|

اختصاصی گسترش‌نیوز:

بی‌احترامی به معلم به خاطر استفاده نادرست از فناوری

احساس تبعیض و بی‌َ‌عدالتی در نمره‌دهی به‌شدت به شدت با میزان احترامی که دانش‌آموزان برای آموزگاران خود قائل هستند در ارتباط است.

گسترش‌نیوز: کمتر قشری را می‌توان یافت که به اندازه معلمی در آینده دانش‌آموزان نقش داشته باشد بااین‌حال آمارها نشان می‌‌دهند که در بسیاری از جوامع و کشورها، شاهد افت جایگاه و اعتبار معلمان هستیم. آموزش نسل کنونی کار بسیار حساسی است و معلمان باید بسیار به جوانب مختلف کار خود توجه داشته باشند. در اینجا چند عامل مهمی که به اعتبار و احترام آموزگاران نزد دانش‌آموزان، آسیب می‌زند را موردبررسی قرار می‌دهیم.

klassdars.jpg

کودک دیدن دانش‌آموز

هر نسلی یک ویژگی منحصربه‌فرد دارد و نسل کنونی هم از این قاعده مستثنی نیست. تشبیه دانش‌آموزان این نسل با نسل‌های قبل کاملاً اشتباه است. به‌عنوان‌مثال فناوری و فرصت‌های در دسترس نسل حاضر از اساس با نسل‌های قبلی متفاوت است. بسیاری از معلمان این واقعیت را تائید می‌کنند اما در عمل، متناسب با روحیه و شخصیت نسل کنونی، رفتار نمی‌کنند. این قبیل آموزگاران، دانش‌آموزان را «می‌بینند» و به‌عنوان‌مثال تصور می‌کنند که کمی اوقات تلخی یا در صورت لزوم، فریاد کشیدن بر سر آنها مشکلی ایجاد نخواهد کرد. امکان به خطا رفتن، همواره وجود دارد اما باید پذیرفت که سرعت رشد شخصیتی دانش‌آموزان کنونی (صرف‌نظر از سمت‌وسوی آن) به شدت افزایش یافته است. از طرف دیگر آنها دامنه حقوق و قدرت انتخابی که نسل کنونی برای خود می‌بینید به‌مراتب بیشتر است. کمتر عاملی به اندازه تحمیل نظر و عقیده، احترام معلمان را نزد دانش‌آموزان کاهش می‌دهد.

استفاده افراطی از فناوری

استفاده مفرط از فناوری یکی از دلایلی مهمی است که باعث پرت شدن حواس دانش‌آموزان در کلاس می‌شود. استفاده از اسلایدهای متعدد و پاورپوینت در ابتدا جذابیت بسیاری داشت اما یافته‌های پژوهشی نشان می‌دهد که استفاده مفرط از آن عملکرد آموزشی معلمان را کاهش می‌دهد. بررسی‌های علمی نشان می‌دهد که دانش‌آموزان به‌خصوص خردسالان بیشتر از ۱۲ دقیقه روی محتوای آموزشی تمرکز نمی‌کنند. استفاده از مثال‌های کاربری (مرتبط با زندگی واقعی)، مطالعات موردی و تکیه بر فعالیت‌های کلاسی نه‌تنها قدرت یادگیری دانش‌آموزان را افزایش می‌دهد بلکه جذابیت و به‌تبع آن جایگاه معلم نزد دانش‌آموزان را بهبود می‌بخشد. معلمان نباید اجازه دهند به ربات پخش اسلاید تبدیل شوند چون دانش‌آموز قبل از هر چیز برای شخصیت انسانی او احترام قائل می‌شود.

نمره دهی نادقیق به پروژه‌ها

بسیار اتفاق می‌افتد که معلم در بررسی فعالیت‌ها و پروژه‌های دانش‌آموزان، دقت لازم را اعمال نمی‌کند. پروژه دانش‌آموزی قدرت تحلیلی و مهارت‌های پژوهشی دانش‌آموزان را منعکس می‌کند. البته کیفیت پروژه‌های دانش‌آموزی فقط به توانایی دانش‌آموزان بستگی ندارد و حضور و همراهی و راهنمایی معلم هم نقشی اساسی در موفقیت آن دارد.

معلم هنگام بررسی پروژه‌ها باید معیارهای ارزیابی را تعریف کند، آنها را اعمال کند و از همه مهم‌تر به روشنی آنها را به اطلاع دانش‌آموزان برساند و در صورت لزوم در این زمینه با آنها بحث و گفتگو کند. دانش‌آموزان اگر بدانند رعایت چه آیتم‌هایی موجب بالا رفتن نمره نهایی آنها خواهد شد تلاش بیشتری خواهند کرد. به‌هرحال احساس تبعیض و بی‌َ‌عدالتی در نمره‌دهی به شدت به شدت با میزان احترامی که دانش‌آموزان برای آموزگاران خود قائل هستند در ارتباط است. به‌هرحال حساسیت ارزیابی پروژه‌های دانش‌آموزی به مراتب بیشتر از امتحانات مکتوب است چون بارم‌بندی امتحانات مشخص است و کمتر پیش می‌آید که دانش‌آموزان با آن مخالفتی داشته باشند اما در پروژه‌های دانش‌آموزی، دست معلم بازتر است و خطر برخورد سلیقه‌ای معلم بیشتر است. دانش‌آموزی که به این دلیل یا دلایل دیگر احساس بی‌عدالتی کند به دیده تحقیر به آموزگار خود خواهد نگریست.

تمرکز بر چند دانش‌آموزان

واقعیت آن است که علاقه انسان به همه، یکسان نیست و معلم هم از این قاعده مستثنی نیست. معلمان به دلایل مختلف ممکن است تعدادی از دانش‌آموزان خود را بیشتر از سایرین دوست داشته باشند. اگر دوست داشتن دانش‌آموزان به خاطر سخت‌کوشی و پشتکار او باشد نمی‌توان معلم را سرزنش کرد. بااین‌حال اظهار بیش‌ازحد این علاقه موجب ایجاد نگرش‌های منفی در میان دانش آموزان دیگر می‌شود. نتیجه نهایی این کار پائين آمدن شان و احترام معلم، نزد آنان است.

به‌هرحال معلم امروزی باید بپذیرد که نقش اصلی او کمک و راهنمایی است. یادگیری، مسئولیت دانش‌آموزان است اما ایجاد و آماده‌سازی فضای مناسب جهت یادگیری بهتر و عمیق‌تر، وظیفه معلمان است.

کدخبر: 63044

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین