|

گسترش‌نیوز گزارش می‌دهد؛

دوئل سینما با کرونا / اکران‌های‌ نوروزی لغو می‌شود؟

صنعت سینما با شدت یافتن شیوع ویروس کرونا شرایط خوبی را سپری نمی‌کند.

گسترش‌‌نیوز: کرونا در ایران هم شرایط خاصی را پدید آورده است و در حوزه فیلم و سینما نیز بی تاثیر نبوده است. از جمله آثار جدید در این حوزه می‌توان به فیلم کمدی «خوب، بد، جلف ۲: ارتش سری» اشاره کرد که از اول اسفندماه اکران خود را آغاز کرده است.

ekranfilm.jpg

در شرایطی که این آثار آغاز به اکران کرده بودند و بحث اکران نوروزی فیلم‌های جدید مطرح بود با اطلاعیه وزارت ارشاد از روز ۴ اسفند تمام برنامه‌های هنری و سینمایی در سراسر کشور به مدت یک هفته لغو شدند و این تعطیلی از ۱۱ اسفند دوباره به مدت یک هفته تمدید شده است.

در ایران ۲۳ صنف خانه سینما خطاب به همایون اسعدیان رئیس هیات مدیره خانه سینما خواستار تعطیلی تمام پروژه‌های تلویزیونی و سینمایی شدند. موضوعی که نشان می‌دهد کرونا نه تنها اکران‌های روز بلکه تولید پروژه‌های آتی در سینمای ایران را هم با مشکلات جدی مواجه کرده است.

عدم امکان تعطیلی اکران‌ها

سیدامیر پروین حسینی، رئیس هیات مدیره انجمن صنفی شرکت‌ها و موسسات فیلمسازی می‌گوید: امکان تعطیل کردن همه تولیدات سینما و تلویزیون به دلیل گسترش ویروس کرونا وجود ندارد.

وی با اشاره به نامه‌نگاری با وزارت بهداشت، وزارت ارشاد و صداوسیما درباره کرونا گفت: نامه‌ای از طرف انجمن صنفی شرکت‌ها و موسسات فیلمسازی برای وزرای بهداشت و ارشاد و رئیس سازمان صداوسیما ارسال شده و دوستانی در وزارت بهداشت قول مساعد بررسی موضوع در جلسه ستاد ملی مبارزه با بیماری کرونا را داده‌اند ولی از دیگر مراجع ذیربط هنوز خبری به ما نرسیده است.

وی ادامه داد: ما درخواست تعویق تولید پروژه‌های غیرضروری را در همین نامه مطرح کردیم ولی به شکل واقعی باید بگویم تعداد زیادی از پروژه‌های تولیدی امکان تعطیلی ندارند. همانطور که جامعه پزشکی در حال مبارزه با این بیماری و حفظ امنیت جسمانی و بهداشتی مردم هستند، همکاران من هم در حال مبارزه با اثرات روحی و روانی این بیماری‌اند. ما و جامعه پزشکی در دو جبهه در حال مبارزه‌ایم.

وی با اشاره به لزوم حفظ سلامتی هنرمندان و عوامل تولید فیلم گفت: متاسفانه محیط کار ما به واسطه جمعی بودن ماهیت تولید محصولات تصویری، بسیار در معرض خطر و گسترش بیماری‌های مسری است. تهیه‌کنندگان ما همان امکاناتی را توانسته‌اند فراهم کنند که سایر مردم در اختیار دارند که اصلا کافی نیست.

۷ فیلم اکران نوروزی

محسن امیریوسفی، رئیس شورای صنفی نمایش که در شورای اکران نوروزی در وزارت ارشاد (امروز ۵ اسفند) حاضر شده بود، با بیان این مطلب گفت: «نتیجه شورای اکران نوروزی که با حضور سید محمد مهدی طباطبایی‌نژاد (مدیر اداره نظارت و ارزشیابی سازمان سینمایی)، منوچهر شاهسواری (مدیرعامل خانه سینما)، محمود اربابی (نماینده رئیس سازمان سینمایی)، محمدرضا فرجی و اینجانب به عنوان رئیس شورای صنفی نمایش برگزار و اسامی فیلم‌های اکران نوروزی اعلام شد.

بر این اساس، «شنای پروانه» ساخته محمد کارت، «لامینور» به کارگردانی داریوش مهرجویی، «لاله» از اسداالله نیک‌نژاد، «بازیوو» ساخته امیرحسین قهرایی، «پسرکشی» کار محمد هادی کریمی و «زن‌ها فرشته‌اند» از حسین فرحبخش، در تعطیلات نوروز ۹۹ روی پرده می‌روند.

به گفته‌ امیریوسفی، پیش از این هم فیلم «خوب، بد جلف ۲» به عنوان اکران نوروزی در سرگروهی سینما آزادی اکرانش مشخص و آغاز شده است.

رئیس شورای صنفی نمایش درباره سینماهای سرگروه نیز گفت: «سرگروه‌های جدید بدین شرح مشخص شدند: باغ کتاب، ماندانا، مگامال، کوروش، ایران مال، ایران و همچنین سینما آزادی که پیش از این مشخص بود.»

امیریوسفی ادامه داد: «پس از تعیین فیلم‌های اکران نوروزی، مراسم قرعه‌کشی سرگروه‌ها برای اکران فیلم‌ها انجام شد که نتیجه آن به شرح ذیل است: «بازیوو» در سرگروهی باغ کتاب، «لاله» در ماندانا، «شنای پروانه» در مگامال، «لامینور» در کوروش، «پسرکشی» در ایران مال و «زن‌ها فرشته‌اند» در ایران.

او درباره تاریخ آغاز اکران نوروزی و در پاسخ به اینکه آیا با توجه به تعطیلی یک هفته‌ای سینماها برای ضایع نشدن حق فیلم‌های فعلی ممکن است، اکران نوروزی با تاخیر آغاز شود؟ گفت: «تصمیم‌گیری درباره این موضوع و زمان آغاز اکران نوروزی به جلسه شورای صنفی نمایش برمی‌گردد.»

امیر یوسفی در پاسخ به اینکه آیا فیلم رزروی برای اکران نوروزی مشخص شده است، گفت: «اگر هرکدام از شش فیلمی که برای اکران نوروزی مشخص کردیم به دلایلی برای اکران آماده نشوند، دو فیلم رزرو مشخص شده‌اند که اسامی آنها نزد ما محفوظ است و جایگزین خواهد شد.»

رئیس شورای صنفی نمایش در پاسخ به اینکه چه تعداد فیلم متقاضی اکران نوروزی بودند و براساس چه معیاری این فیلم‌ها انتخاب شدند، مطرح کرد: «تعداد زیادی فیلم بودند در حدود ۳۰ فیلم اما معیار تصمیم‌گیری ما، براساس عدالت بین پخش و نوع فیلم‌ها (چیدمان نوع فیلم‌ها از لحاظ ژانری) بود.»

اکران نوروز به تعویق می‌افتد؟

رئیس شورای‌عالی اکران فیلم‌های سینمایی به صاحبان فیلم‌هایی که به تازگی روی پرده سینماها رفته بودند اطمینان خاطر داد که در شرایط خاص جامعه تمام حقوق مترتب بر فیلم‌ها ملاحظه خواهند شد.

محمد مهدی طباطبایی‌نژاد وعده داد که تمهیدات لازم برای جبران این تعطیلی‌ها لحاظ می‌شود.

طباطبایی‌نژاد در پاسخ به اینکه آیا احتمال به تعویق افتادن اکران نوروزی است یا خیر؟ هم بیان کرد: همه امید ما این است که اکران نوروز به تعویق نیفتد و شرایط برای بازگشایی سینماها فراهم شود ولی ممکن است شرایط بهداشتی و سلامتی جامعه ایجاب کند که تعطیلی‌ها بیشتر ادامه داشته باشند. در این باره ما هم با تصمیم جدید باید عمل کنیم چون خود ما هفته به هفته بر اساس ستاد ملی مبارزه با کرونا دستور می‌گیریم و هنوز به طور قطعی نمی‌شود، تصمیم‌گیری کرد.

آیا فیلم‌های اکران نوروزی اجازه انصراف دارند؟

وی در پاسخ به اینکه اگر در این شرایط یکی از فیلم‌های اکران نوروزی انصراف دهد چه تصمیمی گرفته می‌شود و آیا اصلا چنین امکانی هست یا خیر؟ گفت: در مورد این مسئله هنوز به تصمیم قطعی نرسیده‌ایم که چه کنیم، ولی در نظام نامه اکران بندی وجود دارد که اگر کسی از اکران انصراف داد تا ۶ ماه نمی‌تواند نوبت اکران بگیرد. با این حال با توجه به شرایط خاص فعلی باید ببینیم که چطور می‌خواهیم این بند را اجرا کنیم چون شاید لازم باشد گفت‌وگو کنیم.

