|

نشان قلم مقدس به روزنامه‌نگاران اعطا می‌شود

آئین نکواشت مرحوم رضا مقدسی و رونمایی از نشان قلم مقدس روزنامه نگار طراز انقلاب اسلامی با حضور فرشاد مهدی‌پور معاون مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، همسر و پسر مرحوم مقدسی و جمعی از مدیران و سردبیران و اصحاب رسانه در مجموعه تالار وحدت آغاز شد.

فرهنگی و اجتماعی نشان قلم مقدس به روزنامه‌نگاران  اعطا می‌شود

فرشاد مهدی‌پور معاون امور مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: امروز در پنجمین سالگرد درگذشت رضا مقدسی هستیم که ایشان پس از گذراندن دوره بیماری سخت درگذشت و ذایقه حوزه رسانه را تلخ کرد.

وی افزود: نشان رضا مقدسی چهارمین نشانه‌ای است که در ایام دهه فجر برای روزنامه نگاران طراز انقلاب اسلامی درنظر گرفتیم. اولین نشانه در این‌حوزه، مربوط به مرحوم فومنی صابری مشهور به گل آقا بود که یادبودی برای جشنواره طنز در استان گیلان بود.

دومین نشان مربوط به حجت الاسلام دعایی بنام نشان اخلاق در رسانه بود. سومین نشانه مربوط به خانم مریم کاظمی بنام جایزه مریم یا جایزه زن و روزنامه‌نگار بود. این نشان‌ها و جوایز پویایی و تازگی بخشیدن به حوزه رسانه است. حالا هم نشان مرحوم مقدسی را رونمایی می‌کنیم که به‌زودی به روزنامه‌نگارهای طراز انقلاب اعطا می‌شود.

انقلاب اسلامی روزنامه‌نگاری را در کشور متحول کرد

آئین نکواشت مرحوم رضا مقدسی و رونمایی از نشان قلم مقدس برای روزنامه‌نگاران تراز انقلاب اسلامی بعد از ظهر امروز چهارشنبه ۱۲ بهمن با حضور محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، فرشاد مهدی‌پور معاون مطبوعات وزیر ارشاد، همسر و پسر مرحوم مقدسی و جمعی از مدیران و سردبیران و اصحاب رسانه در مجموعه تالار وحدت برگزار شد.

در ادامه این مراسم، سید وحید عقیلی، از اساتید علوم ارتباطات که از استادان مرحوم مقدسی در دوره دکتری بوده، گفت: برخی رابطه استاد و شاگرد را استاد-شاگردی می‌نامند و برخی شاگرد-استادی. من توفیق داشتم حالت دومی را داشته باشم. امروز شروع ششمین سال درگذشت مرحوم مقدسی است و من افتخار راهنمایی و مشاوره او را داشتم و نمی‌دانستم به بیماری دچار است. ایشان بروز نمی‌داد و دلیل آن هم این بود که مثل نامش به همه چیز رضا بود و به تقدیر الهی رضایت داشت. من پس از شش جلسه بحث و بررسی در خصوص موضوع پروپزال مرحوم رضا مقدسی متوجه بیماری او نشدم. به هر حال او نامش رضا بود و فامیلی اش مقدس. چرا که او به آنچه که قضا و قدر برایش رخ داده بود رضایت داشت و راضی به همه مسائل بود. گرچه استادراهنمای سختگیری هستم و ایرادات بسیاری بر پروپزالش و رساله اش گرفتم. به هر حال رساله او تراز رسانه انقلابی بود. در واقع تراز یعنی بزرگترین نقشه و ساختمان با تراز قوام پیدا می کند و اگر ترازی وجود نداشته باشد مشکلاتی در تراز ساختمان پیش خواهد آمد و یکی از مشکلاتی که ما در حوزه روزنامه نگاری با آن مواجه هستیم این بوده که چنین ترازی را در حوزه رسانه نداریم.

