|

یک پزشک طب کار در گفت‌وگو با گسترش نیوز:

بیماری های شدید در انتظار کارگران معدن

کنترل ایمنی و کنترل مدیریت دو عامل موثر در کاهش تلفات و حوادث معدنی هستند که با هزینه نه چندان زیادی می‌توان جان تعدادی کارگر را نجات داد. در این بین همکاری خود افراد فعال در معادن در راستای رعایت اصول ایمنی از اهمیت مضاعفی برخوردار است.

معدن بیماری های شدید در انتظار کارگران معدن

معادن مختلف دارای مواد و گازهای متفاوتی هستند که تاثیرات متفاوتی بر نواحی مختلف بدن می‌گذارد که سیلیس و گرد و غبارهای موجود در فضای معدن مشکلات ریوی که شایع‌ترین نوع بیماری است را موجب می‌شود

پوریعقوب در گفت‌وگو با گسترش نیوز اظهارکرد: مشکلاتی که کارگران معدن در اثر کار در محیط معدن با آن مواجه می‌شوند با توجه به نوع معدن و فعالیتی که دارند متفاوت و متنوع است و این موضوع به نوع موادی که در خاک موجود بوده و مواد معدنی استخراجی بستگی دارد و عملیاتی که در معادن مختلف انجام می‌شود نیز متفاوت بوده و مشکلات و جراحات گوناگونی را موجب می‌شوند. در مجموع افرادی که در معدن کار می‌کنند و با مواد معدنی سر و کار دارند عموما با سیلیس مواجه هستند. در واقع این ماده در تمام خاک معادن و قشر زمین وجود دارد که موجب بیماری‌های ریوی می‌شود.

پوریعقوب

وی افزود: معادن علاوه بر سیلیس حاوی مواد دیگری نیز هستند که آن ماده خاص نیز می‌تواند بر روی ریه کارگران اثر داشته باشد. موادی که از طریق استنشاق وارد ریه میشوند ممکن است موجب آسیب به ریه شوند یا از طریق ریه جذب و در بدن بر روی سایر قسمت‌ها و بافت‌ها اثر مضر داشته باشند. این موضوع بستگی به نوع ماده دارد مثل آرسنیک، سرب، آهن و سایر مواد موجود در معدن که کارگر با آن مواجه است. این موضوع نیز در معادن مختلف متفاوت بوده و اثرات متفاوتی می‌تواند داشته باشد.

مشکلات ریوی در کارگران شایع است

این پزشک در ادامه تصریح کرد: در مجموع مشکل عمومی تمام معادن سیلیس بوده که تاثیر مستقیم بر ریه دارد و میتواند موجب تخریب ریه گردد. این ماده ممکن است منجر به سرطان ریه نیز بشود اما این خطر این نسبت به سایر موادی که ممکن است سرطان ریه ایجاد کنند کمتر بوده و مشکل اساسی که توسط سیلیس ایجاد می‌شود فیبروز بافت ریه می‌باشد که به مرور زمان موجب تخریب این ناحیه شده که این موضوع نیازمند مواجه طولانی مدت با سیلیس است. همچنین علاوه بر مشکلات ریوی، بیماری عمومی که اغلب کارگران معدن به آن مبتلا می‌شوند مسائل ارگونومیک بوده که به دلیل سختی کار و سنگینی کار فشار بالای به عضلات و مفاصل کارگران وارد می‌شود که با توجه به نوع کاری که انجام می‌شود ممکن است برای مفاصل، ستون فقرات و سایر نواحی اثرات مضر داشته باشد.

پوریعقوب ابراز کرد: همیشه در معادن خطرات و حوادث آسیب‌زا وجود دارد که به دلیل تجمع گازها و کمبود اکسیژن حاصل می‌شود و همچنین مشکل شایع ریزش معدن در تمام ادوار کارگران را تهدید می‌کند. برای پیشگیری از حوادث و عوارض همیشه رعایت اصول ایمنی حرف اول را می‌زند. صاحبان معادن موظف هستند جهت کنترل این مخاطرات از خدمات کارشناس ایمنی و بهداشت حضور استفاده بکنند. در صورت عدم توجه به این اصول احتمال بروز حوادث به صورت طبیعی افزایش می‌یابد.

وی ابراز کرد: در رابطه با پیشگیری باید گفت که مراحل و گام‌های مختلفی وجود دارد. که بطور ساده می‌توان به کنترلهای مهندسی، کنترلهای مدیریتی و در نهایت استفاده از وسایل حفاظت فردی اشاره کرد. کنترل‌های مهندسی هزینه بالاتری دارد، اما اقدامات پایداری هستند. از روشهای ساده پیشگیری محیط کار در معدن میتوان به خیس کردن مواد جهت جلوگیری از بروز گرد و خاک اشاره کرد. البته بسته به شرایط هر معدن راه‌های مختلفی برای کنترل خطرات وجود دارد.

راه‌های مقابله با حوادث معدن

این پزشک تاکید کرد: یکی از راههای دیگر کنترل مواجهات تهویه هوای تنفسی کارگران است. با دمیدن هوای تمییز در داخل معادن می‌توان محیط مطلوبی را جهت تنفس ایجاد کرد، البته با توجه به نوع معادن سیستم تهویه هوا نیز می‌تواند متفاوت باشد که گرد و غبار داخل معدن به سمت بیرون هدایت شود و فیلتر صورت گیرد. در مجموع کنترل مهندسی میزان تلفات و آسیب در محیط معدن را به شدت کاهش می‌دهد. علاوه بر این موارد کنترل مدیریتی نیز مهم هستند که چه کاری را در چه زمانی و در چه محلی انجام داد. گفتنی است این نوع کنترل ارزان‌تر بوده اما نتیجه طولانی مدت و پایداری ندارند. در نهایت استفاده از لوازم حفاظت فردی ممکن است مد نظر قرار گیرد. برای مقابله با غبارهای تنفسی نیز استفاده از انواع ماسک‌هایی که برای هر آلایندگی و شرایطی انواع مختلفی وجود دارد که کارفرما باید تهیه کند و در اختیار کارگران معدن قرار دهد، همچنین آموزش وضرورت استفاده صحیح از ابزار و ماسک‌ها باید به کارگران معدن داده شود.

وی در پایان خاطرنشان کرد: در رابطه با مسائل ارکونومیک که مشکلات اسکلتی عضلانی را سبب می‌شوند نیز باید گفت که استفاده درست از ابزار و تنظیم ساعت کار مناسب نیز می‌تواند موجب کاهش این نوع مشکلات شوند. موارد ذکر شده باید در تمام معادن مورد توجه قرار گیرند اما با توجه به مقیاس معدن رعایت این اصول متفاوت بوده و اغلب در معادن بزرگ و مهم نکات گفته شده را در دستور کار قرار می‌دهند. برای رعایت این استانداردها قوانینی وضع شده که وزارت کار، ایمنی و بهداشت آنها را مورد بررسی و نظارت قرار می‌دهد که حتما رعایت شود. متاسفانه در ایران آمار دقیقی از تلفات و عوارض در معادن ارائه نمی‌شود اما به جرات می‌توان گفت با رعایت اصول ایمنی می‌توان میزان حوادث را به حداقل رساند.

 

کدخبر: 189126 نسیم حکم آبادی

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین