|

ایجاد سامانه ‌مدیریتی در سازمان آموزش‌و‌پرورش استثنایی

رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور گفت: دو عنصر مفقود در نظام برنامه‌ریزی که آن را عقیم و ناکارآمد می‌کند، نبود اجزای چهارگانه نظام برنامه‌ریزی به ویژه ارزیابی معطوف به بهبود عملکرد است، در این خصوص ایجاد سامانه داشبورد مدیریتی برای انجام نظارت دقیق و بهبود عملکرد طراحی و به اجرا گذارده می‌شود.

گسترش‌نیوز: سیدجواد حسینی در جلسه معاونان و کارشناسان سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور افزود: در نظام برنامه‌ریزی از دو جهت باید به موضوع نگاه کنیم؛ اول از منظر تکنیکی و دوم از منظر محتوا، از منظر تکنیک برنامه‌ریزی چند مسئله مهم باید مورد نظر مدیران، معاونان و روسای ادارات استانها قرار گیرد.

amoozesh-estesnaie.jpg

وی تصریح کرد: در مرحله اول در برنامه‌ریزی توجه و تمرکز بر اسناد فرادستی به ویژه سند تحول بنیادین و سیاست‌های تحولی مقام معظم رهبری باید مورد توجه قرار گیرد و تمامی بخش‌های برنامه یعنی چشم‌انداز اهداف کلان و خرد سیاست‌ها و استراتژی‌ها و برنامه‌ها و فعالیت‌ها برآن مبنا تدوین و تنظیم شود. در مرحله بعدی ۱۰ سیاست اجرایی، استراتژی‌های سازمان را تشکیل می‌دهند که در بخش محتوایی این استراتژی‌ها را تشریح خواهم کرد. ما باید از یک سو نیاز سنجی‌های کارشناسان استانها و معاونان و صاحبنظران و از دیگر سو این استراتژی‌ها در نظام برنامه‌ریزی را لحاظ کنیم.

رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی خاطرنشان کرد: نکته سوم این است که نظام برنامه‌ریزی بر سه رکن استوار است، شناخت وضع مسبوق و موجود، ترسیم وضع مطلوب و مدل اجرایی برای حرکت از سمت وضع موجود به سوی وضع مطلوب، تولید برنامه باید این سه رکن اساسی برنامه‌ریزی را در خود داشته باشد. در غیر این صورت برنامه نامطلوب، غیر واقعی یا آرمانی و از سویی مبتنی بر واقعیات و نیازها تنظیم نمی‌شود. در این صورت شوق کافی برای حرکت ایجاد نمی‌کند و مدل اجرایی نامناسبی را موجب می‌شود تا اهداف برنامه و مسیر حرکت تحقق مطلوب نیابد.

حسینی چهارمین محور را نظام ارزیابی و بهبود عملکرد در برنامه‌ریزی دانست و گفت: هر برنامه جامع از چهار محور عمده تشکیل می‌شود، نظام جامع طراحی، نظام جامع اجرا، نظام جامع ارزیابی و نظام جامع بهبود عملکرد، بدین معنی که ما باید یک برنامه خوب را طراحی کنیم سپس یک مدل اجرایی داشته باشیم و پس از اجرا یا در هنگام اجرا با نظام جامع ارزیابی آن برنامه را ارزیابی کنیم و بعد از ارزیابی و بر مبنای ارزیابی انجام شده نظام جامع بهبود عملکرد داشته باشیم.

وی خاطرنشان کرد: ارزیابی کارایی فعالیت‌ها و اقدامات و ارزیابی اثر بخشی یعنی میزان دسترسی به اهداف که به خصوص برای ارزیابی اثر بخشی به نظام شاخص نیازمندیم که به شدت از این جهت نظام برنامه‌ریزی ما در فقر به سرمی برد و باید این خصیصه جبران شود تا بر آن مبنا بهبود عملکرد در برنامه‌ریزی را شاهد باشیم و بر آن اساس برخی برنامه‌ها جنبه تمدیدی، برخی جنبه تاسیسی، گروهی جنبه تعطیلی و توفیقی و برخی دیگر به شکل تعدیلی، تکمیلی و تلفیقی در نظام برنامه‌ریزی مورد توجه قرار گیرند.

رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور افزود: پنجمین نکته مهم اینکه برای استان‌ها نیز باید در برنامه‌ریزی چشم‌انداز روشن مشخص شود و برش‌های استانی شکل گیرد و البته این برش‌های استانی در سه قالب برنامه‌های الزامی، برنامه‌های تجویزی و برنامه‌های نیمه تجویزی به استان‌ها ابلاغ و با تک تک استانها تفاهمنامه منعقد شود.

وی ششمین محور مورد تاکید مشارکت محور بودن برنامه‌ها را با رویکرد تقاضا محوری و نیازسنجی از قاعده به راس عنوان کرد و اظهارکرد: بنابراین از نظام جامع تصمیم گیری و برنامه‌ریزی از مدرسه تا ستاد که قبلا به تصویب رسیده است و شیوه نامه آن به زودی ابلاغ خواهد شد و نیز پارلمان مشورتی مجازی فرهنگیان به عنوان نخستین موضوع استفاده شود و برنامه سال ۹۸ برای نقد و ارزیابی و ارائه به همه مدیران و فرهنگیان در حوزه استثنایی با رویکرد مشارکت تقاضا محور دریافت و لحاظ شود.

حسینی گفت: هفتمین محور مورد توجه در نظام برنامه‌ریزی تمرکز بر تعلیم و تربیت تمام ساحتی و برنامه تمام ساحتی است.برنامه باید تمام ساحت‌های تعلیم و تربیت و به خصوص ارزیابی تمام ساحتی را نشانه گیری کند؛ زیرا برنامه‌ریزی تک ساحتی که موجب نگرش‌ها و نگاه‌های یک بعدی می‌شود و باید به شدت از آن پرهیز شود.

وی ادامه داد: هشتمین محور نظام برنامه‌ریزی توجه و تمرکز بر تکنیک‌ها و مدل‌های شناخته شده برنامه‌ریزی است که داشتن چشم‌انداز شوق‌انگیز و روشن در کل سازمان و معاونت‌ها و واحدها به شکل ملموس، محسوس، برانگیزاننده، قابل اندازه گیری و عینی، ترسیم اهداف کلان، تدوین و ترسیم استراتژی یا راهبردهای سازمانی، اهداف عملیاتی که خصوصیاتی چون مشخص بودن اهداف، قابل اندازه گیری و تحقق پذیر بودن و زمان داشتن از ویژگی‌های آن است را دارا باشد و تدوین برنامه‌ها و سپس اقدامات و فعالیت‌ها را در برداشته باشد.

حسینی گفت: به طور کلی خصوصیات برنامه خوب را باید مبتنی بر واقعی بودن برنامه، مبتنی بر داده و یافته، دانش بنیاد، تقاضا محور، هوشمند و توافق‌پذیری را برشمرد که در نظام برنامه‌ریزی سازمان باید مورد توجه همکاران قرار گیرد.

منبع: ایرنا

کدخبر: 79830

ارسال نظر