وی افزود:‌ مدیریت رسانه دو تعریف دارد. اولین تعریف آن است که به مدیریت اطلاعاتی گفته می شود که اخبار و اطلاعات را یک کالا می دانند که باید تولید شود. مهم نیست که این تولید تا چه اندازه آن اطلاعات صحت دارد. یعنی صحت و سقم برایش مهم نیست. اما تعریف دیگر آنچه خبر را به عنوان کالا می شناسد اما باید نظارت بر کیفیت هایی باشد که دارای مسائلی است که کار تراز انقلاب اسلامی را سخت می کند. به نظر می آید امروزه طرازی وجود نداشته باشد که به آن رجوع کنیم و این مشکل باید حل شود. رضا مقدسی شخصیت بسیار دوست داشتنی  داشت و در عین حال شنونده خوبی بود. او دقیق گوش می داد و در نهایت سوال عقلایی مطرح می کرد. خوشحالم که ایشان جزو خسروانی هستند که از دنیا رفته‌اند.

این‌استاد ارتباطات گفت:‌ امروزه در غرب تراز وجود دارد و سلطه ای که بر تولید ادبیات خبر و گزارش می کند حتی اروپاییان از اینکه آمریکایی ها ۹۰درصد تولید اطلاعات می کنند ناراحت هستند. بنابراین ما باید تراز انقلاب اسلامی داشته باشیم. در دوره ای که در خدمت آقای رضا مقدسی بودم ۱۲ سال سابقه کار در تهران تایمز را داشتم و متوجه مفاهیمی که در رساله نوشته بود، بودم. به هر حال چند سال ازدوره فعالیتم در دوران جنگ بود. آقای مقدسی در آن دوره همه رسانه ها را رصد کرده بود تا به تراز رسانه انقلاب اسلامی برسند. یکی از انتقاداتی که به آن دارم این است که چرا ما در این ۴۴ سال نتوانسته ایم به تراز رسانه انقلاب اسلامی دست پیدا کنیم و این زمان کمی نبود بلکه ۴۴ سال زمان زیادی بود که به این تراز دست یابیم.

عقیلی در ادامه گفت: سیاستگذاری رسانه ای دنیایی دارد و ارتباطاتش با سیاستگذاری ارتباطی است و سیاست گذاری رسانه ای با سیاست گذاری ارتباطی متفاوت از یکدیگر است و این ارتباط به فرهنگ و بودجه ای که برایش گذاشته می شود مربوط می شود و افرادی که در این حوزه وارد می شوند باید طبق اصول اخلاقی و حرفه ای وارد شود. کیفیت هیچ گاه اتفاقی نیست و نیازمند برنامه ریزی های لازم است. سیاست گذاران کار باید گردن روزنامه نگارانی باشد که اهل تعهد هستند و قلب شان برای نظام می تپد. در واقع تعهد به تعالی یکی از راههای آن تکنولوژی است و امیدوارم مجموعه ها بتوانند روزنامه نگارهایی با تراز انقلاب اسلامی پرورش دهند.

بخشی از این‌برنامه رونمایی از نشان قلم مقدس بود که توسط محمدمهدی اسماعیلی وزیر ارشاد و ابوالفضل عمومی نماینده مجلس انجام شد. سپس اعضای خانواده رضا مقدسی اولین‌نشان قلم مقدس را دریافت کردند.

در بخش بعدی این‌برنامه، صدرا مقدسی فرزند مرحوم مقدسی پس از دریافت نشان قلم مقدس پشت تریبون قرار گرفت و دلنوشته‌ای خطاب به پدرش خواند.

سپس وزیر ارشاد به اعضای خانواده مقدسی سفر کربلای معلی هدیه داد. در بخش بعدی این رویداد از پیشکسوتان عرصه روزنامه نگاری انقلاب اسلامی توسط وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تجلیل به عمل آمد. این تقدیرشدگان ز این قرار بودند: مهدی محسنیان راد پیشکسوت حوزه روزنامه‌نگاری، محمود عبدالحسینی عکاس مطبوعاتی، فتح الله جوادی مدیرمسئول اطلاعات هفتگی و عباس ملکی عکاس مطبوعاتی.

پس از مراسم تجلیل و تقدیر اسماعیلی به سخنرانی پرداخت و با گرامیداشت سالروز ورود امام خمینی(ره) به کشور، گفت: خوشحالم که در روز اول دهه فجر و در میان تمام برنامه‌های وزارت ارشاد، این جلسه را شاهدیم و ادای دینی به جامعه رسانه‌ای کشور شد. ما در وزارتخانه در حوزه های فرهنگی و هنری و سینمایی رویدادهای متنوعی داریم و جای چنین رویدادی خالی بود. امیدواریم این رویداد در سالهای آینده به یک جریان سازنده تبدیل شود.

