|

اختصاصی گسترش‌نیوز:

روشی لذت‌بخش برای افزایش خلاقیت کاری

چک‌لیست به‌ویژه در محل کار مفید است چون در آنجا با تعداد زیادی پروژه پیچیده و گروهی سروکار دارید.

گسترش نیوز: کاری هست که به اندازه انجام وظایف درون یک چک‌لیست طولانی، لذت‌بخش باشد؟ وقتی کارهای درون لیست، علامت «انجام‌شده» را دریافت می‌کنند واقعاً حس خوشایندی به انسان دست می‌دهد. همه ما برای ردگیری پروژه‌های حرفه‌ای یا شخصی که انجام می‌دهیم به چک‌لیست نیاز داریم. این قضیه به‌خصوص وقتی‌که پای اعضای یک گروه در میان باشد یا کارهای در دست انجام، مدام جای همدیگر را می‌گیرند بیشتر صدق می‌کند. چک لیست چیست و چگونه خلاقیت را شکوفا میکند؟ با گسترش نیوز همراه باشید.

cheklist.jpg

اگر فکر می‌کنید فقط شما هستید که از تیک زدن در کنار آخرین مورد درون فهرست، احساس موفقیت می‌کنید در اشتباه هستید! گروه ما هم برای ردگیری میزان پیشرفت در انجام پروژه‌های کوتاه و بلندمدت خود از چک‌لیست‌های تریلو استفاده می‌کند. ما هم هنگام وارد کردن آن تیک سبزرنگ کوچک به شدت شادمان می‌شویم چون به آن معناست که همه کارها را انجام داده‌ایم و پروژه با موفقیت به انجام رسیده است! شادی ما دلیل مهم‌تری هم دارد. بیاید به روانشناسی این احساس نگاهی بیندازیم.

هدف‌گذاری کوچک و هوشمندانه

اهداف بزرگ، اهمیت زیادی دارند. آنها باعث می‌شوند که شما و گروه شما به‌سوی نقطه مشترکی حرکت کنید. اما اهداف کوچک هم مهم هستند. وقتی هدف اصلی مشخص شد (به‌عنوان‌مثال: بیاید به کمک هم میزان بازدید از سایت را افزایش دهیم) وقت آن است که برای هر یک از افراد، یک سری اهداف کوچک و دست‌یافتنی تعریف کرد. این موارد، اهداف «هوشمندانه» نامیده می‌شوند و چند ویژگی دارند:

  • خاص
  • قابل‌اندازه‌گیری
  • دست‌یافتنی
  • واقع‌بینانه
  • زمانمند

اهداف هوشمندانه، راهنمای شما هستند و به شما در سازمان دادن به چک‌لیست و کارهای درون آن کمک می‌کنند. چک‌لیست باید متشکل از چند هدف کوچک و دست‌یافتنی باشند و باعث شود افراد گروه برای رسیدن به آنها از هیچ تلاشی دریغ نکنند.

اهداف هوشمندانه ذاتاً کوتاه‌مدت هستند. رسیدن به اهداف بزرگ معمولاً به زمان بیشتری نیاز دارد: اهداف بزرگ، پیچیده و چالش‌برانگیز هستند و برای رسیدن به آنها باید صبور بود. وقتی فرایند کار بیشتر از زمان پیش‌بینی‌شده طول بکشد بیشتر مردم مأیوس می‌شوند. به همین دلیل است که بیشتر مردم در نیمه‌راه، پروژه را رها می‌کنند. تقسیم پروژه به تکه‌های کوچک‌تر باعث می‌شود انگیزه و نگاه مثبت خود را حفظ کنید. خوب در مغر ما چه اتفاقی می‌افتد؟

همه‌اش کار دوپامین است

انگیزه، عنصر اساسی و بدون جایگزین موفقیت است. اگر انگیزه نداشته باشیم شکست می‌خوریم. وقتی به اهداف خود می‌رسیم (حتی اگر اهداف کوچکی باشند) مغز ما دوپامین ترشح می‌کند. دوپامین با احساس لذت، یادگیری و انگیزه در ارتباط است. وقتی تاثیر دوپامین را حس کردیم دلمان می‌خواهد دوباره آن کار را تکرار کنیم تا بازهم این احساس لذت‌بخش را تجربه کنیم. عصب شناسان این پدیده را «یادگیری خودمحور» نامیده‌اند. به همین دلیل است که رسیدن به اهداف کوچک باعث می‌شود انگیزه خود را حفظ کنیم و راه طولانی که برای رسیدن به اهداف بزرگ و بلندمدت در پیش داریم را در پیش بگیریم.

وقتی در کنار اهداف کوچک، علامت «انجام‌شده» را می‌زنیم مقداری دوپامین ترشح می‌شود و تحریک می‌شویم که موارد دیگر را هم به انجام برسانیم که دوپامین بیشتری گیرمان بیاید!

کار را به چند تکه تقسیم کن تا هیجان‌انگیزتر شود

ممکن است با کلمه «بازی وار سازی» و معنای آن آشنا نباشید اما مطمئن هستم که همه شما زمانی این پدیده را تجربه کرده‌اید. در جریان بازی وار سازی، کارهای پیش‌پاافتاده و معمولی به کمک عناصری مثل رقابت و پاداش‌ده‌ی به فعالیت‌هایی «جالب» تبدیل می‌شوند. بسیاری از صنایع، حوزه‌ها و پلتفرم‌ها از این ایده استفاده می‌کنند. در چک‌لیست هم از مفهوم بازی وارسازی استفاده می‌شود. وقتی کارها و وظایف درون چک‌لیست را به‌طور کامل انجام دادید پاداش دریافت می‌کنید. البته پاداش و جایزه لزوما از نوع مادی نخواهد بود. مغز ما انجام یک پروژه و انجام موارد مشخص‌شده درون چک‌لیست را نوعی جایزه می‌بیند.

به گوشی هوشمند خود فکر کنید. اگر روی گوشی خود برنامه گام شمار داشته باشید و مقدار پیاده‌روی شما به آن مقداری که برنامه برای آن روز مشخص کرده است برسد یک روبان طلایی، جایزه می‌گیرید. در تریلو هم همین‌گونه است . در این برنامه که برای مدیریت پروژه ساخته شده است وقتی کارهای درون کارت وظایف را به پایان رساندید نماد مربوط به آن، سبزرنگ می‌شود و تیک می‌خورد.

این لذت کوچک، کمی احمقانه به نظر می‌رسد اما مغز ما واقعاً به این علامت‌های کوچک موفقیت، واکنش نشان می‌دهد و ما را به کسب علامت‌های بیشتر تشویق می‌کند. نکته اساسی در بازی وار سازی این است که پاداش داده‌شده را واقعا به دست آوریم چون مردم زمانی از دریافت جایزه خوشحال می‌شوند که آن را به خاطر انجام کاری، دریافت کنند.

اگر کارهای درون چک‌لیست، ارزشمند و چالش‌برانگیز نباشد به رضایت خاطر نمی‌رسید. برای ترشح دوپامین باید صادقانه، تلاش کنید. گفتم که اهداف شما باید کوچک باشد ولی نباید آن‌قدر کوچک باشند که انجام دادنشان به شما احساس غرور و رضایت ندهد. به‌عنوان‌مثال این‌که هرروز صبح ماشین ظرف‌شویی را خالی کنید کار خوبی است اما دستاورد به‌حساب نمی‌آید و به‌اندازه نوشتن 5 فصل از یک رمان به شما احساس رضایت نمی‌دهد.

چک‌لیست برای همه و همه‌چیز

مردم از چک‌لیست برای همه‌چیز استفاده می‌کنند: بستن بار سفر، انجام تکالیف خانه یا نظم دادن به کلکسیون تمبر. این فهرست پایان ندارد. چک‌لیست در محل کار واقعا مفید است چون در آنجا با تعداد زیادی پروژه پیچیده و گروهی سروکار دارید.

به‌عنوان‌مثال گروه ما برای ردگیری میزان پیشرفت به‌دست‌آمده در نگارش محتواهای مختلف (به‌عنوان‌مثال کتاب‌های الکترونیکی) از چک‌لیست استفاده می‌کند. چند نفر از ما روی بخش‌های مختلف هر یک از پروژه‌ها کار می‌کنیم و بهترین راه برای مدیریت این کار جمعی، استفاده از چک‌لیست است.

هر یک از پروژه‌ها، مشکلات و موانع خاص خود را دارند که باید شناسایی و حل شوند. همکاری گروهی و تفکر راهبردی باعث می‌شود خطاهای احتمالی هر یک از نیروها به‌سرعت شناسایی شود. گروه شما باید در بازه‌های زمانی مشخص مثلا ماهی یک‌بار، مقدار پیشرفت را ارزیابی کند و موفقیت‌ها را جشن بگیرد.

دست‌به‌کار شوید

اعضای گروه ما از دلایل و فواید روان‌شناختی چک‌لیست آگاه هستند و از دیدن تیک‌های پایان کار لذت می‌برند. با دیدن این علامت‌های کوچک احساس می‌کنیم کار مهم و ارزشمندی انجام داده‌ایم. هر چک‌لیست در ابتدا یک چالش است که بعد از انجام، مغلوب ما می‌شود. اگر می‌خواهید این احساس شگفت‌انگیز و دلیل پشت آن را تجربه کنید همین‌الان دست‌به‌کار شوید.

کدخبر: 86412

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین