پیش بینی بیکاری ۱۰۰ هزار نفر در شرکت های فولادی
در هفتههای گذشته اخباری مبنی بر مشکلات جدی کارخانجات تولید فولاد، بهویژه در بخش خصوصی به خروجی رسانهها رسید. صنعتی بزرگ در ایران که اکنون نزدیک به دو دهه است با سرمایهگذاری و آغاز فعالیت جدی بخش خصوصی نهتنها کشور را به خودکفایی در زمینه فولاد رساند، بلکه مازاد تولید امکان را برای صادرات و ارزآوری نیز فراهم کرد.
با رویکارآمدن دولت سیزدهم و گذشت چند ماه از فعالیت آن، تغییراتی در شیوه عرضه و قیمتگذاری فولاد به وجود آمد که با رویه پیشین متفاوت بود.
اوایل مهر ۱۴۰۰ روحالله ایزدخواه، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس خبر داد که بر اساس جلسات برگزارشده میان وزیر صمت و کمیسیون صنایع مجلس، همه فولاد تولیدی کشور بهمنظور ایجاد شفافیت در مبادلات و تنظیم بهینه بازار به دور از شیوههای دستوری در بورس کالا عرضه میشود.
نتایج این کار به گفته فعالان خصوصی صنعت چندان جالب نبوده و اکنون سخن از تعطیلی بخش درخور توجهی از واحدهای تولیدی فولاد در میان است و به گفته فعالان با ادامه رویه کنونی ممکن است کل این صنعت بهویژه در بخش خصوصی زمینگیر شود.
در تاریخ چهاردهم دیماه انجمن تولیدکنندگان فولاد «اعتراض شدید» خود به نحوه قیمتگذاری در بورس را به رسانهها کشاند و نوشت این سازمان «یکی از تاریکترین دورههای خود را سپری میکند».
دو بخشنامه صادرشده در سه ماه پیش به گفته فعالان عامل اصلی واردآمدن این شوک به صنعت فولاد کشور بوده که صنعت فولاد را در بخش خصوصی به منطقه ضرردهی رسانده است و واحدهای تولیدی یکی پس از دیگری به تعطیلی کشیده میشوند.
بیش از ۱۰۰ هزار نفر در آستانه بیکاری!
به گفته یک فعال حوزه صنعت فولاد تا قبل از بحران دوماهه اخیر، در کشور سالانه بالغ بر ۰ میلیون تُن فولاد خام (مشتمل بر ۱۰ میلیون تُن تختال (اسلب) فولادی و ۲۰ میلیون تُن شمش (بیلت) فولادی تولید میشد که این سطح از تولید، افتخاری ملی بود و کشور را در رتبه دهم تولیدکنندگان فولاد جهان قرار داده بود.
شمش فولادی محصولی است که در کارخانجات نورد تبدیل به میلگرد، تیرآهن، نبشی و سایر فولادهای طویل ساختمانی میشود. از مجموع این ۲۰ میلیون تُن شمش فولادی، ۱۳ میلیون تُن آن در کارخانجات دولتی، خصولتی و مقیاس بزرگ تولید میشود و حدود هفت میلیون تُن دیگر هم در ۱۱۰ کارخانه تولید شمش فولادی بخش خصوصی به روش کورههای الکتریسیته القایی تولید میشود که در تغییرات بخشنامهای و تغییر ساختار ناگهانی از دو ماه پیش در وزارت صمت و بورس کالا، همه این ۱۱۰ کارخانه یکباره به تعطیلی کشانده شدهاند و بیش از صد هزار نفر اشتغال مستقیم و غیرمستقیم در این کارخانجات که با خانوادههایشان ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار نفر از مردم کشور را تشکیل میدهند، در معرض بیکاری قرار گرفتهاند.
به گفته این فعال صنعتی حتی تولید شمش در کارخانجات دولتی و خصولتی هم از این آسیب مصون نمانده و در واقع این کارخانجات چون سه حلقه قبل از تولید شمش در زنجیره فولاد، یعنی کنسانتره، گندله و آهن اسنفجی را هم دارند، با کمک سود حلقههای قبلی، زیان حاصل از بخش فولادسازی (تولید شمش) را جبران میکنند و به حیات خود ادامه میدهند؛ وگرنه مانند فولادسازان بخش خصوصی که دارای تنها یک حلقه (حلقه فولادسازی یا همان تولید شمش) هستند، آنها هم باید دچار توقف تولید میشدند.
ارسال نظر