|

روایتی از کودکان کار و مقابله با کرونا

چندی پس از این که موج اولیه انتشار ویروس کرونا در ایران فروکش کرد، بسیاری از فعالان اجتماعی نسبت به اقشار در معرض خطر موضع گیری کردند. با این که بر اساس داده‌های پزشکی احتمال ابتلا به کرونا در افراد کمتر ۱۸ سال بسیار پایین است اما به دلیل ضعف سیستم مقاومت بدنی در این کودکان نگرانی‌ها نسبت به کودکان کار در روزهای گذشته اوج گرفت.

گسترش‌نیوز: موج نگرانی‌ها تا جایی پیش رفت که مسئولان برای جلوگیری از ابتلای این کودکان به ویروس کرونا اقداماتی را در دستور کار خود قرار دادند.

koodakan-kar.jpg

اجرای طرح پیشگیرانه برای جلوگیری از ابتلا به کرونا در بین کودکان کار

رئیس سازمان بهزیستی کشور از اجرای طرح پیشگیرانه ابتلا به ویروس کرونا ویژه کودکان کار خیابان خبر داد.

وحید قبادی دانا رئیس سازمان بهزیستی کشور درباره طرح پیشگیرانه ابتلا به ویروس کرونا ویژه کودکان کار خیابان، به باشگاه خبرنگاران گفت: طرح آموزش و اهدای اقلام بهداشتی و مواد ضدعفونی‌کننده برای کودکان کار در خیابان به اجرا درآمد.

وی با بیان اینکه این طرح با مساعدت بنیاد مستضعفان و همکاری بهزیستی کشور اجرا می‌شود، گفت: همکاران ما در اورژانس اجتماعی به همراه سازمان‌های مردم نهاد در حوزه کودکان آموزش‌های لازم برای پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا را یاد داده و اقلام بهداشتی را به آنها تحویل می‌دهند. هدف از این طرح جلوگیری از شیوع ویروس کرونا در بین کودکان کار خیابان خواهد بود.

بازگشت اجباری ۳۸۰ کودک کار مهاجر به افغانستان

در ادامه بررسی وضعیت کودکان کار، نگارانی هایی از بابت سرنوشت کودکان کار افغانستانی در ایران مطرح شد. روزنامه شهروند در اینباره خبر داد: با شیوع کرونا در ایران، ٣٨٠ کودک کار مهاجر از امروز به کشورهایشان بازگردانده می‌شوند.

یک بار دیگر قرار است کودکان کار غیرایرانی از خیابان‌های تهران «جمع» شوند، اما این بار مقصد فرق می‌کند. این بار نه سه مرکز قرنطینه سازمان بهزیستی که مرزهای ایران منتظر رسیدن حدود ٣٨٠ کودکی‌اند که قرار است آنها را از خیابان‌های تهران ببرند و به خیابان‌های هرات و دیگر ولایت‌های افغانستان برسانند؛ چه آنها را که خانواده‌هایشان را پشت سر گذاشته و به ایران آمده‌اند و چه کودکانی که با پدر و مادرهایشان در ایران زندگی می‌کنند؛ شروع دوباره یک سفر خانوادگی.

باوجود اما و اگرها درباره اجرای مرحله دوم طرح جمع‌آوری کودکان کار در تهران، سعید آرام، مدیر بهزیستی شهرستان تهران خبر می‌دهد که با توجه به شیوع ویروس کرونا از امروز به کودکان کار و خیابان، جعبه‌های لوازم بهداشتی شامل ماسک، ژل ضدعفونی، دستکش و بسته‌های صابون داده می‌شود و آموزش‌های لازم برای رعایت مسائل بهداشتی. او حرف‌های استاندار تهران را درباره ساماندهی هشت روزه کودکان کار خارجی تأیید می‌کند و می‌گوید خانواده‌های این کودکان شناسایی می‌شوند یا اگر خانواده‌ای ندارند، برای بازگشتن به کشورشان اقدام می‌شود: «ما همین الان کودکان کار و خیابانی را که قوه قضاییه معرفی می‌کند، پذیرش می‌کنیم. این کودکان درحال جمع‌آوری هستند. بیش از ٨٥‌درصد افرادی که به‌عنوان کودک کار و خیابان جمع‌آوری می‌کنیم، اتباع بیگانه‌اند و تعداد محدودی از آنها ایرانی‌اند یا مدارک قانونی لازم را برای سکونت در ایران دارند.

خطری در کمین اعتبار جهانی ایران

فاطمه قاسم‌زاده، عضو شبکه یاری می‌گوید حالا و در مرحله جدید طرح بازگشت کودکان کار افغانستانی، اگر پروتکل‌های بین‌المللی رد مرز کودکان در نظر گرفته نشود، عملی‌کردن چنین تصمیمی درنهایت منجر به زیر سوال رفتن اعتبار ایران است: «رد مرز کودکان به این معناست که کودکان به نخستین نقطه مرزی کشورشان فرستاده شوند و این در حالی است که کودکان افغانستانی از استان‌های مختلف وارد ایران شده‌اند و چطور می‌توان این کودکان را بدون پول و سایر موارد در مرز رها کرد تا خودشان را به خانواده‌هایشان برسانند؟ اگرچه رد مرز خانواده‌ها مبحث دیگری است.» او می‌گوید: «این کودکان بخشی از جامعه را تشکیل می‌دهند و حفظ سلامت آنها جزو اولویت‌هاست و بر همین اساس «ان‌جی‌او»ها جلساتی را برای یافتن راهکار مناسب‌تر برگزار کرده‌اند؛ راهکارهایی که این کودکان آسیب‌ کمتری ببینند. این جلسات قبل از سخنان استاندار تهران بود. واقعیت امر این است ما در شرایط بحرانی قرار داریم اما نکته قابل تأمل این است شرایط بحرانی هم قواعد خودش را دارد، بنابراین چطور از رد مرز کودکان صحبت می‌شود؟ رد مرز کودکان اگر با نظارت و همکاری سفارت صورت بگیرد اشکالی به آن وارد نیست. به این معنا که کودکان با مسئولیت سفارت به خانواده‌هایشان سپرده شوند در غیر این صورت گفتن از رد مرز کودکان به معنای زیر سوال بردن اعتبارمان در سطح بین‌المللی است.»

انجام اقدامات پیشگیرانه

حبیب‌الله مسعودی‌فرید، معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی در خصوص اقدامات بهزیستی در حوزه پیشگیری از ابتلای کودکان کار و خیابان به ویروس کرونا گفت: با شیوع ویروس کرونا، انجام اقدامات پیشگیرانه برای کودکان کار و خیابان و خانواده‌های آنها مورد توجه ما قرار گرفت و از همان ابتدا تعداد زیادی از استان‌ها، آموزش و ارائه بسته‌های بهداشتی را برای این افراد شروع کردند.

وی با اشاره به اینکه از روز گذشته با همکاری تمامی استان‌ها، اقدامات پیشگیرانه فراگیری را در کل کشور آغاز کردیم، افزود: چنین اقداماتی توسط اورژانس اجتماعی با همکاری تشکل‌های غیردولتی فعال در حوزه کودکان کار و خیابان اجرایی می‌شود.

مسعودی‌فرید به آموزش کودکان کار برای پیشگیری از کرونا اشاره کرد و گفت: با مراجعه همکاران اورژانس اجتماعی به مکان‌هایی که حضور کودکان در آنجا بیشتر است، آموزش کودکان در خصوص رعایت بهداشت فردی، شستن دست، مراقبت از خود و جلوگیری از ابتلا به عفونت به این کودکان آموزش داده می‌شود. همچنین رعایت فاصله و علائم بروز ویروس کرونا نیز به آنها گفته می‌شود.

منابع: مهر، خبرآنلاین، باشگاه خبرنگاران

کدخبر: 90436

ارسال نظر

 

آخرین اخبار