|

فروش فولاد در بورس شفاف‌سازی شود

رئیس اتحادیه صنف فروشندگان آهن و فولاد تهران گفت: امسال میزان مصرف فولاد کشور به رقم ۱۷ میلیون تن می‌رسد و با توجه به برنامه تولید، حدود ۱۰ میلیون تن مازاد خواهیم داشت.

گسترش‌نیوز: «حمیدرضا رستگار» تصریح کرد: امروز کشورمان از نظر تولید فولاد به جایگاهی رسیده که علاوه بر تامین نیاز بازار داخلی، امکان صادرات به بازارهای هدف را هم دارد، اما موضوعی که اکنون با آن روبه‌روشده ایم، ابهامی است که در این ارتباط وجود دارد، چرا باید قیمت‌ها وضعیت افسار گسیخته داشته باشد و نرخ فولاد بدون منطق عقلی افزایشی شود.

توجیه غیرمنطقی برای رشد نرخ

وی تصریح کرد: این مطلب توجیه ندارد که بدلیل صادرات آهن اسفنجی که در گذشته انجام شده، و اکنون پایه تولیدات فولاد است و کمبود به‌وجود آمده، بنابراین بهانه‌ای برای رشد نرخ باشد.

رستگار خاطرنشان ساخت: مسئله‌ای که امروز مطرح است، میزان نقدینگی و پول‌های سرگردان در جامعه در هر دوره‌ای به یک بخش نفوذ و پیامد تخریب بازار و رشد قیمت‌ها را به دنبال دارد و اکنون بخش فولاد یکی از عرصه‌های رسوخ پولهای سرگردان است و برخی براین اعتقادند که برای جلوگیری از کاهش ارزش پول نسبت به خرید فولاد اقدام کنند.

به گفته وی، اکنون با وضعیت رکودی که در اجرای طرح‌های عمرانی وجود دارد، تقاضای جدیدی در بخش ساختمان‌سازی پدید نیامده و پیش‌بینی میزان مصرف سالانه فولاد بالغ بر ۱۷ میلیون تن است و حدود ۱۰ میلیون تن هم مازاد تولید امسال وجود دارد که با توجه به شرایط تحریم و محدودیت هایی برای صادرات، چه توجیه‌ای برای افزایش نرخ فولاد و آهن آلات است.

ضرورت شفاف‌سازی بورس کالا

رستگار اضافه کرد: اصناف براساس قانون متعهد به اخذ سود منطقی هستند و نباید قیمت‌ها افسار گسیخته باشد و با بی‌انضباطی در بازار آهن آلات هم مخالفیم و معتقدیم تنظیم بازار باید توسط مراجع نظارتی و حتی امنیتی انجام شود.

وی تصریح کرد: ضروری است مشخص شود که در بخش فولاد و در زنجیره تولید تا مصرف چه افرادی دخالت دارند و امروز به عنوان یک مسئله جدی و مهم بورس کالا باید پاسخگو باشد که چگونه کشف نرخ شده و چه کسانی اقدام به خرید کرده‌اند و نیاز به شفاف‌سازی وجود دارد.

رستگار یادآور شد: واقعیت اینکه این اتحادیه مسوول توزیع آهن آلات در شهر و استان تهران است، اما در تعیین نرخ نقش ندارد، زیرا در جریان چگونگی کشف نرخ نیستیم و نسبت به چگونگی عملکرد بورس کالا و کشف نرخ هم قرار نداریم.

وی اضافه کرد: برخی براین اعتقادند، شاید منشاء گرانی در بهمن ماه مربوط به صادرات بیش از اندازه باشد و پیشنهاد می‌شود برای سامان بخشیدن به این مهم یک تشکل مرجعیت و مسوولین مربوطه را برعهده گیرد که مانع از سودجویی افراد شود و دربرابر عملکرد خود پاسخگو باشند.

رستگار گفت: امروز فولاد، بعد از نفت بالاترین ظرفیت مالی و درآمد ارزی را برای کشور می‌تواند به همراه داشته باشد و با سرمایه گذاری‌های به عمل آمده، اکنون به خودکفایی رسیده و در عین حال واردات هم سهم بسیار ناچیزی دارد.

زنجیره تولید و مصرف نیازمند برنامه جامع

وی خاطرنشان ساخت: واقعیتی که باید مورد تاکید قرار داد، باوجود چنین ظرفیتی در بخش فولاد و قابلیت برای شکوفایی اقتصادی، نبود برنامه جامع محسوس است، فولاد برنامه جامعی دارد که این امر مربوط به تولید آن است، اما زنجیره از تولید تا مصرف نیازمند یک برنامه است.

به گفته رستگار، اکنون که در شرایط تحریم قرار داریم، در بازار داخلی باید یک برنامه اصولی و منسجم داشته باشیم و برای این منظور در جلسات تصمیم‌سازی نیازمند مشارکت صاحب نظران بخش‌های مختلف است و این امر می‌تواند منجر به برنامه‌ریزی دقیق شود، درحالی که در نشست‌های تنظیم بازار فولاد، اتحادیه نماینده‌ای ندارد و هیچگاه طرف مشورت قرار نمی‌گیرد.

وی گفت: اتحادیه‌ها امروز نبض بازار مصرف را در ارتباط با کالاهای مختلف دراختیار دارند و شور و مشورت با آنها، ضامن کنترل بازار است و باید مورد توجه قرار داد.

رستگار اضافه کرد: شرایط اقتصادی کشور با مدیریت قوی مانع از بی‌ارزش شدن پول ایران در برابر سایر ارزها می‌شود و دامن زدن به شرایط هرج و مرج درکشورو بی‌قانونی نقشه و برنامه دشمن است و دراین ارتباط باید برنامه داشته باشیم.

رشد نرخ تا ۴۰ درصدی

رئیس اتحادیه صنف فروشندگان آهن و فولاد تهران افزود: بررسی‌ها نشان می‌دهد از یک ماه پیش (بهمن ماه) رشد نرخ ۳۰ تا ۴۰ درصدی برای تمامی مقاطع آهن آلات نسبت به نیمه نخست امسال رقم خورده و میلگرد با نرخ هرکیلو گرم چهار هزار و ۸۰۰ تومان با افزایش دو هزار تومانی اکنون به ۶ هزار و ۸۰۰ تومان رسیده است.علاوه براین ورق‌های فولادی مورد مصرف در پروفیل هم تا کیلویی سه هزار تومان رشد نرخ یافته و این وضعیت گواه بی‌انضباطی در این زمینه است.

وی خاطرنشان ساخت: اتحادیه مسوول توزیع شبکه مویرگی فولاد در شهر و استان تهران است و در نشست‌های ستاد تنظیم بازارهم حضور ندارد، درحالی که ستاد باید تصمیم‌های کارشناسی همه جانبه پس از مشاوره با همه صاحب نظران اتخاذ بکند.

توزیع قطره چکانی آهن آلات

رئیس اتحادیه مزبور گفت: توزیع قطره چکانی آهن آلات از دیگر نکات مبهم به نظر می‌رسد و این موضوع باید توسط تولید کنندگان، بورس کالا و وزارت صنعت، معدن وتجارت شفاف‌سازی شود، زیرا امروز بدلیل اهمیت بالای آهن و فولاد، در تمامی صنایع کشور مورد مصرف قرار می‌گیرد.

وی افزود: اتحادیه ذیربط به عنوان نماینده قانونی توزیع آهن آلات در کشور محسوب می‌شود و براساس قوانین اتاق اصناف مرجع توزیع است.

به گفته وی، واقعیتی که امروز باآن روبه‌رو هستیم افراد با منفعت طلبی روند تحولات بازار را پیگیری می‌کنند و افرادی جز به دستاوردهای شخصی به چیز دیگری نمی‌اندیشند و باید پذیرفت سودهای هنگفت بادآورده خدمت به اقتصاد محسوب نمی‌شود، بلکه خیانت به مردم است و زیرپاگذاردن اصول اخلاقی و دینی به حساب می‌آید.

