|

اختصاصی گسترش‌نیوز:

خاک این سه کشور طلاست

خاک بنگلادش به حدی مرغوب است که ۵۹ درصد از زمین‌های آن، قابل‌کشت به‌حساب می‌آید. البته استفاده بی‌رویه از مزارع و زمین‌های کشاورزی در چند دهه اخیر قدرت باروری خاک در بنگلادش را تحلیل برده است.

معدن خاک این سه کشور طلاست

افزایش جمعیت، نیاز فزاینده خانه و تامین غذا، فشار مضاعفی بر زمین‌های قابل‌کشت‌ سیاره وارد کرده است. جمعیت جهان به ۷ میلیارد نفر رسیده است. معضل کمبود زمین برای کشاورزی به حدی جدی شده است که بعضی کشورها به خرید زمین در کشورهای دیگر یا کشت و کار اجاره‌ای در خاک آنها رو آورده‌اند. در این میان خاک بعضی کشورها از نظر قابل‌کشت بودن و نرخ حاصلخیز بودن رتبه‌های اول تا سوم را به خود اختصاص دارند. برای آشنایی با سه کشوری که حاصلخیزترین زمین‌های کشاورزی را در اختیار دارند با گسترش‌نیوز همراه باشید.

بنگلادش

بنگلادش در رتبه نخست قرار دارد. خاک این کشور به حدی مرغوب است که ۵۹ درصد از زمین‌های آن قابل‌کشت به حساب می‌آید. البته استفاده بی‌رویه از مزارع و زمین‌های کشاورزی در چند دهه اخیر تا حدی قدرت باروری خاک در بنگلادش را تحلیل برده است. در سال ۱۹۶۵ بیش از ۶۸ درصد زمین‌های این کشور قابل‌کشت بود. خاک بنگلادش به شدت غنی است بنابراین حدود ۷۰ درصد از زمین‌های آن زیر کشت رفته‌ است. ۱۷ درصد از مقدار باقی‌مانده از نوع پوشش جنگلی است و دولت به هیچ عنوان اجازه تبدیل آنها به مزارع کشاورزی را نمی‌دهد. بسیاری از نقاط بنگلادش فقط ۴۰ متر بلندتر از سطح دریا هستند. اگر سطح دریاهای مجاور بنگلادش حدود ۳ متر بالا بیاید بیش از ۱۰ درصد از این کشور زیر آب خواهد رفت. دولت از دهه ۱۹۶۰ اقدام به ساخت سدها و سیل‌گیرهای بزرگ و متعدد کرده است تا جلوی این خطر بالقوه را بگیرد. آبرفت‌های ناشی از ورود سیلاب‌ها به سدها به‌نوبه خود نرخ حاصلخیزی خاک این کشور را افزایش داده است. حکومت بنگلادش می‌‌خواهد کشاورزی را به موتور محرکه اقتصاد این کشور تبدیل کند.

دانمارک

۵۸ درصد از زمین‌های دانمارک قابل زراعت است بنابراین فقط با یک درصد کمتر در رتبه دوم جهان قرار گرفته است. به‌این‌ترتیب هر ۱۰۰۰ شهروند دانمارکی بیش از ۴۲۰ هکتار زمین قابل‌کشت در اختیار دارند. بهره‌برداری زیاده از حد از زمین‌های زراعی باعث شده است که غنای خاک دانمارک هم از اوایل دهه ۶۰  به تدریج کاهش یابد. نرخ حاصلخیز بودن خاک دانمارک در سال ۲۰۰۳ به کمترین مقدار خود رسید. بخش عمده خاک این کشور ساحلی است و به کشت انواع محصولات کشاورزی اختصاص یافته است. خط ساحلی طولانی دانمارک به واسطه فرسایش، مدام افزایش یافته و به مجموع زمین‌های کشاورزی و حاصلخیز این کشور افزوده است. میانگین بارش سالانه در دانمارک بسیار زیاد است (حدود ۳۰ اینچ در سال) و این پتانسیل ارزشمند دانمارک را به کشوری ایده‌آل برای پرورش انواع و اقسام غلات تبدیل کرده است.

اوکراین

۵۱ درصد از زمین‌های اوکراین قابل‌کشت است. اکراین به لحاظ وسعت چهل و ششمین کشور دنیا به شمار می‌آید. این کشور به لحاظ مساحت زمین‌های قابل‌کشت دومین کشور اروپا است. چند رود بزرگ و پرآب جلگه‌های غنی اوکراین را به یکی از بزرگترین قطب‌های کشاورزی جهان تبدیل کرده است. خاک سه محدوده این کشور خصوصیات متمایز خود را دارند: منطقه شاه‌بلوط که خاکش اندکی شور است؛ منطقه خاکستری و نوار مرکزی که خاک سیاه بسیار مرغوبی دارد. وجود لایه ضخیمی از گیاخاک در خاک این کشور باعث شده است که این کشور بهشت کشاورزی و کشت و کار باشد. قطر لایه گیاخاک در این سرزمین بسته در نواحی مختلف آن بین یک تا پاست. به همین دلیل است که در اوکراین گستره متنوعی از محصولات کشاورزی عمل می‌آید. این قطب کشاورزی در دوران حکم‌فرمایی اتحاد شوروی دومین اقتصاد این حکومت به شمار می‌آمد.

منبع: www.sciencedaily.com

 

 

نویسنده: شاپور پشابادی
کدخبر: 100015
  • رضا ارسالی در

    کشور مولداوی هم خاک بسیار حاصلخیزی داره

ارسال نظر

 

آخرین اخبار