رانت معاملات فولاد به جیب کی میرود؟
رضا شهرستانی، عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران از رانت ۴۰ هزار میلیارد تومانی در معاملات ورق فولادی در بورس کالا خبر داد.
گسترش نیوز: وی گفت: ورق فولادی که در بورس کالا با قیمت هر کیلو ۶۰۰۰ تا ۶۵۰۰ تومان معامله میشود در کف بازار با قیمتهای بالاتر از ۱۱۰۰۰ تومانی به فروش میرساند و این بدان معناست که در معاملات ۸ میلیون تن ورق فولادی، در مجموع رانت هنگفت ۴۰ هزار میلیارد تومانی وجود دارد.
میزگرد برنامه چشمانداز اقتصادی شبکه ایران کالا با حضور رضا شهرستانی، عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، حمیدرضا رستگار، رئیس اتحادیه فروشندگان آهن و فولاد، و سیفالله امیری، مدیر کل دفتر صنایع معدنی وزارت صمت برگزار شد.
رضا شهرستانی در این برنامه گفت: عملکرد بورس کالا در کشف قیمت فولاد شفاف نیست. بورس کالا اطلاعات فروشندگان و خریداران محصولات فولادی و نحوه کشف قیمت را اطلاع رسانی نمیکند و همین مسئله فضای غیرشفافی را رقم زده است. قیمت ورق در بورس ۶۰۰۰ تا ۶۵۰۰ تومان است اما در بازار آزاد بیش از ۱۱ هزار تومان است. اگر معاملات فولاد شفاف است، اختلاف ۵ هزار تومانی قیمت ورق فولادی در بازار و بورس کالا از کجا ایجاد شده است؟
عضو هیات مدیره انجمن فولاد با اشاره به اختلاف بسیار زیاد بین قیمت فولاد در معاملات بورس کالا و بازار آزاد گفت: این اختلاف قیمت نشان میدهد که در بورس کالا سازوکار عرضه و تقاضا حاکم نیست و در واقع، قیمتگذاری دستوری، رانت بزرگی را برای واسطهها ایجاد کرده است.
آهن اسفنجی ۲۵ درصد گرانتر از ضرایب تعیینشده به فروش میرسد
رضا شهرستانی با اشاره به مشکل تأمین مواد اولیه در زنجیره فولاد گفت: سال گذشته تولید فولاد ایران ۲۷ میلیون تن بود. ظرفیت تولید فولاد در کشور ۳۵ میلیون تن است و اگر مشکلی در تأمین مواد اولیه وجود نداشت، میزان تولید فولاد در سال ۹۸ میتوانست به ۳۵ میلیون تن برسد.
وی با اشاره به مشکل تأمین آهن اسفنجی گفت: سال گذشته بسیاری از واحدهای ذوب القایی در کشور، با مشکل تأمین آهن اسفنجی روبهرو بودند. در سال ۹۸، ۹۰۰ هزار تن آهن اسفنجی صادر شد اما در تأمین نیازهای داخلی مشکل داشتیم.
شهرستانی با اشاره به حضور واسطهها در معاملات آهن اسفنجی گفت: طبق ضرایب قیمتی در زنجیره فولاد، قیمت آهن اسفنجی باید ۵۰ درصد قیمت شمش فولادی باشد. اما عملاً آهن اسفنجی با قیمت ۷۵ درصد شمش فولادی به فروش میرسد و واسطهها قیمت آهن اسفنجی را به شدت بالا بردهاند.
فولاد در کشور ما به کالای سرمایهای تبدیل شده است
سیفالله امیری، مدیر کل دفتر صنایع معدنی وزارت صمت در این برنامه تلویزیونی پاسخ به وجود واسطهها در بازار محصولات فولادی گفت: ما در وزارتخانه در حال تنظیم چرخه فولاد هستیم. ما در اوایل سال ۹۸ آهن اسفنجی فراوانی داشتیم اما چون نگهداری آهنگ اسفنجی خطرناک است بخش قابل توجهی از آن را صادر کردیم. ما بخشنامه کردیم که هیچ تولیدکنندهای حق فروش گندله و کنستانتره را به واسطهها ندارد.
سیف الله امیری افزود: فولاد در کشور ما به کالای سرمایهای تبدیل شده است. عدهای سرمایهدار هستند که فولاد موجود را خریداری کرده و در بزنگاه افزایش قیمت دلار آن را با قیمت بالایی وارد بازار میکنند. ما آمادگی آزادسازی توزیع فولاد در کشور را داریم به شرط آنکه انجمن فولاد تضمین دهد که قیمت فولاد افزایش پیدا نکند.
منبع: چیلان
ارسال نظر