نظام‌نامه اکران به زودی ابلاغ می‌شود

طباطبایی‌نژاد در پاسخ به اینکه نظام‌نامه اکران چه زمانی ابلاغ می‌شود و آیا مشکلی وجود داشته که برخلاف خبرهای منتشر شده قبلی، با تاخیر تصویب می‌شود؟ توضیح داد: این نظام‌نامه تقریبا نهایی شده و همین روزها ابلاغ می‌شود.

او افزود: در این نظام‌نامه یک نکته محل اشکال برخی دوستان بود و قرعه‌کشی آن را عقبگرد به دهه ۶۰ می‌دانستند که این هم ناشی از عدم اشراف به موضوع‌های مختلف نظام‌نامه بود. این کار در دهه ۶۰ به شکلی دیگر اجرا می‌شد که مزایا و معایبی هم داشت، اما آنچه در قرعه‌کشی جدید لحاظ شده با تجربه قبلی فرق دارد، چون هر سبد قرعه شرایط خاصی دارد و به اصطلاح الّا بختکی قرعه کشی انجام نمی‌شود. ما برای این کار چند نظام کنترلی داریم؛ یکی از آنها در شورای پروانه نمایش است و بر این اساس اگر فیلم‌هایی برای اکران عمومی و مخاطب حداکثری در سینماها مناسب نباشند، به عنوان اثر مربوط در گروه هنر و تجربه قید می‌شوند که این‌ها اصلا به سبد اکران برای قرعه‌کشی راه پیدا نمی‌کنند. یک نظام کنترلی دیگر هم در حوزه پخش اتفاق می‌افتد، یعنی در امتیازدهی و اجازه ورود به قرعه‌کشی برای پخش‌کنندگان مشخصاتی در نظر گرفته می‌شود.

وی در این باره گفت: پخش‌کننده‌هایی که بیش از ۵ درصد باکس آفیس (گیشه فروش) سال قبل سینما را در اختیار داشتند، تا ۱۲ فیلم را در قرعه سال ۹۹ می‌توانند داشته باشند، ولی پخش‌کنندهای کمتر از این سهم وضع دیگری دارند. به این ترتیب در رده‌بندی‌ای که تا خرداد ماه سال آینده اعلام می‌شود، پخش‌کننده‌های رده «الف» تا ۱۲ فیلم، رده «ب» تا پنج فیلم و رده «ج» تا دو فیلم می‌توانند در اکران اثری داشته باشند. همچنین فیلم‌هایی که بیش از ۲ سال از عدم اکران آنها می‌گذرد باید در سبد نیمه دوم سال قرعه‌کشی شوند ضمن اینکه باید در گروه‌های آزاد به نمایش درآیند که برای گروه آزاد هم شرایط خاصی لحاظ شده است.

طباطبایی‌نژاد تاکید کرد: با نظام‌نامه اکران تلاش می‌کنیم نظم و مراقبت جدی برای حضور فیلم‌ها در اکران داشته باشیم، به همین دلیل دسته‌بندی فیلم‌های عید در سه سبد فیلم‌های «کمدی»، «عام» (با مخاطب زیاد) و «سایر» بوده به این معنا که یک مراقبت محتوایی و مخاطبی برای سینما در نظر گرفته شود تا همیشه چهار فیلم پرمخاطب که دو فیلم کمدی و دو فیلم جدی یا اجتماعی است و یک فیلم با رویکرد کمی خاص‌تر در اکران باشند. بنابراین جنسی از قرعه‌کشی در این نظام‌نامه وجود دارد که تمام وجوه آن مهندسی شده و این طور نیست که صرفا یکسری گلدان چیده شود و یکسری اسم هم در آن ریخته شود تا فیلم‌ها برای اکران انتخاب شوند.

با توجه به این که شیوع کرونا در ایران رو به افزایش است باید دید آیا سینمای ایران برنده دوئل با کرونا خواهد بود یا از این جنگ تن به تن کناره‌گیری خواهد کرد؟

کدخبر: 88353

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین