در کتاب "تولید فولاد تمیز" چه میخوانید؟
در این گزارس به معرفی کتاب "تولید فولاد تمیز از آهن اسفنجی تا تختال" خواهیم پرداخت.
گسترشنیوز: امروزه فولادهای تمیز به علت خواص ویژهای نظیر استحکام کششی، شکل پذیری، چقرمگی، جوشپذیری و مقاومت زیاد در برابر شوک و خوردگی، جایگاه مهمی در صنعت پیدا کردهاند. به طوری که در سالهای اخیر، تقاضا برای تولید آنها به ویژه در کاربردهایی نظیر تولید فولادهایIF، لولههای کربنی با کیفیت مطلوب، فولادهای کشش عمیق و صنعت خودرو، مخازن تحت فشار و ورقهای جوشکاری افزایش یافته است. فولاد تمیز به طور کلی به فولادهای عاری از ناخالصی گفته میشود.
از سوی دیگر تولید این فولادها به ویژه در صنعت ساخت ورقهای فولادی، چالش بزرگ فولادسازان است به طوری که میکوشند در فولادهای تمیز مقدار ناخالصیهای حل شده نظیر فسفر، گوگرد، اکسیژن، نیتروژن و هیدروژن و فلزات همراه نظیر مس، سرب، روی، قلع و منیزیم و همچنین ناخالصیهای غیرفلزی نظیر اکسیدها، سولفیدها و سیلیکاتها بسیار کم باشد.
برای آنکه فولاد تولیدی از تمیزی و کیفیت مطلوبی برخوردار شود به تنظیم و بهبود عوامل زیادی در واحدهای فولادسازی نیاز است، عواملی نظیر مواد نسوز، افزودنیهای آلیاژی، اکسیژن زداها، عملیات متالورژی ثانویه و سیستمهای ریخته گری. این موارد بارها از نظر علمی بررسی شدهاند ولی در محدوده صنعتی و اجرایی، اطلاعات و گزارشهای کاربردی در این باره بسیار اندک است.
کتاب حاضر، مجموعه ارزشمندی از تجارب صنعتی فولادسازی و تولید فولادهای تمیز بر پایه اصول مهندسی و علمی در شرکت فولاد هرمزگان بوده که نویسنده پرتلاش و علاقمند و همکاران، آنها را جمع آوری و ارائه کردهاند. این کتاب حاوی نکات، راهحلهای علمی و عملی ارزشمندی است که مجامع پژوهشی و واحدهای صنعتی فولادسازی میتوانند از آن بهره بگیرند.
گفتنی است، طی دو دهه اخیر تغییرات چشمگیری در فرآیندهای فولادسازی در دنیا رخ داده است. هدف عمده این تغییرات تولید فولادهای تمیز و کیفی برای برآوردن خواستههای مشتریان بوده است. با وجود توسعه تدریجی این فرآیندها در کشور، منابع علمی اندکی در این زمینه وجود دارد، این نوشتار با هدف مستندسازی تجربیات و دانش کشف شده در سازمان، برای بهرهبرداری در امر آموزش و توسعه توانمندیهای کارکنان، تهیه و تدوین گردیده است. گام برداشتن در مسیر تعالی فرهنگ صنعتی و توسعه پایههای دانش سازمان بدون مستندسازی تجربه ها، فعالیت ها، رویدادها و طرحها امری ناممکن است. از سوی دیگر، توسعه توانمندیهای سازمان در گرو توسعه شایستگیهای کارکنان است. در سازمانی که اعضای آن، برای تحقق اهداف و آمال مشترک، همواره به رشد و ارتقای خود میاندیشند، بینش مشترک و مشارکت گسترده کارکنان شکل میگیرد و یادگیری همگانی تحقق مییابد.
موضوع فولاد تمیز و تامین نیازهای کیفی مشتریان، اکنون از اولویتهای راهبردی فولاد هرمزگان است. ضرورت پاسخگویی به نیازهای روزافزون کیفی مشتریان و بازار ایجاب میکند که کل مجموعه سازمان در پی یادگیری باشند. در این کتاب، ابتدا مفاهیم اولیه ناخالصیها بیان شده و سپس، به نقش واحدهای احیا مستقیم، نسوز، کوره قوس الکتریکی، متالورژی ثانویه و ریخته گری پیوسته در تولید فولاد تمیز پرداخته شده است. امید است کتاب حاضر بتواند با افزایش سطح دانش فعالان صنعت فولادسازی، گامی هرچند کوچک در جهت رشد این صنعت بردارد. این نوشتار نخستین نگارش این کتاب و ماحصل بیش از دو سال کار پیوسته و تدریجی است.
این کتاب که به همت شرکت فولاد هرمزگان گردآوری شده است نوشته محمد شریف شریفیان و جواد قرارگوزلو میباشد و در ۲۵۲ صفحه و در هشت فصل به چاپ رسیده است.
در این کتاب به موضوعاتی چون ناخالصی ها، روشهای تولید فولاد، نسوز، کورههای قوس الکتریکی، کوره پاتیلی، فرآیندهای گاززدایی تحت خلا، ریخته گری پیوسته و اقدامات و مستندسازی پرداخته شده است.
ناشر کتاب انتشارات فردای شرق بوده و علاقمندان جهت خرید کتاب میتوانند از طریق روابط عمومی شرکت فولاد هرمزگان اقدام نمایند.
منبع: معدننیوز
ارسال نظر