پر کاربردترین ورق های استیل سری 400
امروزه ورقهای استیلی در جای جای زندگی بشر به چشم می خورد و بخش زیادی از سازه های کوچک و بزرگ را تحت پوشش خود درآورده است. در صنعت ساختمانی و معماری تزئینی تا برج های مرتفع، پلها، پوششها و لولههای تهویه تا بخشهای مختلفی از خودروها، تجهیزات فشارقوی، تانکها، حوضچهها، واحدهای تقطیر و صنعت پتروشیمی و... همه و همه به لطف استحکام بالا و خواص مکانیکی و شیمیایی این فولاد ضد زنگ، روز به روز در حال توسعه و پیشرفت فراگیر است. در این میان برخی از گریدهای سری استیل مانند ورقهای استیل سری 400 پرکاربردتر هستند و استفاده بیشتری در صنایع مختلف دارند. با ما در این مطلب همراه شوید تا با استیل سری 400، مشخصات و ویژگی های آن بیشتر آشنا شویم.
استنلس استیل گرید 400
سری 400 از استیلها، یکی از سریهای معروف و پرکاربرد در خانواده استیلها است که شامل گروهی از آلیاژهای استیل ضد زنگ میشود. دسته بندی سری 400 بر اساس مقدار کروم موجود در آلیاژ صورت میگیرد.
در این سری، استیلهایی با مقدار کروم بالا متمایز هستند که به آنها استیل سری 400 یا استیل فریتیک نیز میگویند. بطور کلی استیل سری 400 به دلیل مقاومت خوب در مقابل خوردگی، قابلیت تقسیم پذیری بالا، قیمت مناسب و استحکام مکانیکی قابل قبول، در بسیاری از صنایع و کاربردها استفاده میشود.
برخی از کاربردهای مهم استیل سری 400 شامل صنایع خودروسازی، ساختمانسازی، صنایع خوراکی، ابزارهای برشی، تزریق پلاستیک، صنایع دریایی و ساخت قطعات صنعتی میشود.
ورق استیل 430
ترکیبات شیمیایی ورق استیل 430 که در دسته فریتی قرار دارد عمدتاً شامل آهن (حدود 80-87٪)، کروم (حدود 16-18٪)، نیکل (حداکثر 0.75٪)، کربن (حداکثر 0.12٪) و مواد آلیاژ دیگر چون مقادیر کمی از سیلیکون، منگنز و فسفر میباشد. علاوه بر ورق استیل 430 ، گرید 490 نیز از ورق استیل فریتی به شمار میرود. این نکته قابل ذکر است که قیمت ورق استیل 430 معمولاً از قیمت استیل 420 بیشتر است.
این به دلیل این است که استیل 430 دارای مقاومت بیشتر در برابر زنگ زدگی و خوردگی است و همچنین دارای خواص مکانیکی بهتری است. سایر عواملی که می توانند قیمت را تحت تاثیر قرار دهند شامل ضخامت، اندازه و نوع انجام پرداخته شده روی ورق استیل میباشند.
از مهمترین ویژگیهای این آلیاژ که آن را برای استفاده در کاربردهای شیمیایی بسیار معروف کرده است میتوان به شکل پذیری راحت، مقاومت در برابر اکسیداسیون، مقاومت به خوردگی، انعطاف پذیری و مقاومت قابل قبول در هجوم نیترید اشاره کرد. این آلیاژ مراحل تولید و فرآوری آسانی دارد و در بسیاری از کاربردها به عنوان جایگزین گرید 304 مورد استفاده قرار میگیرد.
کاربرد گرید430
به دلیل مقاومت بالا در برابر خوردگی نیمه صنعتی، ورق استیل 430 در بسیاری از کاربردها مورد استفاده قرار میگیرد. به عنوان مثال:
- صفحات نمای خارجی ساختمانها
- دیسکها و درجهای فر
- محفظههای ظروف
- صنایع نمایشگر
- لوازم خانگی
- تزئینات داخلی
- کارد و چنگال
- لوازم مقاوم به حرارت
- ساخت مشعلها
ورق استیل 420
ورق استیل 420 جز معروف ترین گریدهای استیل مارتنزیتی است و از ترکیب شیمایی آهن (حدود 88-90٪)، کروم (حدود 12-14٪)، کربن( حداکثر 0.15٪) و مواد آلیاژ دیگر مانند سیلیکون، منگنز و فسفر تشکیل میشود.
کاربرد گرید 420
به دلیل خواص مقاومت در برابر خوردگی و قابلیت تقسیم پذیری خوب، ورق استیل 420 در برخی از صنایع به کار میرود. کاربردهای آن شامل موارد زیر است:
- چاقوها و ابزارهای برشی
- سوزنهای جراحی و ابزارهای پزشکی
- شیرآلات
- ابزارآلات
- قاشق و چنگال
- فنرها
- قطعاتی از بشقابها و ظروف که نیاز به مقاومت در برابر خوردگی و قدرت تحمل بالا دارند
ورق استیل 410
ورق استیل 410 در ترکیبات شیمیایی خود دارای مقادیر معینی آهن ( حدود 86-89٪)، کروم (حدود 11.5-13.5٪)، کربن ( حداکثر 0.15٪) و مواد آلیاژ دیگر چون سیلیکون، منگنز و فسفر میباشد.
این ورق در ترکیبات خود فاقد عنصر نیکل میباشد و یک استیل ضد زنگ مارتنزیتی است. استیل 410 دارای خصوصیات معادل با استیل 420 اما با مقدار کربن بیشتر! خاصیت خوردگی این آلیاژ در سطح معمولی است ولی در دماهای بالا از استحکام قابل قبولی برخوردار می باشد. از زیر مجموعههای استیل 410 می توان به گریدهای 416، 418 و 420 C اشاره کرد.
کاربرد گرید 410
ورق استیل 410 به دلیل خواص ضد زنگ و مقاومت در برابر خوردگی، در بسیاری از صنایع استفاده میشود. کاربردهای شایع آن عبارتند از:
- محفظههای صنعتی
- قطعات داخلی بشقابهای فر
- قسمتهایی از صنایع خودروسازی
- ابزارهای برش و دندانهدار
- سازه های نفتی
- شیرآلات
- توربینهای گازی
- تجهیزات پالایش نفت
- فرآوری سنگ معدن
- ساخت کارد و چنگال
- تولید پیچ و مهره
فولادهای زنگ نزن فریتی و مارتنزیتی
فولادهای زنگ نزن سری 400 دارای مقادیر مشخصی از عنصر آلیاژی کروم در ترکیبات خود میباشد و به دو گروه فولادهای زنگ نزن فریتی و مارتنزیتی دسته بندی میشود. ورقهای استیل فریتی نسبت به ورق های استیل مارتنزیتی در مواد اولیه خود مقدار کروم بیشتری دارند.
به ورقهای فولادی ضد زنگ فریتی ورق استیل بگیر نیز میگویند. زیرا به دلیل داشتن ریزساختار فریتی با ترکیب پایدار اتم های آهن با ساختار BCC و مقادیر مشخصی عناصر کربن و کروم، به راحتی جذب آهنربا میشود و به آن خاصیت مغناطیسی میدهد.
گریدهای430 و 490 جز ورقهای فریتی پرکاربرد و ورقهای 410 و 420 نیز زیر مجموعه رایج و پرمصرف استیل مارتنزیتی هستند. که به طور کامل درباره آنها صحبت شد.
ترکیبات و خواص استیل سری 400
ترکیبات شیمیایی این آلیاژ عموما حاوی کروم حدود 10٪ تا 30 ، کربن حدود 0.03 تا 0.15 و ترکیبات دیگری مانند مولیبدن، نیکل و تیتانیوم میباشد. گریدهای زیر مجموعه سری 400 دارای ویژگیهای فیزیکی و مکانیکی مشترکی است از جمله:
- مقاومت در برابر خوردگی (بهطور خاص خوردگی در محیطهای نمکی و محیطهای فلزات ترکیبی)
- قابلیت جوشکاری و ماشین کاری مناسب
- مقاومت بالا در برابر تغییرات حرارتی ناشی از عملیات حرارتی معمول مانند آنیلینگ و تصفیه حرارتی
- استحکام و شکلپذیری مناسب
پایان
در پایان یادآور می شویم قبل از خرید گریدهای ورقهای استیل 400 ابتدا مطمئن شوید که محصول مورد نظر با استانداردهای فنی از قبیل (ASTM )، انجمن استاندارد و مواد آمریکا یا (EN) استاندارد اروپا سازگاری دارد. کاربرد مورد نظر شما نیز هنگام خرید موضوع مهم دیگری است. مشخص کنید برای چه کاربردی ورق استیل 400 را نیاز دارید؟! دانستن پاسخ این پرسش به شما کمک میکند تا خصوصیات خاصی از جمله مقاومت در برابر خوردگی، قابلیت شکل پذیری و قدرت مکانیکی هر گرید را به منظور اطمینان از تطابق با نیازهای خود بهتر بررسی کنید.
همچنین اندازه وضخامت ورقهای استیل 400 را نیز در نظر بگیرید و ابعاد محصول را به نحوی انتخاب کنید که با نیازهای پروژهی شما همخوانی داشته باشد. در نهایت قیمت را با سایر فروشندگان مقایسه کنید تا ورقهای استیل 400 را با قیمت منصفانهای بخرید. ضمن اینکه توصیه میکنیم تنها بر اساس قیمت تصمیم نگیرید، زیرا کیفیت و عملکرد مهمترین عوامل در خرید ورقهای استیلی هستند.
ارسال نظر