|

راهکارهای فولاد خراسان برای کاهش مصرف گاز فولادسازان

سهم صنعت فولاد از مصرف گاز کشور حدود ۵ درصد است، ولی با بروز کوچک‌ترین مشکلی در این زمینه، نخستین گزینه برای قطع برق از سوی دولت به‌شمار می‌روند. هم‌اکنون مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری به آستانه ۶۰۰میلیون مترمکعب رسیده و همین مساله سبب توقف گازرسانی به صنایع از جمله گاز شده است.

صنعت و معدن راهکارهای فولاد خراسان برای کاهش مصرف گاز فولادسازان

در همین راستا فعالان صنعت گاز معتقد هستند که مشکل تامین گاز فولادسازان، مشکلی است که سال‌های آینده نمود آن برای فولادسازان بیشتر از روزهای کنونی خواهد بود، چراکه میدان‌های گازی جدیدی در راه نیست؛ از این‌رو می‌طلبد که فولادسازان بیش از پیش در پی راهکارهایی برای تامین گاز مصرفی خود باشند.

مدیرعامل فولاد خراسان درباره چالش گاز در صنعت فولاد عنوان کرد: قطعی گاز چالشی است که برای فولادسازان از تمام مشکلات مهم‌تر به‌نظر می‌رسد. با توجه به این موضوع که شرکت فولاد خراسان تمام زنجیره تولید را به صورت کامل در اختیار دارد، هر جای این زنجیره دچار مشکل شود، کل زنجیره را دچار مشکل خواهد کرد.  

کسری غفوری در ادامه خاطرنشان کرد: ما انتظار داریم که وزارت نفت و شرکت ملی نفت در کنار ما فولادسازان باشند. امروز مصرف خانگی گاز به ۵۰۰ کیلومترمکعب رسیده و این میزان مصرف نسبت به مشابه سال گذشته، با افزایش ۸۰میلیون مترمعکب افزایش خانگی همراه بوده که معادل ۱۸درصد افزایش است.

وی در ادامه تصریح کرد: از سوی دیگر، از آنجا که در میادین گازی فشارافزایی صورت نمی‌گیرد با کسری گاز روبه‌رو شده‌ایم. با توجه به این شرایط، برخی برای صنعت فولاد تصمیم‌گیری کرده و به سرعت گاز فولاد را قطع می‌کنند، درحالی‌که فولادسازان امکان استفاده از سوخت دوم را ندارند یا بخواهند از سوخت‌های فسیلی استفاده کنند. فولادسازان تنها می‌توانند از گاز استفاده کنند و در حقیقت گاز جزو ماده اولیه تولید آهن اسفنجی به‌شمار می‌رود.

 ضرر فولادسازان از قطعی برق

مدیرعامل فولاد خراسان یادآور شد: چنانچه تخمین بزنیم که ۵۵ روز گاز فولادسازان در سال قطع شود، به میزان۵۵۰ میلیون دلار با کاهش تولید روبه‌رو می‌شوند، به عبارت دیگر از برنامه پیش‌بینی که فولادسازان برای سال ۱۴۰۰در نظر گرفته بودند، بین ۱۴ تا ۱۸ درصد عقب خواهند ماند و قطع کردن گاز در حقیقت، بازی باخت – باخت بین شرکت ملی گاز و دولت است، چراکه با خرید هر امتیازی که هر مشترک انجام می‌دهد و پرداخت انشعابی که با هزینه سنگین انجام می‌شود و مالیات‌هایی که فولادسازان پرداخت می‌کنند و تعرفه‌های سنگینی که در قبوض شرکت‌های صنعتی و فولادی است، همگی به ضرر دولت خواهد بود و در نهایت به تعطیلی واحدهای تولیدی و عدم اشتغال‌زایی می‌انجامد. غفوری با اشاره به این موضوع که امروز اولویت قطعی برق و گاز، فولادسازان هستند، خاطرنشان کرد: باید این موضوع را در نظر داشت فولادسازانی هستند که امروز کار صادرات انجام می‌دهند و تبعات این قطعی گاز آشفتگی بازار ارز کشور را به‌دنبال خواهد داشت و همچنین برنامه‌ریزی که برای صادرات غیرنفتی انجام شده، دچار اخلال و مشکل  می‌شود.