رستگار تصریح کرد: بررسی‌ها نشان می‌دهد، همواره طمع به بخش فولاد در کشور زیاد بوده و مشخص نیست در بورس کالا چه افراد با چه مشخصه‌ای وارد شدند و از این عرصه برای خود بهره‌برداری کرده‌اند.

وی یادآور شد: اعضای این صنف تحت پوشش اتحادیه هم در اندیشه نقل و انتقال کالا نسبت به فروش موجودی خود اقدام کرده اند، اما اکنون برای جایگزینی آن، بدلیل رشد نرخ ها، امکان جایگزینی ندارند و به این ترتیب با زیان روبه‌رو می‌شوند، چون جنسی برای عرضه ندارند و ناگزیر ار تعطیلی می‌شوند.

جوکاذب در بازار زمینه برای رشد قیمت

رستگار افزود: امروز در بازار شاهد جو کاذبی هستیم و مصرف‌کننده هم بدلیل نگرانی تداوم رشد قیمت‌ها ناگزیر از خرید در شرایط افزایش نرخ است و هیچ مرجعی هم برای رسیدگی وجود ندارد.

وی گفت: بررسی تحولات بازار آهن وفولاد نشان می‌دهد که وزارت صنعت به شکل انفرادی قادر به کنترل بازار نیست و از سوی دیگر تولید کننده‌های اصلی فولاد کشور هم در قالب خصولتی و یا دولتی فعالیت دارند و برای نظم امور باید همه دستگاه‌ها در یک چارچوب مشخص و سیاست جامع فعالیت کنند.

رستگار افزود: واحدهای صنفی عضو این اتحادیه در بخش خرده فروشی با توجه به فاکتور خرید باید به میزان سه درصد سود طلب کنند و این رقم برای عمده فروشان ۱.۵ درصد در نظر گرفته شده است.

قطعی گاز و رشد نرخ ارز توجیهات غیر منطقی

رئیس اتحادیه صنف فروشندگان آهن وفولاد تهران خاطرنشان ساخت: امروز تولید‌کنندگان توجیهاتی مبنی بر قطع گاز از سوی شرکت گاز برای تامین بخش خانگی دارند که قابل پذیرش نیست، زیرا جنس‌های انبار شده تولید‌کنندگان به چه قیمتی تحویل مصرف‌کنندگان قرار می‌گیرد.

وی افزود: موضوع رشد نرخ جهانی آهن و فولاد هم غیرقابل قبول است، زیرا تولید‌کنندگان ایرانی، مواد اولیه خود را با نرخ‌های داخلی تامین می‌کنند و ارتباطی به نرخ جهانی ندارد، چنانچه امکان مبادله با همه کشورهای جهان فراهم باشد، مبنای نرخ بازار جهانی برای مواد اولیه وجود دارد، اما در فولاد تولیدی ایران واردات یا سهمی ندارد و یا بسیار ناچیز است.

به گفته رستگار، ضرورت دارد دولت امروز در بازار فولاد نظارت داشته باشد، مداخله نکند تا در بازار اختلال ایجاد شود، مسئله ارز هم نباید با ریال مورد سنجش قرار گیرد، چنانچه ملزومات فولاد سازان با نرخ ارز ازاد محاسبه شود، باید ارزیابی کرد که چگونه حساب می‌شود.

وی تصریح کرد: امروز دستمزد کارگران، سوخت، خدمات و بقیه کالاهای مصرفی فولادسازان در کنار هم باید محاسبه شود و سپس نتیجه گیری کنیم که کالای تمام شده چقدر ارزش دارد.

برابر جداول آماری وزارت صنعت، معدن وتجارت، تولید فولاد خام(میانی) در ۱۰ ماهه امسال به رقم ۲۰ میلیون و ۶ هزار و ۲۰۰ تن رسید که در مقایسه با ۱۸ میلیون و ۷۳۴ هزار و ۸۰۰ تن عملکرد دوره مشابه پارسال رشد ۶.۸ درصدی دارد.

منبع: ایرنا

کدخبر: 87572

ارسال نظر

 

آخرین اخبار