سفر رئیسجمهوری به نیویورک / دیدار احتمالی ترامپ با روحانی
در کنار طرح صلحی که حسن روحانی قرار است آن را تشریح کند، محمد جواد ظریف وزیر خارجه نیز اظهاراتی مطرح کرد که سیگنالهای برای مذاکره تفسیر شده است.
گسترشنیوز: امروز کریستین امانپور، گزارشگر ارشد اخبار بینالمللی شبکه خبری سیانان، در حساب کاربری خود در توئیتر به نقل از وزیر خارجه ایران، از تمایل مشروط حسن روحانی برای دیدار با دونالد ترامپ خبر داد.
حسن روحانی رئیسجمهوری کشورمان صبح امروز عازم نیویورک شد تا در مجمع عمومی سازمان ملل حاضر شود و با رهبران چند کشور جهان دیدار و گفتوگو کند. این سفر روحانی در شرایطی که تنشهای میان ایران و امریکا و متحدانش در منطقه به اوج خود رسیده از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. مقامات ایران از روز گذشته سیگنالهایی برای مذاکره با امریکا ارسال میکنند و از طرح صلح با عربستان و متحدان منطقهایاش سخن میگویند.
حسن روحانی روز دوشنبه پیش از عزیمت به نیویورک برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل گفت: "ایران به دنبال صلح بلندمدت در منطقه است." او از طرح ایران برای صلح در هرمز سخن گفت.
رئیسجمهوری گفت: "ما در این اجلاس طرحی برای امنیت منطقه ارائه خواهیم کرد، این طرح درباره یک همکاری دسته جمعی درون منطقه خلیجفارس است ما میخواهیم همه کشورهای منطقه در این طرح حضور داشته باشند البته این طرحی که در سازمان ملل باز خواهد شد تنها امنیتی نیست، بلکه اقتصادی و سایر مسائل نیز هست، اما در راستای مسائل امنیتی است."
او افزود: «نام این طرح ابتکار صلح هرمز است، چون حرفهای اولش که اچ، او و پی وای است با هم ترکیب میشود و نامش امید میشود از این رو این ائتلاف به نام ائتلاف امید نامگذاری شده است و همه کشورهای ساحلی خلیجفارس و منطقه هرمز در این ائتلاف دعوت میشوند تا امنیت منطقه را تضمین کنیم.»
رئیسجمهوری ایران تاکید کرد که "ایران به دنبال صلح بلند مدت در منطقه است."
حسن روحانی روز گذشته نیز در مراسم رژه نیروهای مسلح در تهران تاکید کرد که ایران حاضر است "از خطاهای قبلی همسایگان" بگذرد. این اظهار نیز پیامی است به کشورهایی همچون عربستان و امارات که ایران میتواند گذشته را فراموش کند.
طرح "صلح هرمز" در حالی مطرح میشود که امریکا به دنبال تشکیل یک ائتلاف بزرگ در منطقه خلیجفارس است. ائتلافی که قرار است برای مقابله با ایران تشکیل شود. برخی کشورهای عربی برای حضور در این ائتلاف اعلام آمادگی کردهاند.
محمد جواد ظریف نیز در توضیح این طرح در نیویورک گفت که این "ائتلافی برای صلح به جای ائتلافی برای جنگ" است.
در حالی قرار است ایران در سازمان طرح صلح منطقهای خود را ارائه کند، هنوز جنجالها پیرامون حمله به تاسیسات نفتی عربستان فروکش نکرده است. حملهای که امریکا و عربستان سعودی مدعی هستند که ایران در آن نقش داشته است.امروز بوریس جانسون نخست وزیر بریتانیا نیز همین اتهام را علیه ایران مطرح کرد. جانسون قرار است فردا در نیویورک با روحانی دیدار کند.
ادعایی که از سوی ایران رد شده است. جمهوری اسلامی ایران میگوید این حمله نتیجه جنگ عربستان با یمن است و از سوی انصارالله یمن تدارک دیده شده بود. انصارالله نیز بارها مسئولیت حملات به آرامکو را برعهده گرفته است، اما ظاهرا عربستان امریکا نمیخواهند این موضوع را بپذیرند.
مایک پومپئو، وزیر خارجه امریکا، روز گذشته ضمن تکرار اتهام نقش ایران در حمله به تاسیسات نفتی آرامکو در عربستان سعودی، این حملات را "اقدام به جنگ یک دولت علیه دولتی دیگر" توصیف کرد.
پومپئو ابراز امیدواری کرد تا در مجمع عمومی سازمان ملل ائتلافی جهانی در مقابل ایران تشکیل شود تا رهبران ایران را به تغییر رفتار مجاب کند.
هنوز مشخص نیست کشورهای منطقه چه واکنشی به طرح صلح ایران نشان دهند. اگر ایران بتواند آنها را مجاب به مذاکره بر روی یک طرح صلح کند، تنشها فروکش خواهد کرد. در غیر اینصورت باید منتظر تحولات بعدی بود.
در کنار طرح صلحی که حسن روحانی قرار است آن را تشریح کند، محمد جواد ظریف وزیر خارجه نیز اظهاراتی مطرح کرد که سیگنالهای برای مذاکره تفسیر شده است.
امروز کریستین امانپور، گزارشگر ارشد اخبار بینالمللی شبکه خبری سیانان، در حساب کاربری خود در توئیتر به نقل از وزیر خارجه ایران، از تمایل مشروط حسن روحانی برای دیدار با دونالد ترامپ خبر داد.
امانپور در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: «وزیر خارجه ایران، محمد جواد ظریف، امروز به من گفت که رئیسجمهوری حسن روحانی مایل است این هفته در نیویورک با رئیسجمهوری دونالد ترامپ دیدار کند بهشرطی که رئیسجمهوری ترامپ آماده باشد آنچه ضروریست را انجام دهد، و در قبال برداشتن تحریمها نظارت دائمی بر تاسیسات اتمی ایران انجام گیرد.»
معنای حرف ظریف این است که با لغو کامل تحریمها از سوی امریکا، ایران پرتکل الحاقی را میپذیرد. امانپور در توئیت دیگری به نقل از ظریف افزود "شاخه زیتون همواره روی میز وجود داشت، ولی ما یک بار دیگر آنرا نشان میدهیم."
همزمان سید عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه کشورمان در گفتوگویی با ایندیپندنت انگلیس بیان کرد که "تحریمهای حداکثری" امریکا منجر به "مقاومت حداکثری" ایران شده است.
به گفته عراقچی "اگر ترامپ به توافق هستهای بازگردد، ما در چارچوب نشست ۱+۵ با امریکا دیدار خواهیم کرد."
این دقیقا همان اظهار نظر رهبر معظم انقلاب است که چند روز پیش تاکید کردند «چنان چه امریکا... به معاهده هستهای که آن را نقض کرده است بازگشت، آنوقت در جمع کشورهای عضو معاهده که شرکت و با ایران صحبت میکنند، امریکا هم میتواند شرکت کند.»
به نظر میرسد ظریف در سخنان تازهاش با کریستین امانپور کمی پیشتر رفته است و پیشنهاد جدیدی ارائه کرده است. از همین منظر در داخل کشور فعالان اصولگرا در شبکههای اجتماعی از سخنان ظریف ابراز نگرانی کردهاند.
مهدی محمدی روزنامه نگار و از نویسندگان سابق روزنامه کیهان در این باره توئیت کرده است: "در آستانه یک توافق 'بسیار بد' قرار داریم، مگر اینکه آقای روحانی از تجربه برجام چیزی آموخته باشد."
برخی از فعالان اصولگرا معتقدند سخنان ظریف خلاف اظهارات رهبر انقلاب است.
همچنین امروز ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه گفته است که هدف اصلی کشورش در نشست مجمع عمومی سازمان ملل کاهش تنشها بین امریکا و ایران است. در هفتههای اخیر حسن روحانی و امانوئل مکرون مذاکرات دامنه داری برای کاهش تنشها داشتهاند.
به گفته وزیر خارجه فرانسه ملاقات بین روسای جمهور دو کشور ایران و امریکا اولویت اصلی نیست.
به هر حال دیپلماسی ایران در نیویورک بسیار فعال است و همزمان با دو ابتکار جدید حرکت خواهد کرد. ابتکار طرح صلح منطقهای و ابتکار مذاکره مشروط با امریکا. باید دید واکنشها به این دو ابتکار چه خواهد بود. قطعا به نتیجه رسیدن طرحهای ایران کار بسیار دشواری است.
حسامالدین آشنا مشاور رئیسجمهوری امروز در توئیتی نوشت: "رئیسجمهوری در آستانه انجام مأموریتی دشوار از جانب ملت ایران است؛ مأموریتی شاید دشوارتر از همیشه خالصانه محتاج دعایتان هستیم تا عزت، حکمت و مصلحت چراغ راهمان باشد."
منبع: فرارو
ارسال نظر