وی در ادامه خاطرنشان کرد: ما با شرکت ملی گاز جلسه‌های متعددی برگزار کرده‌ایم و متوجه این موضوع شده‌ایم که قطعی گاز هر ساله ادامه خواهد داشت و ما باید به‌دنبال یک الگوی جدید باشیم تا بتوانیم قطعی گاز را با سرمایه‌گذاری جدید جبران کنیم.

 راهکارهایی برای تامین گاز فولادسازان

مدیرعامل فولاد خراسان با اشاره به راهکارهایی برای تامین گاز فولادسازان عنوان کرد: برای جبران کسری گاز در کوتاه‌مدت تنها راهکار آن است که واردات گاز داشته باشیم. ما این موضوع را پیگیری کرده‌ایم و با دست‌اندرکاران مربوطه جلسه‌هایی را برگزار کرده و با آنها مکاتبه داشته‌ایم  که وزارت نفت و شرکت ملی گاز همکاری لازم را با ما داشته باشند تا ما در قالب یک شرکت خصوصی بتوانیم واردات گاز را انجام بدهیم. از سوی دیگر بهینه‌سازی مصرف سوخت، راهکار توسعه پایداری در این راستاست. همچنین سرمایه‌گذاری در زمینه حوزه صنایع پایین‌دستی گاز می‌توان انجام داد و به حوزه‌های اس‌ان‌جی و ال‌ان‌جی ورود پیدا کرد. امروز فولادسازان برای برون‌رفت از این بحران حاضر به سرمایه‌گذاری در این حوزه‌ها هستند.

غفوری در ادامه خاطرنشان کرد: براساس بررسی که ۱۸ کشور تولیدکننده فولاد انجام داده‌اند، به این نتیجه رسیده‌اند که برای تولید و ذخیره‌سازی گاز طبیعی باید سرمایه‌گذاری انجام بدهند، سرمایه‌گذاری در زمینه اس‌ان‌جی برای مصرف خانگی است و برای سرمایه‌گذاری در صنایع بزرگ باید به سمت سرمایه‌گذاری در زمینه ال‌ان‌جی پیش رفت که در کشور ما همچنان استارت فکری آن زده نشده است.

وی در ادامه افزود: باید واقع‌بین بود و چشم‌انداز صنعت فولاد را در سال‌های آینده منطبق با پیشبرد توسعه ارزش افقی و عمودی حوزه انرژی متصور شویم، چراکه راهکار دیگری وجود ندارد و تنها خواهش من، آن است که تنها فولادی‌ها دیده نشوند و پتروشیمی‌ها نیز که سهم بیشتری از مصرف گاز دارند، در کنار فولادسازان قرار بگیرند، چراکه این موضوع در زمینه انتقال آب مغفول مانده بود.

مدیرعامل فولاد خراسان ادامه داد: هرچند هم‌اکنون وضعیت فولادسازان خوب است، اما با گران شدن قیمت حامل‌های انرژی بدون شک این سوددهی دیگر وجود نخواهد داشت و این روزهای خوب برای فولاد به پایان خواهد رسید، بنابراین لازم است که این سرمایه‌گذاری‌ها در کنار همدیگر انجام بگیرد، از این‌رو می‌طلبد پتروشیمی‌ها نیز ورود پیدا کنند.

غفوری با تاکید بر این موضوع که همه مخالف قطعی گاز صنایع هستند، عنوان کرد: کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی، گروه انرژی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی و مرکز مطالعات زنجیره‌ای نفت و گاز و تمامی اساتید دانشگاه‌ها همگی به نوعی معتقد هستند که قطع کردن گاز صنایع به نفع مصرف گاز خانگی، کار اشتباهی است، اما این در حالی است که با کوچک‌ترین سرمایی که هنوز وارد کشور نشده است، گاز صنایع را قطع می‌کنند.  

 راهکارهای پیشگیرانه  

مدیرعامل فولاد خراسان در ادامه با اشاره به راهکارهای پیشگیرانه تامین مصرف گاز برای فولادسازان عنوان کرد: یکی از راهکارهای پیش‌رو برای فولادسازان ذخیره‌سازی مصرف گاز است که می‌توان پس از واردات گاز آن را مطرح کرد. غفوری ادامه داد: موضوع دیگر، بحث افزایش تولید است که در جلسه‌های متعدد عنوان شد که ۴۰میلیارد دلار سرمایه‌گذاری لازم است که ۴ سال دیگر به نتیجه خواهد رسید. ذخایری که هم‌اکنون استخراج می‌کنیم به ۲۵ میلیارد دلار نیاز دارد تا شرایط کنونی حفظ شود.

 سرمایه‌گذاری بخش خصوصی

غفوری همچنین با اشاره به سرمایه‌گذاری در بخش خصوصی در این راستا عنوان کرد: در زمینه سرمایه‌گذاری بخش خصوصی باید به سمت تولید و مهار گازهای فلر پیش رفت. امروز ۱۶ میلیارد مترمکعب گاز فلرینگ داریم، به عبارت دیگر در خوزستان یک ال‌ان‌جی می‌سوزد که باید به این حوزه ورود کنیم. امروز پرتی گاز در کشور ۱۱میلیارد مترمکعب است، گازی که مفقود می‌شود. تمام این آمارها از شرکت ملی گاز استخراج می‌شود.

مدیرعامل فولاد خراسان همچنین به استفاده از صنایع پایین‌دستی گاز اشاره کرد و گفت: در این راستا می‌توان به تولید گاز طبیعی از طریق اس‌ان‌جی، سی‌ان‌جی، ال‌ان‌جی و ال‌سی‌ان‌جی اشاره کرد که باید در دستورکار قرار گیرد.  

 راهکارهای کیفی برای کاهش مصرف گاز

غفوری در ادامه با تاکید بر این موضوع که باید علاوه بر بعد کمی به‌صورت کیفی و نرم‌افزاری نیز به‌دنبال راهکارهایی برای کاهش مصرف گاز در کشور بود، خاطرنشان کرد: در این راستا می‌توان قیمت‌گذاری را به‌صورت پلکانی و تعرفه‌ای افزایش داد و برای مصارف خانگی‌، تجاری و غیرصنعتی و حتی صنعتی آن را اعمال کرد، چراکه در این صورت است که کاربر اطلاع پیدا می‌کند که نباید بیش از اندازه گاز مصرف کند و میزان مصرف او باید به میزان دخل و خرجش باشد.

نصب کنتورهای هوشمند در قالب اینترنت اشیا به عنوان یک قابلیت در دنیا مطرح است، اما در کشور ما باوجود آنکه اینترنت اشیا به بسیاری از حوزه‌ها ورود پیدا کرده، اما در این حوزه فعال نشده است. استفاده از کارت سوخت انرژی راهکار دیگری است که می‌تواند مصرف را بهینه کند. در این راستا می‌توان کارت سوخت انرژی را برای هر خانوار تعیین کرد. یعنی با توجه به تعداد خانوار و متراژ خانه، برای خانواده‌ها کارت سوخت تعریف کرد.  وی در ادامه افزود: ماده ۲۵ قانون بهبود فضای کسب و کار، دقیقا اعلام می‌‌‌کند که در زمان پیک‌های تولید گاز، صنایع و کارخانه‌های صنعتی و کشاورزی نباید در اولویت قطعی گاز باشند، درحالی‌که شاهد هستیم در چنین شرایطی، ابتدا گاز صنایع و در صنعت نیز نخست گاز فولاد قطع می‌شود.  

غفوری ماده ۲۵ قانون  بهبود فضای کسب و کار را قرائت کرد و گفت: هرگاه دولت به دلیل کمبودهای مقطعی به شرکت عرضه‌کننده برق و گاز دستور دهد، موقتا جریان برق و گاز واحدهای تولیدی و صنعتی را قطع کنند، موظف است که نحوه جبران خسارت‌های وارده به این شرکت‌ها ناشی از تصمیم فوق را تعیین و اعلام کند.

کدخبر: 232707

ارسال نظر