در نشست هم اندیشی مدیران عامل مراکز نمایشگاهی کشور مطرح شد:
چه کسی مسئول است؟
نشست هم اندیشی مدیران عامل مراکز نمایشگاهی کشور در محل دائمی نمایشگاه تهران در حال برگزاری است.
گسترش نیوز: نشست هم اندیشی مدیران عامل مراکز نمایشگاهی کشور در محل دائمی نمایشگاه تهران در حال برگزاری است. در این نشست افرادی از جمله حضور مجتبی خسرو تاج معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رییس سازمان توسعه تجارت، عباس قبادی مدیرعامل شرکت سهامی نمایشگاه های بینالمللی جمهوری اسلامی ایران، محمد رئوف قادری مدیرعامل مجموعه نمایشگاهی شهر آفتاب، محمدرضا مودودی، معاون توسعه صادرات کالا و خدمات سازمان توسعه تجارت و نلسون حضرتی، رییس انجمن نمایشگاه های ایران حضور یافتند.
برخوردها سلیقهای است امید فدایی، مدیرعامل نمایشگاه کرمان در این نشست با اشاره به مشکلات فعلی صنعت نمایشگاهی گفت: مشخص نیست مسئول اصلی نمایشگاه در کشور کیست؟ ما هنوز نمیدانیم که سازمان توسعه تجارت متولی اصلی این صنعت به شمار میآید یا سازمان های صنعت و معدن!
وی در ادامه سخنان خود افزود: مدیران در هنگام وقوع مشکلات مختلف نمی دانند به کدام سازمان مراجعه کنند. متاسفانه دستورالعملهایی که توسط سازمان توسعه تجارت داده میشود به درستی اجرا نمیشود و برخوردها سلیقهای است. در این میان جلوگیری از اعطای مجوزهای جدید احداث سایتها در استانها همین مشکل باعث ایجاد معضلات مختلفی شده است. به عنوان نمونه و یک سری شرکتهای جدید در حال تقاضا دادن هستند و این موضوع بر روی کار سایر شرکتها هم تاثیر میگذارد.
ارز آوری را جدی بگیریم حبیب ماهوتی، مدیرعامل سایت تبریز نیز در این نشست گفت:به عقیده من مشکل اصلی صنعت نمایشگاهی مرتبط با تامین ارز است و شرکت کنندگان داخلی باید راهی پیدا کنند تا در نمایشگاههای خارجی شرکت کنند.
وی با تاکید بر این نکته که باید بحث ارز آوری جدیتر گرفته شود، افزود: صنعت نمایشگاه ایران باید ارز آوری داشته باشد و در تامین ارز مشکل داریم چرا که نه تنها شرکتکنندگان خارجی بلکه شرکتکنندگان داخلی نیز برای حضور در نمایشگاهها با مشکل مواجه هستند.
ماهوتی در پایان سخنان خود با ارائه یک پیشنهاد نمایشگاهی، اظهار کرد: پیشنهاد میکنم مسئولان صنعت نمایشگاهی کشورگروهی را مامور کنند که تمرکز اصلی خود را بر روی تصویب مصوبهای برای صنعتی شدن نمایشگاهها از سوی هیات دولت بگذارند.
مشکلات صنعت نمایشگاهی و بخش خصوصی
محمدرئوف قادری مدیرعامل شهر آفتاب گفت: صنعت نمایشگاهی هم مانند دیگر بخشّها از تحریمها بیبهره نیست. دلیل اینکه صنعت نمایشگاهی در عرض پنج، شش ماه به این وضعیت افتاد این است که ما اگر بخواهیم در یک جمله صنعت نمایشگاهی را تعریف کنیم میتوان گفت که نمایشگاه محل عرضه و تقاضاست، حال آن کسانی که میخواهند عرضه کالا بکنند دو گروه ایرانی یا خارجی هستند.
حال دلیل اینکه خارجیها حضور پیدا نمیکنند این است که میدانند که اگر بخواهند کالایی را بفروشند یا قرارداد ببند، در لیست تحریمهای کالایی ایران است و واردات آن کالا به ایران ممنوع شده است دوم احتمال این میرود که شاید مورد جریمه آمریکاییها قرار بگیرند پس هیچ انگیزهای برای حضور در نمایشگاه ندارند.
شرکتهای داخلی هم به این دلیل حضور پیدا نمیکنند که میخواهند کالایشان را در داخل نمایشگاه عرضه کنند اما نگران این است که برای تولید همان کالا فردای آن روز باید ۲۰ درصد بیشتر هزینه کند پس ترجیح میدهند که کالایش را برای فروش و خدماتش را برای عرضه به نمایشگاه نیاورد.
وی در ادامه درباره دلیل اصلی موفق نبودن صنعت نمایشگاهی اظهار کرد: دلیل عمده این ناموفقیت در بخش خصوصی این است که صنعت نمایشگاهی هم دچار این دوگانگی سیاست شده است، دولت به نوعی همه اهرمهای حمایتی را از صنعت نمایشگاهی دارد اما بین نمایشگاه دولتی و خصوصی فرق قائل است.
پروسههای طولانی گرفتن مجوز برای نمایشگاه هم انگیزه را از مسئولین نمایشگاهی میگیرد هم از مجریان و برگزارکنندگان و تولیدکنندگان این صنعت.
ما از آقای خسروتاج انتظار داریم که تکلیف این مسئله را روشن کنند و یک فرجه زمانی مشخص کنند که اگر در آن فرجه زمانی سازمان توسعه تجارت به هر دلیلی پاسخ مناسبی ارائه نکرد در واقع به منظله تایید آن برنامه باشد نه اینکه سایت نمایشگاهی یا شرکتهای نمایشگاهی دو یا سه ماه طول بکشد که مجوز بگیرند در حالی که ما به دلیل همین سیاستهای غلط بازار عراق را از دست دادیم و امروز ۸۰ درصد بازار عراق در اختیار ترکیه است چراکه ما بروکراسیّهای سخت دولتی را به جای حمایتهای دولتی جایگزین کردیم اما کشور ترکیه هم بروکراسیها را حذف کرد هم اینکه به شدت از این صنعت حمایت کرد. ما عراق را آزاد کردیم و ما بودیم که پناهگاه کردهای عراق و شیعه و سنی هستیم اما الان اینها را دو دستی تقدیم ترکیه کردیم. چه کسی مقصر است؟ بخش خصوصی؟ خیر سیاستهای دولت مقصر است. امروز بازار افغانستان در اختیار ما نیست، آسیای میانه را از دست دادهایم و خیلی از محلهای که ممکن بود کار اقتصادی در آن انجام شود را از دست دادیم. بخش خصوصی هیچ گناهی در این مسئله ندارد و این دولت بود که به جای اینکه دست بخش خصوصی را بگیرد پای او را کشید، این را شما از زبان من میشنوید که در دولت بزرگ شدم و متاسفانه سیاستهای دولت انحصارگرایانه است.
قادری درباره نمایشگاه شهر آفتاب و استراتژیهای آن در پایان گفت: نمایشگاه شهر آفتاب براساس سیاستهای دولت ۱۲ سال پیش با کمک و مساعدت شهرداری تهران در حاشیه شهر تهران احداث شد که شاید بتواند بزرگترین سایت نمایشگاهی خاورمیانه در تهران باشد، این سایت در ابتدای کار است، ۲۱ درصد از بخش صنعت نمایشگاهی در آنجا ساخته شده است و ۸۰ درصد از زیرساختهای آن آماده شده اما هنوز به آن ایدهآلی که مدنظر دولت و شهرداری بوده نرسیده است.
ما سه برنامه استراتژیک برای شهر آفتاب تعریف کردهایم، جناب آقای خسروتاج و دولت باید کمک بکنند زیرا شهر آفتاب تنها متعلق به شهرداری نیست و متعلق به مردم ایران است.
اولین استراتژی اینکه از روز اول هدف استراتژی برای درست کردن شهر آفتاب انتقال نمایشگاههای پرمخاطب به حاشیه شهر تهران بود به دلیل بار ترافیکی و آلودگی زیستمحیطی و اذیت و آزارهایی که ممکن است برای مردم به وجود بیاید که نیاز به برنامهریزی دارد که خوشبختانه توافقنامهای با شهرداری امضا شده که بتوانیم این تفاهمنامه را عملیاتی کنیم که هم بتوانیم از نمایشگاه واقع در خیابان سئول استفاده کرد هم از امکانات نمایشگاه شهر آفتاب استفاده کنیم.
هدف دوم جاذبههای بیشتر و جذاب نمایشگاهی است. و هدف شهردای در نمایشگاه شهر آفتاب تبدیل نمایشگاه بینالمللی به شهر نمایشگاهی است و در همین راستا از کشور آلمان جاذبههای گردشگری، تفریحی و... در آنجا احداث خواهد شد.
هدف سوم که به نظر من در صنعت نمایشگاهی خالی مانده است، اینکه نمایشگاه احتیاج به تسریع دارد، تسریع در عبور و مرور، در حمل و نقل کالاها و... و در بیشتر کشورهای دنیا، منطقه نمایشگاهی، منطقه ویژه اقتصادی یا منطقه آزاد اقتصادی است و در واقع آنها برای ورود کالاهای خودشان دیگر نیاز به تشریفات گمرکی و ویزا و... ندارند، اما متاسفانه در کشور ما چنین اتفاقی نیفتاده است و صنعت نمایشگاه با بروکراسیهای بسیار پیچیدهای مواجه است و حتی گاها خارجیها از آمدن به نمایشگاه ایرانی پشیمان میشوند، من اعتقاد دارم که سازمان توسعه تجارت باید به سمت و سوی تبدیل کردن نمایشگاه به منطقه ویژه اقتصادی پیش برود تا ما شاهد ایجاد مرکز گفتوگوی اقتصادی کشور باشیم و شهر آفتاب پتانسیل این را دارد.
ارسال نظر