|

حمایت سنگ آهن بافق از نشر آثار فرهنگی

مدیرعامل شرکت سنگ آهن مرکزی بافق در آئین رونمایی از کتاب یزد در عهد خوانین بافقی گفت: شرکت سنگ آهن مرکزی در راستای عمل به مسئولیت اجتماعی، تفاهم نامه ای را با اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی امضا نمود و طی قراردادی به نشر آثار فرهنگی توسط جوانان و اساتید بافقی و هم استانی هایی که برای استان می نویسند،کمک می کند.

صنعت و معدن حمایت سنگ آهن بافق  از نشر آثار فرهنگی

آئین رونمایی از کتاب ” یزد در عهد خوانین بافقی ” اثر فاخر دکتر علی اکبر تشکری بافقی با حضور استاندار یزد، فرماندار، حجت الاسلام والمسلمین سلیمانی امام جمعه سابق بافق، مدیرعامل شرکت سنگ آهن مرکزی،شهردار،فرمانده نیروی انتظامی،فرمانده ناحیه مقاومت بسیج بافق، رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی دیگر از مسئولان در سالن همایش های آهنشهر برگزار شد.

مدیرعامل شرکت سنگ آهن مرکزی در ابتدای این مراسم ضمن خوش آمد گویی به مسئولان حاضر با اظهار خرسندی از تشکیل این گردهمایی به مناسبت یک رویداد فرهنگی، کتاب ” یزد در عهد خوانین بافقی ” اثر فاخر دکتر علی اکبر تشکری بافقی را نشان دهنده نقش مردم کویری بافق در استان و حتی کشور در سالیان گذشته دانست و گفت: این کتاب چراغ راهی برای آیندگان است که دل در گرو آبادانی و توسعه شهر دارند.

وی با اشاره به پتانسیل خوب و نیروهای کارآمد در این منطقه افزود: امروز به تلاش نویسنده کتاب ” یزد در عهد خوانین بافقی ” این میراث ماندگار شد. تشکری مستنداتی را از دل تاریخ با ظرافتی خاص بیرون و مجموعه ای را گردهم آورد است و آیندگان برای دیدن یزد می توانند به عنوان پشتوانه و کتاب مستند مصور به این کتاب مراجعه کنند.

فلاح مبارکه با اظهار خرسندی از وجود چنین مورخی که در استان یزد رشد یافته است، بیان داشت: شرکت سنگ آهن مرکزی در راستای عمل به مسئولیت اجتماعی، تفاهم نامه ای را با اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی امضا نمود و طی قراردادی به نشر آثار فرهنگی توسط جوانان و اساتید بافقی و هم استانی هایی که برای استان می نویسند،کمک می کند.

سپس استاندار یزد ضمن تشکر از علی اکبر تشکری برای سالها پژوهش در حوزه تاریخ و زحمات وی برای بازنمایی تاریخ و فرهنگ استان یزد گفت: معرفی مفاخر شهرستان و قدرشناسی از سال‌ها تلاش علمی تشکری، اقدامی برای آشنایی که با کار بزرگ وی است.

وی با اشاره به اقدامات تشکری در حوزه تاریخ استان یزد،کشور و شهرستان بافق بیان کرد: شاید در استان یزد در حوزه مسئولین و نهادهای علمی و فرهنگی توجهی به این اقدامات نشده تا معرفی به مردم شود و از زحمات آنان و اندیشه ورزی در این حوزه تشکر شود.

طالبی راز ماندگاری یک ملت و کشور را آشنایی با تاریخ و فرهنگ آن  دانست و افزود: اگر میخواهیم به سمت جلو حرکت کنیم باید تاریخ و داشته های خود را بشناسیم و با ارزیابی همه مراحل گذشته، مسیر و آینده درستی را انتخاب کنیم.

وی ادامه داد: تاریخ به ما انگیزه و افتخار می دهد. کتاب ” یزد در عهد خوانین بافقی ”  بازگو کننده یکی از بهترین دوران های یزد است که در راستای آبادانی شهر تلاش شده و امروز در آثار تاریخی یزد آن را می بینیم که به دست خوانین بافق ایجاد شده است.

در ادامه تشکری نویسنده ” یزد در عهد خوانین بافقی ” درباره این کتاب گفت: در آستانه سقوط سلسله صفویه، یزد یکی از مراکزی بود که بیشترین مقاومت را در مقابل افغان‌ها داشت. به طوری‌که در اسناد و مدارک موجود در یکی از تهاجمات محمود افغان، دو هزار نفر از سربازان افغانی، به دست یزدی‌ها کشته شدند.

وی ادامه داد: در این زمان بود که میرزا عنایت سلطان بافقی، فرزند فخر‌الدین احمد بافقی که منصب مین‌باشی‌گری را در دربار شاه سلطان حسین داشت به یزد آمد و به دلیل استقبال زیاد و در خواست مردم یزد از وی، فرماندهی یزد را در این زمان بر عهده گرفت.

این استادیار تاریخ دانشگاه یزد در ادامه توضیحات خود از محتوای کتاب بیان کرد: نهایتا میرزا عنایت سلطان با وجود مقاومت‌های زیاد در مقابل افاغنه تسلیم شد و افغان‌ها وی و تمام اعضای خانواده‌اش، به جز خواهر زاده‌هایش (محمد مومن و محمد تقی) را کشتند.

تشکری افزود: در دوره افشاریه (عادل‌شاه افشار) یکی از خواهرزاده‌های میرزا عنایت سلطان به نام ” محمد تقی‌خان ” در سال ۱۱۶۱ هجری قمری سلسله‌ای را به نام ” خوانین بافقی” تشکیل داد که این سلسله باعث ‌ثبات سیاسی یزد شد.

وی با بیان این‌که محمدتقی‌خان در این دوران اقدامات متعددی در یزد انجام داد گفت: نقش‌آفرینی در فتح کرمان، همراهی با آقامحمد و سقوط سلسله زندیه از جمله اقدامات وی هستند که در این کتاب به تفصیل به آنها اشاره شده است.

تشکری عنوان کرد: این سلسه تا سال ۱۲۱۳ هجری قمری حیات داشت. تا این‌که در زمان یکی از فرزندان وی به نام عبدالرضاخان در سال ۱۲۴۵ هجری قمری (بعد از قرارداد ترکمنچای) شورشی در یزد از سوی عباس‌میرزای ولیعهد به وجود آمد و یزد به تصرف درآمد.

این نویسنده با اشاره به اینکه بسیاری از بناهای کنونی یزد یادگار عصر خوانین بافقی است، ادامه داد: اقدامات فرهنگی، موقوفات متعدد، ثبات، امنیت سیاسی و آرامش نسبی در یزد و مبدل‌شدن ‌یزد به یکی از قطب‌های محوری در جنوب از جمله اقدامات بسیار متعددی این سلسله است که مشخصا در این کتاب به آنها  پرداخته می‌شود و  در اختیار تاریخ‌پژوهان یزد قرار می‌گیرد.

گفتنی است؛ دکتر علی‌اکبر تشکری، استادیار گروه تاریخ دانشگاه یزد است. وی تحصیلات خود را در رشته تاریخ در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه شهید بهشتی تهران و دکترای خود را در همین رشته در دانشگاه اصفهان گذرانده و در حال حاضر علاوه بر تدریس تاریخ در دانشگاه یزد ، مدیرگروه تاریخ این دانشگاه را نیز بر عهده دارد.

” مشروطیت در یزد” و ” خاطرات وکیل التولیه ” در دو مجلد با مقدمه استاد ایرج افشار و ” یزد عصر صفوی ( از تاسیس سلسله تا پایان حکومت شاه عباس اول)” برخی از کتاب‌های وی هستند که تاکنون به چاپ رسیده‌اند.

همچنین وی در کتاب ” انشنامه مشاهیر یزد ” به عنوان مدیر بخش تاریخ آن، فعالیت داشته و مقالات مربوط به شخصیت های تاریخی استان را نگارش کرده است.

منبع: آفتاب بافق
کدخبر: 178744

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین