|

تاثیر تحریم‌ها بر بازار نفت ایران

پژوهشگر ارشد موسسه مطالعات امنیتی دانشگاه لندن معتقد است، تحریم‌های امریکا در ۴۰ سال گذشته ایران را دربرابر تلاطم‌های بازار نفت جهان به ویژه در پی سقوط بی‌سابقه نرخ نفت امریکا، واکسینه کرده است.

گسترش نیوز: کریس کوک (Chris Cook) به بیان دیدگاه خود درباره تحولات اخیر بازار نفت و تاثیر آن بر ایران پرداخت و گفت: در ژوئیه سال ۲۰۰۸ بهای نفت به دنبال دستکاری بازار سهام وال‌استریت به سطح جنون‌آور ۱۴۷ دلار در هر بشکه رسید و سپس دسامبر (آذر-دی) همان سال به سرعت به ۳۵ دلار در هر بشکه سقوط کرد.

در آن زمان به گفته او، هیچ‌یک از اقدامات اوپک برای مقاومت در برابر سقوط بهای نفت کارساز نبود چون نه به دلیل کمبود تقاضا بلکه متقضایان بر اثر مسدود شدن نظام بانکی بین‌المللی دلار، قادر به تامین مالی خرید خود نبودند.

این پژوهشگر انگلیسی افزود: دوشنبه گذشته این قرار منقضی شد و ما شاهد سقوط بهای نفت وست تگزاس اینترمیدیت به منفی ۳۷ دلار و ۶۳ سنت در هر بشکه برای تحویل در ماه می‌(۱۲ اردیبهشت) بودیم.

وی ادامه داد: اما این‌بار مانند سال ۲۰۰۸ شوک مالی در کار نیست بلکه سطح تقاضای نفت در عرصه بین‌الملل به طور فیزیکی دچار شوک شده است. یعنی از پالایشگاه‌ها ، نفت‌کش‌ها و خطوط لوله انتقال نفت تا تولید در چاه‌ها، بازار بین‌المللی نفت شوکه شده و به تعبیر من یک ایست قلبی را تجربه کرده است.

کوک به ضرورت همکاری بین‌المللی برای یافتن راه‌حل عملی خروج از این بحران اشاره کرد و گفت: رکود اقتصادی ناشی از شیوع ویروس کرونا (کووید-۱۹) نیز باعث شده تا بسیاری از شرکت‌های تجاری در مرز ورشکستگی قرار گیرند.

ایران در مقابل تحریم‌ها واکسینه است

این پژوهشگر انگلیسی، بازار نفت را به بیماری در حال اغما تشبیه کرد که باید به بخش‌ مراقبت‌های ویژه منتقل و به سرعت درمان شود.

او گفت: پس از گذراندن دوره سرنوشت‌ساز می‌توان امیدوار بود که بازار نفت در مسیر بهبود قرار گیرد. او با این حال نسبت به بازگشت اوضاع به دوران پیش ابراز تردد کرد.

کوک در همین حال اضافه کرد: از آن‌جا که ایران در سال ۲۰۰۸ به دلیل تحریم‌ها آلوده دسیسه‌های امریکا در بازار نفت نشد، اکنون نیز به دلیل تداوم تحریم‌ها در مقابل بحران به‌وجود آمده واکسینه است. از سویی آنچنان که من در سفرهای مکرر به ایران داشته‌ام، شاهد بودم سرمایه‌گذاری‌ها و تدابیر هوشمندانه صورت گرفته ایران در این مدت، این کشور را بیش از پیش نسبت به سال ۲۰۰۸ مقاوم‌ کرده است.

وی افزود: به نظرم جهان دیگر بر پاشنه گذشته نخواهد چرخید و برگشتی به بازار سمی نفت که همه این مشکلات را به‌وجود آورد در کار نیست.

کوک تصریح کرد، ایران اینک در جایگاه خوبی قرار دارد تا به عنوان کشور تولیدکننده نفت با ارائه راهکارهای موقت و همچنین انتقال به بازارهای هوشمند انرژی مانند انرژی‌های خورشیدی اوضاع را مدیریت کند.

قیمت نفت وست تگزاس اینترمیدیت امریکا دوشنبه گذشته برای تحویل در ماه می‌ (۱۲ اردیبهشت) به منفی ۳۷ دلار و ۶۳ سنت در هر بشکه رسید.

افت نرخ نفت امریکا به منفی ۳۷ دلار به این معناست که تولیدکننده‌های امریکایی در قبال تحویل نفت نه تنها پولی از مشتریان نمی‌گیرند، بلکه همین میزان را هم به ازای هر بشکه می‌پردازند تا آن را تحویل گرفته و حمل کنند.

همچنین براساس گزارش خبرگزاری‌های بین‌المللی نرخ نفت امریکا برای تحویل در ماه ژوئیه (خرداد-تیر) با ۱۸ درصد افت به ۲۰ دلار و ۴۳ سنت کاهش یافته است.

منبع: ایرنا

کدخبر: 95180

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین