی خواهد ماند. خطوط قرمز ما منافع مردم و انتفاع آن چیزی است که یک بار در مورد آن بحث و مذاکره شده است.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در پاسخ به اظهارات یکی از نمایندگان مجلس در مورد مذاکرات وین، تیم مذاکراتی و نتایج حاصل از مذاکرات وین تا کنون گفت: وزارت خارجه، وزارت همه است و وزارت خارجه این جریان یا آن جریان نیست. هم وزارت خارجه آنهایی است که موافق توافق هستند. هم وزارت خارجه آنهایی است که شاید موافق توافق نباشند. وزارت امور خارجه مسئولیت قطعی در حفظ و صیانت از منافع مردم دارد و مخالفان و موافقان نیز همه جایگاه خود را دارند.

وی با بیان اینکه وزارت خارجه یک دستگاه حاکمیتی به روابط دولت و مجلس و همچنین تعاملات وزارت خارجه و مجلس اشاره کرد و در بخش دیگری از صحبت‌های خود، گفت: شورای عالی امنیت ملی راهبری مذاکرات را دارد و رئیس محترم مجلس شورای اسلامی نیز در این شورا حضور دارد.

خطیب زاده تاکید کرد: اگر امروز پافشاری ما بر حقوق و منافع ملت ایران نبود شاید یک توافق نیم بند ماه‌ها قبل حاصل می‌شد و اگر اینجا هستیم به خاطر پافشاری بر روی منافع مردم است.

خطیب زاده گفت: من همه را دعوت می‌کنم که خوانش غیر گزینشی داشته باشند.

خطیب زاده با تاکید مجدد مبنی بر اینکه ما جلسات منظم خصوصی و عمومی با نمایندگان محترم مجلس داریم و این مسائل در این جلسات قابل طرح بوده و هست و به مسائل مطرح شده پاسخ داده شده است، در پاسخ به سوال دیگری در مورد جمع شدن چادر خبرنگاران از مقابل هتل کوبورگ در وین تصریح کرد: این موضوع را باید از شهرداری وین بپرسیم شاید سد معبری اتفاق افتاده است.

وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه فکر می‌کنید چه زمانی توافق وین حاصل شود، بار دیگر تاکید کرد: کل توافق معطل تصمیم سیاسی واشنگتن است. الان هفته‌هاست که وضعیت اینگونه است، موضوع اشخاص حقیقی و حقوقی هستند که باید بر اساس برجام از لیست تحریمی خارج شوند به اضافه انتفاع اقتصادی ایران در چرخه کامل انتفاع ایران از برجام، اینها موضوعاتی است که معطل تصمیم سیاسی واشنگتن است.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با نقض آتش بس در یمن توسط عربستان سعودی و اخبار منتشر شده در این زمینه، گفت: من باید گزارشات تکمیلی در این زمینه دریافت کنم و در رسانه‌ها به صورت پراکنده اخباری را در این زمینه مشاهده کرده‌ام.

وی افزود: ایران از ایجاد آتش بس در یمن استقبال کرده است و ما ماه‌ها بود که عربستان و ائتلاف را تشویق می‌کردیم که دست از محاصره بردارند و بر این موضوع تاکید داریم که با تسهیل دسترسی‌های بشردوستانه و انجام گفت‌وگوهای یمنی یمنی و رفع محاصره مردم این کشور باید این روند تکمیل شود.

وی افزود: گفت‌وگوی تلفنی اخیر آقای امیر عبداللهیان با دبیرکل سازمان ملل در ارتباط با یمن بود و ما دیدگاه‌ها و نظرات خود را در ارتباط با تحولات یمن بار دیگر بیان کردیم.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا ایران برای خروج عراق از بن بست سیاسی ایجاد شده در زمینه تشکیل دولت اقدامات و رایزنی‌هایی را با گروه‌های عراقی انجام داده است، گفت: سفارت ما در بغداد و مقامات جمهوری اسلامی ایران در تهران تلاش کردند که با رایزنی و گفت‌وگو با گروه‌های مختلف سیاسی عراق کمک کنند که روند دموکراتیک در عراق تسهیل و تسریع شود. ما باید تلاش کنیم که نهادهای قانونی در عراق تقویت شوند و ما حامی انتقال دموکراتیک قدرت در عراق هستیم.

وی همچنین با بیان اینکه ما تاکید داریم که این موضوع یک موضوع  داخلی عراق است، تصریح کرد: ما به عنوان دوست عراق تلاش کرده‌ایم که فقط و فقط با رعایت عدم دخالت و مداخله در نقش تسهیل گر و بی طرف کمک کنیم که این روند تسریع و تسهیل شود. چرا که تحقق این موضوع در زمان کوتاهتر به نفع عراق و همسایگانش است.

وی ادامه داد: ما گفت‌وگوهایمان را با تمامی طرف‌های عراقی برای تسهیل این روند با جدیت ادامه می‌دهیم.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در مورد زمان بازگشت هیات‌ها به وین نیز گفت: حقیقتش این است که ما هنوز جواب آخری را از واشنگتن دریافت نکرده‌ایم و اگر پاسخ واشنگتن متناسب باشد با نکاتی که مطرح کرده‌ایم در اسرع وقت می‌توانیم به وین برویم، نه برای مذاکرات جدید، بلکه برای نهایی کردن توافق و همانطور که پیش از این گفتم باید این پاسخ و سیگنال از واشنگتن داده شود.

منبع: ايسنا
کدخبر: 252554

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین