|

تحلیل بنیادی فولاد مبارکه طی ۲ سال گذشته

تولید ۷ میلیون تن تختال درکارخانه اصلی فولادمبارکه و ۱۰میلیون تن فولاد خام در گروه فولاد مبارکه، دستاوردی بود که در سال ۹۹ توسط این شرکت به انجام رسید. با این حساب تولید فولاد خام در سال ۹۹ با افزایش ۴/ ۷درصدی روبه‌رو شد و کل تولید فولاد خام این شرکت از بدو تاسیس از ۱۲۵ میلیون تن عبور کرد.

این تولید با وجود قابل توجه بودن در مقابل تولید شرکت‌های بزرگ تولید فولاد جهان بزرگ نیست. درمجموع ۵/ ۱‌درصد از کل تولید فولاد جهان در ایران صورت می‌پذیرد که فولاد اصفهان کمتر از ۵۰‌درصد از این تولید را پوشش می‌دهد.

فولاد-اصفهان

برنامه‌ریزی، طراحی و تولید ۸ گرید فولادی، تامین منابع ارزی-ریالی مورد نیاز توسعه شرکت بیش از ۱۰۰۰میلیارد تومان با توجه به مدیریت بهینه سبد تامین مالی و پرداخت معوقات ارزی شرکت به‌رغم محدودیت‌های بانکی در داخل و خارج از کشور. پرداخت اقساط معوق تسهیلات ارزی بابت خرید شرکت‌های فولاد هرمزگان و تولید ورق خودروی چهارمحال و بختیاری. از جمله اقدامات مهم انجام گرفته در سال ۹۹ بود که آینده فعالیت‌های این شرکت را بیش از پیش تسهیل می‌کند.

 عملکرد تولید

ایران با تولید ۲۹ میلیون تن فولاد در حدود ۵/ ۱‌درصد از تولید کل جهان را به خود اختصاص داده است. «چین با بیش از ۵۰‌درصد از تولید فولاد در جهان بزرگ‌ترین است.» فولاد مبارکه با تولید حدود ۱۰ میلیون تن انواع فولاد ۵/ ۴۳‌درصد از سهم تولید فولاد کشور را در اختیار دارد. بعد از آن فولاد خوزستان با در اختیار داشتن ۷/ ۱۶‌درصد تولید در مقام دوم قرار است. عملکرد تولیدی شرکت در سال ۹۹ همگام با برنامه‌ریزی انجام شده ادامه یافت و حتی در بخش‌هایی مانند تختال و کلاف گرم از برنامه جلوتر بود.

میزان محصولات قابل فروش در سال ۹۹ نسبت به سال قبل یک‌درصد افزایش یافت. در همین بازه محصولات گرم با تولید ۸/ ۱‌درصد افزایش و محصولات سرد به همین میزان کاهش داشت. همچنین محصولات پوشش دار به میزان سال قبل تولید شد و تغییری نیافت. در سال ۹۹، ۵۹درصد از محصولات این شرکت از طریق بورس کالا و ۲۹‌درصد از طریق ثبت در اتاق پایاپای و ۱۲‌درصد از طریق خارج از سفارش بوده است. همچنین در این سال حدود ۴۷/ ۶ میلیون تن از محصولات در داخل کشور به فروش رسیده است.

صادرات این شرکت اما نسبت به سال گذشته با ۲۵/ ۱ میلیون تن، نسبت به ۴۵/ ۱میلیون تن درحدود ۱۳‌درصد کاهش داشته است. این روند در سال جاری اصلاح شد و شرکت توانست تا مرداد صادرات خود را نسبت به دوره مشابه سال قبل افزایش دهد. اما در مورد مجموع فروش داخلی و خارجی، این شرکت با افزایش ۲‌درصدی روبه‌رو بوده است که معادل ریالی آن با توجه به نوسانات دلار و قیمت جهانی فولاد، با افزایش ۹۸‌درصدی نسبت به سال قبل روبه رو بوده است.

درآمدهای عملیاتی این شرکت در سال ۹۹ بیش از ۷۷ هزار میلیارد ریال بود که نسبت به ۳۹هزارمیلیارد ریال در سال قبل رشد داشته است. در کنار درآمد‌ها، هزینه‌های عملیاتی این شرکت نیز رشد داشته و از حدود ۲۲۵ هزار میلیارد ریال از سال ۹۸ به حدود ۴۰۶ هزار میلیار ریال در سال ۹۹ رسیده است که افزایش آن حدود ۸۰‌درصد بوده است. با این حساب مشاهده می‌شود که درآمد‌های این شرکت نسبت به هزینه‌ها، رشد بالاتری داشته و بهره‌وری در تولید این شرکت افزایش داشته است.

