دستیابی به کاهش هزینههای تولید در فولاد خوزستان
بخش عمدهای از هزینههای هر واحد صنعتی به نگهداری و تعمیرات ماشینآلات و تجهیزات اختصاص دارد. بهکارگیری سیستم نگهداری و تعمیرات مناسب در سازمانها، ضمن کاهش هزینههای تولید، نقش بسزایی در کاهش بهای تمامشده محصولات ایفا میکند.
بخش عمدهای از هزینههای هر واحد صنعتی به نگهداری و تعمیرات ماشینآلات و تجهیزات اختصاص دارد. بهکارگیری سیستم نگهداری و تعمیرات مناسب در سازمانها، ضمن کاهش هزینههای تولید، نقش بسزایی در کاهش بهای تمامشده محصولات ایفا میکند. به علاوه، انتخاب استراتژی مناسب در فرآیند نت در کیفیت، سرعت و پایداری تولید و بهبود عملکرد سازمان موثر است. شرکت فولاد خوزستان، با برخورداری از نیروی انسانی مجرب و آموزشدیده، یکی از پیشتازان در عرصه نگهداری و تعمیر ماشینآلات به شمار میرود و اقدامات موثری را در این خصوص انجام داده است.
انتخاب سیستمهای نوین و مناسب نت در این شرکت موجب کاهش قابل ملاحظه هزینههای تعمیر و نگهداری در این مجموعه شده است. شرکت فولاد خوزستان، با ایجاد تفکر و فرهنگ برنامهمحور بودن فرآیند نت از طریق آموزش، در صدد برطرف کردن چالشهای موجود در این زمینه برآمده است. یکی از مهمترین اقدامات موثر این شرکت بومیسازی قطعات استراتژیک برای جلوگیری از توقفات پیشبینینشده است.
در مقوله تعمیر و نگهداری، ایجاد تفکر و فرهنگ نگهداری و سپس تعمیرات بسیار اهمیت دارد؛ بدین معنا که یک مجموعه ابتدا نیازمند نگهداری در بهینهترین سطح است تا از این طریق، تعمیرات ماشینآلات و دستگاهها به حداقل برسد. بر همین اساس، در کتابها و مقالات، به اختصار واژه «نت» به کار میرود تا همواره ارجحیت نگهداری بر تعمیرات حفظ شود. بدون تردید، نیروی انسانی، تجهیزات و ماشین آلات از اساسیترین بنیانهای هر سازمان برشمرده میشوند. از طرف دیگر، برای افزایش بهرهوری، ارائه خدمات و دستیابی به استانداردهای جهانی، باید توجه ویژهای به افزایش کارایی، کاهش توقف و هزینههای تعمیرات ماشین آلات و تجهیزات داشت.
فرآیندی برنامه محور
در مدیریت سنتی، مقوله نگهداری به عنوان یک ابزار پشتیبانی غیربهره ور و کم اهمیت تعریف میشود که مزیت ناچیزی برای سازمانها دارد، اما در نگرش نوین، نگهداری ماشینآلات، تجهیزات، ساختمانها، تاسیسات و … به منزله بخش ضروری عملیات سازمانها مورد توجه قرار میگیرد و بهکارگیری استراتژیهای اثربخش نگهداری، ارزش افزوده قابل توجهی را در فعالیتهای هر سازمان ایجاد میکند. جایگزینی ماشینآلات به جای نیروی انسانی، هوشمندسازی ماشینآلات و اتوماسیونسازی خطوط تولید در دنیای امروز موجب شده است که درصد آمادهبهکاری در تمام خدمات نگهداری و تعمیرات به طور کامل مورد توجه قرار گیرد.
با توجه به اینکه نگهداری و تعمیرات یکی از ارکان مهم و اصلی بهره وری به شمار میرود، میتوان به این مقوله به عنوان یک فرهنگ برای بهبود بخشیدن به شرایط موجود نگریست. این فرهنگ به نیروی انسانی میآموزد که چه مسیری را بپیماید تا بهترین و بیشترین بازدهی در تولید و کاهش هزینهها حاصل شود. پس واضح است که اگر اصول نگهداری و تعمیرات به بهترین نحو انجام شوند، حداقل توقفات و هزینهها را به دنبال خواهد داشت و موجب دستیابی به تولید پایدار خواهد شد.
استراتژی مناسب نت به این معنی است که در زمان مناسب، اقدامات درست صورت گیرد که نتیجه این امر افزایش قابلیت اطمینان و بهرهوری و بهبود چرخه عمر داراییها میشود. بر همین اساس، در شرکت فولاد خوزستان، بر حسب نوع و شرایط بهره برداری از تجهیزات، تاکتیکهای مناسب نگهداری و تعمیرات به کار میروند. استراتژی «نت بر اساس شرایط کارکرد» و «نت بر اساس زمان» اصلیترین رویکردهای این شرکت در خصوص نگهداری و تعمیرات است.
بومیسازی به منظور تولید پایدار
فرهنگ و تفکر برنامهمحور بودن نگهداری و تعمیرات اصلیترین چالش در این زمینه است. با نهادینه کردن این فرهنگ و تفکر در یک سازمان، تمامی چالشهای اجرای برنامه نت برطرف میشود. بر همین اساس، فولاد خوزستان با ایجاد برنامههای آموزشی مناسب با رویکرد فرهنگسازی نگهداری و تعمیرات، استفاده از استادان مجرب و همچنین انتقال دانش بین کارکنان در سطوح مختلف، این مهم را در دستور کار خود قرار داده است.
اگر عوامل تعیینکننده در قیمت تمامشده محصول به دو بخش اصلی هزینههای برق، گاز، آب و مواد اولیه و هزینه های عمده نت شامل تامین قطعات یدکی و نیروی انسانی تقسیم شوند، افزایش بیشتر هزینهها در بخش اول بهوضوح مشاهده میشود. بنابراین، به رغم افزایش هزینه های نت ناشی از شرایط اقتصادی و تورم، مطابق نمودار ۲، نسبت آن در مقایسه با مواد و انرژی کاهشی بوده است.
شرکت فولاد خوزستان، با اجرای روشهای مناسب نگهداری و تعمیرات و استفاده از تجارب ارزنده شرکتهای پیشرو در زمینه نت، کاهش نسبت هزینههای نت را رقم زده است. برای دستیابی به این هدف، طراحی و پیادهسازی روشهای نوین نگهداری و تعمیرات و سیستمهای مرتبط با آن صورت گرفته است. همچنین این شرکت، با انجام کار گروهی و بهبود مستمر در زمینههای کنترل موجودی، تامین کالا و خرید خدمات، هزینههای نت مجموعه خود را مدیریت میکند.
فرخ جعفری: مدیر بخش تعمیر و نگهداری
ارسال نظر