وی افزود: روزنامه از مواردی بود که ایرانیان از غرب وارد کردند. من همیشه فکر می‌کنم به این مساله که بین واردات تمام وسایل ارتباطی و فرهنگی، حوزه روزنامه نگاری محلی بوده که بیشترین امتزاج را با زندگی و فرهنگ مردم پیدا کرده است. از ابتدای بنیان جریان روزنامه نگاری افرادی داشتیم که امین و خیرخواه بودند و نسبت به مسائل جامعه حساسیت داشتند. مهمترین وسیله و ابزار تبلیغاتی در مهمترین اتفاقات کشور از زمان مشروطه تا به امروز، روزنامه بود.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: حوزه روزنامه نگاری از زمان مشروطه در کشور ما حرفه‌ای بود و از دوره‌های متاخر خود نیز بعضا جلوتر بود. انقلاب اسلامی حوزه روزنامه نگاری را هم در کشور ما متحول کرد و ما چند نسل مهم از روزنامه نگاران را داریم که پس از انقلاب اسلامی به جامعه معرفی شدند و منشا خیر و برکت بسیاری بودند. حرفه روزنامه نگاری در کشور ما پس از پیروزی انقلاب اسلامی که جایگاه مردم در آن تغییر کرد بسیار برجسته شد و تعداد زیادی از روزنامه نگاران موفق این حوزه امروز هم در حال خدمت هستند.

اسماعیلی درباره زنده‌یاد رضا مقدسی گفت: ایشان در زندگی کوتاه خود درخشید و صحبت‌ها و عملکرد ایشان نشان می‌دهد او یک روزنامه نگار تراز انقلاب اسلامی با دغدغه‌های حرفه‌ای و دغدغه‌های اصلاحی با نگاه دینی و ایدئولوژیک است. امیدوارم این نامگذاری منشا خیرات و برکات باشد. امروز بخش عمده ای از تولید خبر از حوزه مکتوب به فضای مجازی رفته و ما با پدیده‌های نوینی روبرو هستیم که کار مدیریتی دشواری را می‌پذیرد، اما معرفی چنین شخصیتی می‌تواند جریان‌ساز باشد.

وی در پایان گفت: ما در حوزه‌های فرهنگی‌هنری فعالیت‌های متنوعی داریم اما جای چنین برنامه و نشانی در حوزه روزنامه‌نگاری خالی بود و انشالله نشان رضا مقدسی یا قلم مقدس، طی سال‌های آینده به جریان سازنده در امور روزنامه‌نگاری منجر شود. حوزه روزنامه‌نگاری بیشترین انتظار را در حوزه باورهای دینی و سنتی جامعه پیدا کرده و مرحوم رضا مقدسی هم یکی از رویش‌های نسل بعدی روزنامه نگاری انقلاب اسلامی بود.

رضا مقدسی دنبال رسانه طراز انقلاب بود

آئین نکواشت مرحوم رضا مقدسی و رونمایی از نشان قلم مقدس برای روزنامه‌نگاران تراز انقلاب اسلامی بعد از ظهر امروز چهارشنبه ۱۲ بهمن با حضور محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، فرشاد مهدی‌پور معاون مطبوعات وزیر ارشاد، همسر و پسر مرحوم مقدسی و جمعی از مدیران و سردبیران و اصحاب رسانه در مجموعه تالار وحدت برگزار شد.

علیرضا معزی رئیس اسبق شورای اطلاع رسانی دولت و یکی از همکاران سابق مقدسی در این‌مراسم گفت: بیش از دو دهه با رضا رفاقت داشتیم و روزنامه جام جم مقدمه آشنایی مان بود که رضا دبیر اجتماعی و من دبیر فرهنگی بودم. پس از جام جم، رسانه‌هایی همچون همشهری و خبر رفتیم و پس از آن دوستان صمیمی شدیم و معتقدم دوست از جایی به بعد یار و یاور می‌شود و رضا مقدسی برای من یار و یاور می‌شد. حتی اگر در بخش‌هایی اختلاف سلیقه پیدا می‌کردیم با شوخی و صمیمیت و آداب، آن را می‌گذراندیم. سفرهای بسیاری با هم داشتیم و آخرین سفر خاطره انگیزه مان در خرداد سال ۹۶ سفر به عتبات بود که در آن سفر با روزنامه نگاران عراقی دیدار داشتیم.

وی افزود: رضا مقدسی روزنامه نگار بسیار حرفه‌ای بود و امروز از همه نحله های شخصیتی روزنامه نگاری اینجا هستند شاهد هستند و این کلام من را تأیید می‌کنند. مقدسی یک انقلابی بود و معتقد بود که انقلاب نیازمند روزنامه نگار، روزنامه و رسانه حرفه‌ای دارد. به همین دلیل او در رساله دکتری به دنبال موضوع طراز رسانه انقلاب اسلامی رفت. رسانه برای رضا ابزار نبود بلکه هدف بود و معتقد بود اگر انقلاب روزنامه و رسانه حرفه‌ای نداشته باشد ضرر خواهد کرد. اگر مرجعیت از رسانه انقلابی گرفته شود این امر به ضد انقلاب کمک می‌کند. به همین دلیل ایجاد رسانه طراز امری ضروری است و امروز یکی از دلایلی که زمین می‌خوردیم همین است. در واقع مرجعیت رسانه اصل اساسی اش چیزی بود که مقدسی به دنبالش بود و در واقع گمشده‌اش همان رسانه طراز بود.

رئیس اسبق شورای اطلاع رسانی دولت در ادامه گفت: مقدسی مراتب روزنامه نگاری را پله پله طی کرد. یعنی خبرنگاری، دبیری، سردبیری و مدیرعاملی را طی چند دهه به تجربه رساند و این گونه نبود که مدت ارتقا این پله‌ها یک سال و دو سال باشد. مقدسی اخلاقی داشت که معتقد بود در این تراز انقلاب اسلامی ابتدا روزنامه نگار باید روزنامه نگار باشد و همزمان تعهد به انقلاب داشته باشد. حتی خاطرم هست که خانمی متعهد به انقلاب بود اما کار روزنامه نگاری نکرده بود و قرار بود بیاید با ما کار کند که مقدسی او را نپذیرفت و گفت اول باید روزنامه نگار باشد سپس به انقلاب خدمت کند. در واقع بزرگترین حرف رضا این بود که به تراز انقلاب اسلامی برسد.

معزی گفت: وقتی خبر و خبرآنلاین را راه اندازی کردیم بزرگترین دغدغه مان مرامنامه بود و حتی تعریف کردیم که چگونه اصولگرا باشیم و در جلسات مختلف این مباحث را مطرح کردیم چرا که برای رضا مقدسی مهم بود که مرجعیت رسانه انقلاب حفظ شود و رسانه انقلاب، صدای مردم و با زبان مردم با مردم صحبت کند و در واقع حلقه واسط بین مردم و مسئولان باشد. مقدسی هیچ گاه خود را معیار انقلاب نمی‌دانست و این تعریف را به جایی نمی‌برد که موجب قضاوت همکارانش باشد. او عمیقاً می‌دانست که انقلاب نیازمند دایره گسترده‌تری است. همچنین او در مجموعه همکارانش کسی داشت که در چارچوب اصولی او قرار می‌گرفت اما با مقدسی اختلاف سلیقه داشت رضا با او کار می‌کرد. نگاه او عمیقاً اخلاقی بود.

دوست و همکار زنده‌یاد مقدسی گفت: رضا مقدسی اخلاق محمدی وار داشت و همیشه خنده رو بود حتی زمانی که تازه از عمل خارج شده بود مثل همیشه با او شوخی می‌کردیم و می‌خندید و یک لحظه گفت که دردم گرفت به طوری که در آن لحظه هم خنده را فراموش نمی‌کرد. رضا مقدسی رابطه گرمی با همکارانش داشت و نگاهش انسانی بود و سخت‌ترین لحظه برای او زمانی بود که می‌خواست به همکاری بگوید نمی‌تواند با او ادامه فعالیت داشته باشد. او معتقد بود اگر به عنوان یک انقلابی و انسان متعهد به انقلاب، اخلاق دقیق کاری نداشته باشد اولین ضربه اش به خود انقلاب خواهد خورد. حتی اخلاق فردی جدا از اخلاق حرفه رضا در چارچوب یک انسان انقلابی تراز تعریف می‌شد. دایره گسترده رفقایش در همه رسانه‌ها گویای این مسائل است. همچنین اخلاق او نشان دهنده رفتار و اخلاق حرفه‌ای و ترازی بود که به آن اعتقاد داشت.

 

منبع: مهر
کدخبر: 286313

ارسال نظر

 

آخرین اخبار