اختلافنظر تاجران درباره آینده بازار نفت
تاجران نفت با موسسات بزرگی مثل آژانس بینالمللی انرژی و صندوق بینالمللی پول در مورد وضعیت اقتصاد جهان و چشمانداز بازار نفت در سال ۲۰۲۰ اختلاف نظر دارند.
گسترشنیوز: تاجران نفت خام شرط میبندند که بازار در سال آینده میلادی به طرز قابل توجهی بهبود مییابد در حالی که آژانسهای بزرگ آمار پیشبینی میکنند تولید از مصرف پیشی میگیرد و ذخایر نفتی افزایش مییابند.
بیشتر این اختلاف از تفاوت در تصورات نسبت به رشد اقتصادی در ۲۰۲۰ ناشی میشود.
آژانس بینالمللی انرژی، اداره اطلاعات انرژی امریکا و سازمان کشورهای صادرکننده نفت پیشبینی میکنند که بازار نفت در ۲۰۲۰ با مازاد عرضه مواجه خواهد بود.
هر سه این آژانسها پیشبینی میکنند عرضه نفت تولیدکنندگان غیر اوپک حدود یک میلیون بشکه در روز سریع تر از مصرف جهانی نفت در سال آینده رشد خواهد کرد و همچنین تخمین میزنند که رشد تولید غیر اوپک ۲.۲ تا ۲.۴ میلیون بشکه در روز باشد در حالی که مصرف تنها ۱.۱ تا ۱.۴ میلیون بشکه در روز افزایش مییابد.
اگر این پیشبینیها درست باشد نتیجه آن افزایش قابل توجه ذخایر نفت خام و محصولات پالایشی است، مگر اینکه اعضای اوپک و متحدانش تولید خود را بیش از این کاهش دهند.
ولی منحنی قراردادهای نفت خام نشان میدهد تاجران و صندوقهای سرمایهگذاری کاهش ذخایر نفتی را در سال آینده پیشبینی میکنند.
تقویم شش ماهه برنت حدود ۳.۵۰ دلار کاهش نرخ در هر بشکه را نشان میدهد. معمولاً زمانی نرخ فروش نقدی نفت خام بالاتر از قیمتهای آینده است که ذخایر کاهش یافته باشند.این تقویم شش ماه نشان میدهد تاجران پیشبینی میکنند تولیدبه طرز قابل توجهی طی ۶ ماه آینده کاهش خواهد یافت و کمتر از تقاضا خواهد بود.
کاهش نرخ قراردادهای آینده نفت برنت کمی غیر معمول است. در موارد مشابه قبلی این کاهش نرخ معمولا موقتی بود و به خاطر اختلال ناگهانی در عرضه نفت به وجود میآمد، وقایعی مثل حمله به تاسیسات نفتی عربستان سعودی در ۲۰۱۹ یا سخت تر شدن تحریمهای امریکا علیه ونزوئلا و ایران در ۲۰۱۸.
این کاهش نرخ این بار با هیچ اختلالی در عرضه نفت همراه نیست، در عوض نشان دهنده کاهش تدریجی عرضه و رشد سریع تقاضا در ۲۰۲۰ است.
تحریمهای امریکا صادرات نفت ایران و ونزوئلا را محدود میکند. انتظار میرود نرخ پایین نفت رشد شیل امریکا را آهسته کند و صادرکنندگان ائتلاف اوپک+ هم احتمالاً قرارداد کاهش تولید را تا سال آینده تمدید میکنند.
در همین حین، سرمایهگذاران و تاجران کالا امیدوارتراند که اقتصاد جهان در ۲۰۲۰ با رکود مواجه نمیشود. این امیدواری باعث رشد افزایش مصرف نفت در ۱۲ تا ۱۸ ماه آینده میشود.
درحالحاضر بیشتر پیشبینیکنندگان بزرگ اقتصادی مثل صندوق بینالمللی پول و سازمان همکاری و توسعه اقتصادی، رشد اقتصاد جهان را در سال آینده ثابت میبینند ولی اگر درگیری تجاری امریکا و چین حل شود و توسعه اقتصادی سرعت بگیرد، احتمال رشد سریعتر فعالیت اقتصادی و مصرف نفت وجود دارد.
اکثر آژانسهای نفتی یک رشد متوسط را در اقتصاد جهان پیشبینی میکنند که نشان میدهد بازار نفت با عرضه بالا مواجه خواهد بود ولی تاجران نفت رشد سریع تر اقتصاد جهان را پیشبینی میکنند که دورنمای عرضه اضافی نفت به بازار را از بین میبرد و حتی کمبود عرضه را در بازار پیشبینی میکند.
منبع: تسنیم
ارسال نظر