هزینه‌های فروش، اداری و عمومی ‌نیز با ۵۶‌درصد افزایش به ۶/ ۱۸ هزارمیلیارد ریال رسید که در کنار هزینه‌های مالی با رشد ۱۰۰‌درصدی، بیشترین اثر منفی را در رشد سود سازی این شرکت داشته است. درمجموع سود خالص این شرکت در حدود ۳۸۳هزارمیلیارد ریال بود که به ازار هر سهم ۱۳۱ تومان سود شناسایی شده است. تغییرات سرمایه این شرکت در سال ۱۴۰۰ از طریق سود انباشته (۴۰‌درصد) پیگیری شد و سرمایه این شرکت درمجموع به ۲۹۳هزار میلیارد ریال رسید. درجدول زیر برخی از مهم‌ترین نسبت‌های مالی این شرکت نشان داده شده است.

با توجه به ارقام موجود درجدول؛ حاشیه سود ناخالص این شرکت در دوره اول امسال بهبود یافته است، عدد ۴۹ در ستون مربوط به سه ماهه اول ۱۴۰۰ به این معناست که شرکت از هر ۱۰۰۰ تومان فروش ۴۹‌درصد سود ناخالص شناسایی کرده است که به معنای سود سازی مناسب کالاهای فروش رفته است. این نسبت با افزایش بهره‌وری در تولید، بهبود یافته است. افزایش در بهره‌وری را می‌توان در مورد بازده دارایی‌ها نیز استنباط کرد. این نسبت در دوره اول امسال به ۵/ ۵۱‌ درصد رسیده که به معنای بهبود است.

درمورد گردش موجودی کالا (گردش موجودی کالا بیانگر این است که موجودی کالا و مواد اولیه شرکت، در یک بازه زمانی مشخص چند بار به فروش رسیده و جایگزین شده است.) افزایش این نسبت به معنای این است که فروش این شرکت نسبت به موجودی کالای آن افزایش بیشتری داشته وشرکت از کارآیی عملیاتی بهتری برخوردار است یا چرخه رکود موجودی کالا در انبار کوتا است. همچنین می‌تواند نشان دهد که سرمایه‌گذاری شرکت در موجودی کالا کمتر شده است. با توجه به افزایش در موجودی مواد اولیه و بزرگی مقیاس فولادمبارکه، این نسبت در شرایط ایده‌آلی قرار دارد.

نسبت آنی این شرکت با توجه به افزایش فروش، و پیش دریافت‌های این شرکت نسبت به سال‌های قبل بهبود یافته که نشان از افزایش توان شرکت در پرداخت بدهی‌های جاری آن و متعاقبا کاهش ریسک فعالیت‌های شرکت دارد.

 روند معاملات فولاداصفهان در بازار سهام

درحال حاضر ارزش بازاری این شرکت به بیش از ۳‌میلیون میلیارد ریال می‌رسد. اگر ارزش این شرکت را با میانگین قیمت دلار (درحدود ۲۸ هزارتومان) محاسبه کنیم به حدود ۱۱میلیارد دلار می‌رسد. این عدد در مقایسه با شرکت‌های بزرگ فولادی جهان مانند پوسکو (۲۳.۲۸ میلیارد دلار)، هبئی آیرون اند استیل )۳۲.۳۶) و آرسلور میتال، لوکزامبورگ (۲۷.۵۴ میلیارد دلار) چندان بزرگ نیست. باید توجه داشت که برای مقایسه بهتر در مورد ارزش شرکت‌ها باید به عوامل دیگری مانند ‌درصد انحصاری بودن در حوزه فعالیت، نسبت بازدهی فعالیت‌ها و قوانین حاکم بر فعالیت‌های شرکت، توجه کرد. تغییرات نسبت قیمت به فروش این شرکت نیز نشان می‌دهد این نسبت با افزایش فروش و کاهش قیمت سهام در یک سال گذشته از حدود ۹/ ۹ به حدود ۸/ ۲ رسیده است که نشان از بهبود دارد. عدد ۸/ ۲ در این نسبت به معنای این است که قیمت بازاری سهام شرکت در حدود ۸/ ۲ برابر بزرگ‌تر از ارزش کالای فروش رفته آن است. عواملی مانند خوش‌بینی سهامداران نسبت به ارزش آتی فعالیت‌ها و عوامل بیرونی مانند انتظارات نسبت به ارزش ریال یا عوامل تاثیرگذار بر روند کلی بازار می‌تواند بر تغییرات این نسبت تاثیر بگذارد.

درمجموع فولاد مبارکه توانسته با افزایش بهره‌وری در تولید و همچنین توسعه تولیدات خود، جایگاه خود را در ایران و دنیا به صورت روزافزونی ارتقا بخشد. امید است با بهبود شرایط تجارت در ایران و بهبود سیاست‌ها متناسب با بهره‌وری، رشد و توسعه این شرکت تداوم یابد.

کدخبر: 205652

ارسال نظر