در جریان برگزاری جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران مطرح شد:
بومیسازی تنها کپیکاری و مهندسی معکوس نیست
در نخستین روز برگزاری جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران، پنلی با عنوان «چالشها و راهکارهای بومیسازی و توسعه فناوری» با حضور برخی شرکتهای مطرح در زمینه تولید فولاد برگزار شد که به بررسی دستاوردها و چالشهایی در زمینه بومیسازی در صنعت فولاد پرداخت.
گسترشنیوز: اسداله فرشاد، عضو هیات مدیره انجمن فولاد و مدیرعامل شرکت آهن و فولاد غدیر ایرانیان در این پنل تخصصی عنوان کرد: اگر بخواهیم بومیسازی را تعریف کنیم، در حقیقت به این معناست که فرآیند طراحی و ساخت داخل در نهایت به جهانیسازی منجر میشود. بهعبارت دیگر، بومیسازی فرآیند پیچیدهای است که با مختصات جغرافیایی تطابق دارد و تنها با کپیبرداری و مهندسی معکوس بهدست نمیآید. در حقیقت فرآیندی است که با حل معضلات پیچیدهای که در مهندسی بهدست میآید، منجر به ارتقای سطح فناوری میشود و امکان جهانی شدن آن را ممکن میکند.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: در مجموعه صنایع معدنی، شرکتهای مقتدری وجود دارد که به دستاوردهای قابلتوجهی در زمینه بومیسازی دست یافتهاند.
ایجاد پژوهشکده آهن و فولاد در گلگهر
امیرعلی طاهرزاده، قائممقام شرکت معدنی و صنعتی گلگهر نیز در این پنل تخصصی عنوان کرد: گلگهر بهعنوان بزرگترین تولیدکننده گندله و کنسانتره کشور فعالیت دارد. در شرایط فعلی ۳۴درصد کنسانتره و ۲۵ گندله کشور در شرکت معدنی و صنعتی گلگهر تولید میشود.
وی در ادامه عنوان کرد: با توجه به چشماندازی که برای افق ۱۴۰۴ صنعت فولاد کشور برنامهریزی شده، گلگهر برای تولید ۲۵میلیون تن کنسانتره، ۲۱میلیون تن گندله، حدود ۶.۴میلیون تن آهن اسفنجی و ۵میلیون تن فولاد در سال برنامهریزی کرده است.
وی در ادامه تاکید کرد: با توجه به این موضوع که تمام این زنجیره در گلگهر در یک منطقه تولید میشود، تولید نهایی این شرکت از اهمیت ویژهای برخوردار است.
قائممقام شرکت معدنی و صنعتی گلگهر ادامه داد: در شرایط فعلی، شرکت گلگهر بهعنوان راهکار در ابتدای کار «ساختار ایجاد مدیریت بومیسازی» و «مهندسی معکوس» را ایجاد و همچنین آییننامه خاصی را برای ساخت داخل تدوین کرده است.
طارهرزاده در ادامه خاطرنشان کرد: باید در راستای حمایت از بومیسازی شرکتهایی که ذینفع هستند، ریسک بومیسازی شرکتهای تامینکننده و دانشبنیانها را بپذیرند؛ برای نمونه میتوانند بخشی از مواد اولیه قطعه یا دستگاه را تامین کنند.
وی ادامه داد: شرکتهای گوناگونی در مجموعه گلگهر فعال هستند و همافزایی قابلتوجهی بین آنها ایجاد شده است. در گام نخست گلگهر نیازها را جمعآوری و شناسایی و تلاش کرده قطعاتی که میتواند بهطور همسنگ در تمام خطوط مورد استفاده قرار گیرد، بومیسازی کند. تلاش ما نیز این است که همسنگسازی را در بخشهای گوناگون اجر کنیم.
قائممقام شرکت معدنی و صنعتی گلگهر همچنین با اشاره به دستاوردهای پژوهشی این شرکت عنوان کرد: در مجموعه گلگهر پژوهشکدهای ایجاد کردهایم که در بخش آهن و فولاد فعالیت دارد و در مجموع تلاش کردهایم رابطه مناسبی را با دانشگاههای فنیمهندسی ایجاد کنیم، بهگونهای که بتوانیم از توانمندی دانشجویان تحصیلات تکمیلی نیز بهره بگیریم.
طاهرزاده ادامه داد: حمایتهای گوناگونی را در امسال برای پژوهش انجام دادهایم. برای نمونه، از ۵۵ پروژه کاربردی حمایت کرده که ۲۳ مورد از این حمایتها از پروژههای تحصیلات تکمیلی بوده است. علاوه بر این، تلاش کردیم شرکتهایی را تشکیل بدهیم و با سهامی که از این شرکتها داریم از ساخت داخل حمایت به عمل آوریم.
دستاوردهای ذوب آهن اصفهان
مدیرعامل ذوب آهن نیز در این پنل تخصصی عنوان کرد: بومیسازی تا پیش از این، یک انتخاب بود، اما با شرایط کنونی تبدیل به یک الزام شده است. در گذشته وفور ارز داشتیم و زمینه واردات نیز فراهم بود اما هماکنون این شرایط وجود ندارد.
