|

رئیس جمهور موافق اجرای طرح صیانت است؟

آیا دولت نسبت به طرح طرح صیانت نظر موافق دارد و از بیان این نظر موافق به دلیل مخالفت و حساسیت افکار عمومی نگران است؟

مساله فضای مجازی و مدیریت آن در ماه‌های گذشته به یکی از چالش‌های حکمرانی در کشور تبدیل شده است، گروهی از نمایندگان در کمیسیون فرهنگی سال گذشته طرحی را با عنوان «صیانت از فضای مجازی و حقوق کاربران» تهیه کردند که با واکنش‌ها و مخالفت‌های فراوانی مواجه شد و علیرغم تهیه نسخه‌های متعدد همچنان منتقدان آن معتقدند که ایرادات اساسی آن هنوز برطرف نشده و تنها با تغییر واژه‌ها پنهان شده است.

در این میان یکی از جدی‌ترین موضوعاتی که از سوی منتقدان مطرح می‌شود این است که بهتر بود دولت با توجه به بدنه کارشناسی‌ای که در ساختار تخصصی وزارت ارتباطات در اختیار دارد، در این زمینه با تهیه کردن یک لایحه مساله قانونگذاری در حوزه فضای مجازی را دنبال کند.

با این حال تصویب کلیات این طرح در جلسه‌ای کوتاه آن هم در زمانی که مجلس در حال رسیدگی به لایحه بودجه بود، سوالات زیادی را در میان افکار عمومی ایجاد کرد، مصوبه‌ای که البته چند ساعت بعد با ایراداتی از سوی معاونت قوانین مواجه شد. با شدت گرفتن انتقادات در افکار عمومی و فضای مجازی حتی وزیر ارتباطات نیز به انتقاد از این طرح پرداخت و گفت که طرح صیانت از فضای مجازی هنوز ایراداتی دارد.

پس از این بود که بار دیگر سمت و سوی افکار عمومی به این سو رفت که چرا دولت به عنوان قوه مجریه اقدام به تهیه لایحه‌ای در این زمینه نمی‌کند تا با یک نگاه تخصصی هم مساله قانونگذاری انجام شود هم نگرانی‌ها نسبت به تهیه یک طرح غیرتخصصی توسط نمایندگانی که عمدتاً تخصصی در این زمینه ندارند، برطرف و حوزه فضای مجازی با بحران مواجه نشود.

اخیرا بود که فیروزآبادی دبیر شورای عالی فضای مجازی در نود و پنجمین نشست آنلاین فعالان فضای مجازی پاک (فمپ) صراحتاً مخالفت خود را با ‎طرح صیانت اعلام کرد و گفت که با توجه مخالفت‌های وسیع اجتماعی، ادامه یافتن این طرح را به صلاح نمی‌داند و دولت باید ورود کرده و لایحه‌ای را پیشنهاد کند.

وی همچنین با اشاره به اینکه طرح صیانت برآمده از دغدغه‌های فرهنگی حوزه فضای مجازی بود، افزود: در آن زمان کمیسیون فرهنگی مجلس فکر می‌کرد که دولت وقت که ریاست جلسه شورای عالی فضای مجازی را هم  برعهده دارد، در مقام سیاست‌گذاری و اجرا در این حوزه کارآمدی ندارد و بر این اساس راه حل طرح صیانت در مقابله با ناکارآمدی شورای عالی فضای مجازی پیشنهاد شد.

دبیر شورای عالی فضای مجازی در ادامه عنوان کرد: ما همان ابتدا که این طرح مطرح شد در مکاتبه با رئیس مجلس چند نکته را به عنوان اشکال مطرح کردیم. به اعتقاد ما راه‌اندازی تشکیلاتی موازی شورای عالی فضای مجازی با اختیار معادل این شورا در قالب کمیسیون عالی تنظیم مقررات فضای مجازی نیازمند اجازه از رهبری است. در همین حال به اعتقاد ما برخی از مواردی که در این طرح مطرح شد، چندان مناسباتی با حوزه فرهنگی نداشت مانند قضیه گیت وی.

با مطرح شدن این موضوعات بار دیگر موضوع مخالفت نهادهای تخصصی با طرح موسوم به صیانت به صدر اخبار راه پیدا کرد اما اعضای شورای عالی فضای مجازی در آخرین جلسه‌ای که در غیاب رئیس مجلس برگزار شد این موضوع را مطرح کردند که «طرح صیانت از فضای مجازی در مجلس شورای اسلامی به سرانجام برسد»، عبارتی که به تیتر خبر این جلسه در سایت ریاست‌جمهوری تبدیل شد.

انتشار خبر این جلسه در سایت ریاست جمهوری و کانال تلگرامی خبرگزاری منتسب به دولت با تیتری که به صورت تلویحی حکایت از موافقت با طرح صیانت دارد، از این جهت عجیب به نظر می‌رسد که از یکسو سه روز قبل از جلسه فیروزآبادی به‌عنوان دبیر شورای عالی فضای مجازی و رئیس مرکز ملی فضای مجازی با طرح صیانت مخالفت کرده و اعلام نظر کرده بود که بهتر است دولت درباره قانونگذاری در حوزه حکمرانی در فضای مجازی با نظر شورای عالی فضای مجازی لایحه بدهد و ۲ روز پس از آن در جلسه شورای عالی فضای مجازی بر این مساله تاکید می‌شود که «بهتر است طرح صیانت از فضای مجازی در مجلس شورای اسلامی به سرانجام برسد». اکنون این سوال مطرح است که دولت به عنوان قوه مجریه موافق طرح صیانت است که چنین تیتری از سوی سایت ریاست جمهوری مطرح می‌شود؟

اهمیت نظر دولت از این جهت مدنظر است که مقام معظم رهبری در دیداری که به صورت تصویری با نمایندگان مجلس شورای اسلامی در تاریخ ۶ خرداد امسال برگزار شد با اشاره به اینکه مصوبات باید توسط دولت اجرایی شود، فرمودند: «البتّه در یک مواردی -در مسائل حسّاس و مهم- ترجیح این است که به جای طرح، لایحه مطرح بشود. چون خصوصیّت لایحه این است که امکان تواناییِ کارشناسی دولت هم پشتوانه‌اش است؛ چون دولت هم دستگاه کارشناسی وسیعی دارد. لوایح خب از این هم برخوردار است؛ [یعنی] علاوه بر اینکه شما کارشناسی می‌کنید، در دولت هم کارشناسی شده؛ بعلاوه وقتی که لایحه باشد، چون مجری دولت است و او می‌خواهد اجرا کند، طبعاً با موافقت بیشتری اجرا خواهد شد.»

 

منبع: ایلنا
کدخبر: 250815

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین