|

آیا منافع ارزان فروشی فولاد به مردم می‌رسد؟

سید رسول خلیفه سلطانی دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران با اشاره به معاملات فولادی روز گذشته (۱۶ دی ماه) در بورس کالا گفت: دیروز بیش از ۱۳۳ هزار تن شمش فولادی در بورس کالا عرضه شد که فقط برای ۳۴ درصد آن تقاضا وجود داشت.

معدن

این در حالی است که همین میزان شمش هم ۲۴ درصد ارزان تر از نرخ‌های جهانی معامله شده است. همچنین دیروز ۱۶۵ هزار تن اسلب هم ۲۷ درصد کمتر از قیمت جهانی آن عرضه شد که فقط ۷ درصد از آن متقاضی داشت! بنابراین قیمت فولاد داخلی ایران ارزان‌ترین قیمت فولاد در دنیا است اما سوال اینجاست که چه مکانیسمی برای رسیدن منافع این ارزان‌فروشی در بورس کالا به مردم در نظر گرفته شده است؟

دبیر انجمن فولاد با تاکید بر همراهی فولادسازان با دولت برای حمایت از مصرف‌کنندگان نهایی اضافه کرد: با توجه به جلساتی که با معاون اقتصادی رئیس‌جمهوری و وزیر صمت داشته‌ایم، فولادسازان برای اجرای کامل شیوه نامه دولت به میدان آمده‌اند و قرار شده اصلاحاتی هم در این خصوص انجام گیرد و دستورالعمل اجرایی شیوه نامه هم تدوین و ابلاغ شود که انتظار داریم این اقدام مهم سرعت بیشتری بگیرد. لذا امیدواریم با افزایش هماهنگی‌ها و اجرای منسجم شیوه نامه و دستورالعمل اجرایی آن که تمرکز اصلی را بر عرضه حداکثری محصولات نهایی در بورس کالا و افزایش نظارت‌ها تا رسیدن محصولات فولادی به مصرف‌کنندگان نهایی گذاشته، فاصله کنونی بین قیمت بورس کالا و کف بازار که نصیب دلالان شده است، کاهش یابد و منافع زنجیره فولاد به تولیدکنندگان واقعی و سهامداران آنها و نهایتا مردم برسد.

مسائل اجرایی شیوه نامه مهم‌تر از ضرایب قیمت پایه

خلیفه سلطانی در خصوص ضریب قیمت پایه فولاد در بورس کالا هم گفت: مطابق شیوه نامه ستاد اقتصادی دولت، این ضریب ۸۰ درصد قیمت جهانی تعریف شده که فولادسازان هم در حال اجرای آن هستند. اما فارغ از هرگونه تغییرات در ضرایب، مهم‌ترین دغدغه همه ارکان زنجیره فولاد، اجرای هماهنگ و منسجم شیوه نامه و رسیدگی به مسائل واحدهای تولیدی در اجرای آن است به طور مثال چند مسئله اجرایی و عملیاتی مطرح است که باید به سرعت برای آن اتخاذ تصمیم شود. به طور مثال اگر قرار است با فراوانی عرضه شمش در بورس کالا قیمت مقاطع فولادی هم کاهش یابد، باید مکانیسم تامین مواد اولیه فولادسازان القایی که بیش از ۵۰ درصد نیاز بازار داخلی را تامین می‌کنند، به طور جدی تعریف و اجرایی شود.

مسئله مهم دیگر وضعیت بغرنج تیک‌های صادراتی است که برای همه شرکت‌های صادرکننده در همه حلقه‌های زنجیره فولاد تبدیل به یک مانع صادراتی شده است و لازم است به این موضوع هم به طوری فوری و جدی رسیدگی شود تا شرکت‌ها بتوانند برای صادرات ماه‌های آینده خود برنامه‌ریزی کنند. یک موضوع جدی دیگر که نیازمند اتخاذ تصمیم و اقدام فوری است، مسائل عدیده شرکت‌های تولیدکننده ورق‌های فولادی برای خرید مواد اولیه و عرضه در بورس کالا است و لذا انتظار داریم وزارت صمت با رویکرد اجرایی و عملیاتی این موضوعات اصلی را دنبال کند و انجمن هم همچون همیشه، آماده هر گونه همراهی در راستای اجرای به موقع و موثر این شیوه نامه است.

مدل تنظیم بازاری انجمن فولاد

وی در تشریح موضع انجمن تولیدکنندگان فولاد پیرامون تنظیم بازار فولاد نیز تصریح کرد: موضع انجمن فولاد در این خصوص همواره بر دو اصل اساسی استوار بوده است. اول رسیدن محصولات فولادی با قیمت منصفانه به مردم که یکی از راهکارهای آن عرضه حداکثری محصولات نهایی در بورس کالا است که البته شرایط بورس کالا نیز باید به طور جدی تسهیل شود.

دوم صادرات هدفمند در طول زنجیره فولاد است که ارزآوری بیشتر برای کشور و ظرفیت‌های صادراتی هر حلقه و حتی هر شرکت باید مورد توجه جدی قرار گیرد که در این خصوص هم مطالعه کارشناسی مفصل انجام شده و به وزارت صمت هم پیشنهاد داده‌ایم.

دبیر انجمن فولاد خاطر نشان کرد: برای تحقق این دو هدف مهم لازم است حتما سیاستگذاری برای بازار داخلی و صادراتی فولاد به طور جداگانه و با مقررات خاص خود انجام شود. حتی اگر قرار به عرضه همه فروش داخلی فولاد در بورس کالا است، لازم است چنین تفکیک فرآیندی هم در بورس کالا تعریف شود. همچنین لازم است سامانه جامع تجارت هم با قدرت و فراگیری بیشتری فعالیت نماید تا نیمه تاریک بازار فولاد در مسیر بعد از بورس کالا تا رسیدن به مردم شفاف شود.

منبع: چیلان
کدخبر: 146060

ارسال نظر