منصور یزدیزاده با اشاره به دستاوردهای بومیسازی در شرکت ذوب آهن اصفهان عنوان کرد: قطعهسازی در ذوب آهن از همان ابتدای ایجاد این شرکت وجود داشته و هماکنون این شرکت به فناوریهای روز مجهز شده است و بیش از ۸۰ درصد نیاز به قطعات را در خود شرکت ذوب آهن برطرف کردهایم. بدیهی است شرکتی که عمری ۵۰ ساله دارد، وارد فرآیندسازی شود و از قطعهسازی عبور کند.
وی ادامه داد: شرکت ذوب آهن با فناوری کوره بلند کار میکند؛ ما تمام فعالیتهای مربوط به این فناوری از ابتدا تا انتها که با فناوری سایر فولادسازیها در کشور متفاوت است را در خود شرکت ذوب آهن انجام میدهیم.
وی با اشاره به دستاوردهای شرکت ذوب آهن اصفهان عنوان کرد: در حوزه ریختهگری توفیقهای خوبی بهدست آوردهایم. در حوزه تولید محصول هم طرح احداث ریل را داریم و بهدنبال قطع وابستگی در تولید ریل هستیم.
مدیرعامل ذوب آهن اصفهان همچنین یادآور شد: شرکت ذوب آهن این افتخار را دارد که طراحی و اجرای ریختهگری با ظرفیت یک میلیون تن در آن امکانپذیر است.
دانشگاهها گرهی از صنعت باز نمیکنند
رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران در این پنل تخصصی عنوان کرد: ظرفیتهای بسیاری در کشور وجود دارد که ممکن است ما دستاندرکاران از آن اطلاعی نداشته باشیم. این جشنواره و نمایشگاه فرصت مناسبی است که چنین ظرفیتهایی را بشناسانیم.
بهرام شکوری در ادامه خاطرنشان کرد: اتفاقهایی در بخش بومیسازی شرکتهای بزرگ فولادسازی رخ داده است. همین اتفاق در حوزه معدن نیز رخ داده که منجر به ساخت ۱۳۰۰ قطعه شده است.
وی همچنین یادآور شد: دانشگاههای کشور باید همانند بخش تحقیق و توسعه، عمل و دانش را به صنعت متصل کنند، اما دانشگاههای ما در این راستا حرکت نمیکنند. در کشور ما۲۶۴۰ دانشگاه وجود دارد، اما چین و هند که جمعیت بیشتری از ما دارند، کمتر از ۹هزار دانشگاه دارند. تعداد دانشگاههای ما زیاد است، اما فعالیتهای آموزشی آنها کیفی نیست. در نهایت چه استادان و چه دانشجویان را برای اینکه در راستای رفع مشکل صنعت گامی بردارند، پرورش نمیدهیم. البته بخش صنعت با دانشگاهیان ارتباط داشته اما با دانشگاه در ارتباط نبوده است.
رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران در ادامه تاکید کرد: ساختار دانشگاههای ما باید تغییر کند و مانند دیگر کشورها بتواند با صنعت قرارداد ببندد و منافعی را برای آنها ایجاد کرده و از آن سهم ببرد. در واقع دانشگاههای خارجی R&D شرکتها شدهاند. اما دانشگاههای ایران، سرفصلهای زیادی در دانشگاه تدریس میکنند، اما در صنعت کاربرد ندارند.
شکوری با اشاره به این موضوع که دولت باید حمایت جدی از صنعت داشته باشد، عنوان کرد: دغدغه تولیدکنندگان فولاد در راستای تامین مواد اولیه است. در این زمینه طرح جامعی نوشته شده که باید اجرایی شده و ملاک عمل قرار گیرد.
وی همچنین با اشاره به این موضوع که در مدیریت منابع و ایجاد واحدهای فرآوری با مشکل روبهرو هستیم، عنوان کرد: اگر مدیریت بهدرستی و جانمایی در سواحل جنوبی برای فولادسازی انجام شود، ما تا ۳۲ سال دیگر ماده اولیه خواهیم داشت.
رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران همچنین به موضوع قیمتگذاری اشاره کرد و گفت: دولت نباید در قیمتگذاری و در بورس دخالت کند و اجازه بدهد که بخش خصوصی خودش این حوزه را اداره کند. دولت باید به تشکلهای صنفی اعتماد کند. شکوری در نهایت تاکید کرد: از نقشه راه معدن و نقشه جامع فولاد بهره بگیریم.
دستاوردهای بومی فولاداکسین
معاون برنامهریزی و توسعه شرکت فولاد اکسین خوزستان در این پنل تخصصی عنوان کرد: شرکت فولاداکسین خوزستان ازسوی شرکت دانیلی -یک شرکت اروپایی- طراحی شده است. نبیالله رازانی ادامه داد: خط تولید فولاداکسین قادر به تولید ورقهای عریض فولادی است، این در حالی است که دغدغه اصلی شرکت فولاداکسین تامین مواد اولیه است.
وی به تشریح دستاوردهای فولاداکسین در زمینه بومیسازی اشاره کرد و گفت: ۵ گرید فولادی از جمله ورق اکسینار که به درجه کیفی بینالمللی نیز رسیده، در شرکت فولاداکسین خوزستان بومیسازی شدهاند.
ارسال نظر