|

اختصاصی گسترش نیوز:

آیا اینترنت ماهواره ای به ایران می رسد؟

گسترش ویروس کرونا در دو سال اخیر، بزرگترین بحران را در حوزه اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و حتی سیاسی ایجاد کرده است. اما در همین مدت کوتاه کرونا باعث گسترش جریان اینترنت شد.

کسب و کار

در حال حاضر، اینترنت مکملی برای تمامی روابط سیاسی، احتماعی، و اقتصادی است، به عبارتی دیجیتالی شدن کار و زندگی، واکنشی در مقابله با محدودیت های کرونا بود، و این روزها بیشتر از هر زمان دیگر شاهد کوچ فعالیت های کاری، ورزشی، اجتماعی و تحصیلی به فضای مجازی بوده ایم.

در این میان، جهان در پی ایجاد سازوکاری برای ایجاد شتاب در حوزه فناوری اینترنت اینترنتی بوده است.

ارائه اینترنت ماهواره ای در دنیا از حدود یک دهه پیش آغاز شده است. اکنون ۴۰ درصد مردم دنیا از دسترسی به اینترنت محروم هستند، به همین دلیل اشتیاق برای از راه رسیدن اینترنت ماهواره ای و ورود به عصر تکنولوژی بیشتر از هر زمان دیگر  وجود دارد.

همه چیز درباره اینترنت استارلینک

استارلینک نوعی از اینترنت ماهواره ای است که در مقایسه با سایر اینترنت ها، از سرعت بیشتر و تاخیر کمتری برخوردار است. این اینترنت امکان ارائه پهنادی باند بیشتر و ایجاد سرویس دهی به تمامی مناطق جغرافیایی، حتی در مناطق روستایی را داراست، چراکه این اینترنت ۷۰ تا ۱۰۰ برابر از سایر ماهواره های مخابراتی به زمین نزدیک تر است و با تاخیر کمتری قادر به ارائه خدمات به کاربران در سراسر جهان خواهد بود.

امکان ارائه خدمات اینترنت استارلینک در ایران وجود دارد؟

از زمان شروع فعالیت استارلینک، زمزمه هایی از حضور یا عدم حضور این اینترنت در ایران وجود دارد. چندی پیش بسیاری از کارشناسان حوزه فناوری در خصوص امکان استفاده مردم ایران از اینترنت استارلینک اظهار امیدواری کردند و معتقد بودند که این اینترنت به زودی در دسترس کاربران ایرانی قرار خواهد گرفت و خواه یا ناخواه این سرویس اینترنت در تمامی نقاط دنیا از جمله ایران قبل استفاده خواهد بود.

آن ها همچنین تمامی اقدامات مقابله ای با این طرح را شوخی دانستند، چرا که شرکت اسپیس‌ایکس در طی اطلاعیه ای عنوان کرد: دیش‌های این اینترنت دارای سیستمی هستند که  به صورت کاملا ًهوشمند چرخیده و قویترین سیگنال از بین سه سیگنال را تشخیص داده و روی بهترین و قویترین آنها متمرکز می‌شوند. اوج تکنولوژی اینجاست که با جابجا کردن محل دیش، مثلاً ۷۰ سانتیمتر، کاربر  سیگنال را از سه ماهواره دیگر دریافت خواهد کرد، و قرار است تا دو سال دیگر سه سیگنال تبدیل به ۱۰ سیگنال شود. بنابراین جلوگیری رسیدن سیگنال به دیش کاری بسیار دشوار است. از طرفی کسانی که به دنبال مقابله با اینترنت ماهواره‌ای هستند  به اندازه کافی با استار لینک آشنا نیستند چون شبکه جی پی اس موقعیت یابی در دنیا دارای ۶۰ ماهواره است و به زودی جی پی اس روی ماهواره‌های استار لینک می‌رود.

بنابراین اینترنت ماهواره استارلینک به زودی در آسمان ایران ظاهر می شود و امکان استفاده از آن برای کاربران فراهم می شود.

اما و اگرها در خصوص پوشش اینترنت استارلینک در ایران

در طی مقررات ایجاد شده درباره طرح صیانت از فضای مجازی توسط مجلس و امکان محدود سازی اینترنت بین الملل، اینترنت استارلینک امیدی را در مردم ایجاد کرد که در صورت نبود اینترنت و دسترسی به شبکه های اجتماعی خارجی، استارلینک جایگزینی برای دور زدن از مقررات ایجاد شده در خصوص طرح صیانت از فضای مجازی باشد.

اما همواره تردید هایی از حضور اینترنت ماهواره ای وجود دارد که باعث سردرگمی مضاعف کاربران از امکان بهره مندی از این سرویس اینترنتی شده است.

موانع حضور اینترنت ماهواره ای در ایران

به تازگی شرکت اسپیس‌ایکس اظهار کرده است که برای حضور ماهواره استارلینک در هر نقطه از کره خاکی نیاز به مجوز وجود دارد، و سوال اینجاست که آیا وزارت ارتباطات با توجه به موانع ایجاد شده در خصوص طرح صیانت از فضای مجازی اجازه ورود چنین سرویس را خواهد داد؟ بنابراین ارائه این سرویس مانند سایر سرویس‌های دیگر شرکت‌ها دستخوش برخی جهت گیری‌های سیاسی از جمله تحریم ها خواهد بود.

از طرفی جدا از بحث سیاست، این سرویس اینترنت نیاز به تجهیزات و حضور پایگاه های زمینی در کشور را دارد، این پایگاه‌های زمینی در واقع، رابطه میان ماهواره و مراکز داده اینترنتی در زمین به شمار می‌روند که زیرساخت فیبر فعلی را به شبکه استارلینک متصل می‌کنند.

 استارلینک بدون اتصال به شبکه جهانی اینترنت تنها یک شبکه خالی و بدون خدمات است که چیزی برای عرضه نخواهد داشت. پایگاه‌های زمینی استارلینک اطلاعات اینترنت را می‌گیرند و به هرکدام از ماهواره‌ها منتقل می‌کنند. این ماهواره نیز اطلاعات را به گیرنده‌ای که کاربران روی زمین نصب می‌کنند انتقال می‌دهند.

در ایران اما امکان ارائه چنین تجهیزاتی عملا وجود ندارد و برای فراهم کردن زیرساخت های مناسب برای این فناوری نیاز به وقت و هزینه گران قیمت وجود دارد.

دست ما از اینترنت ماهواره ای کوتاه است؟

در پایان باید گفت حضور اینترنت ماهواره ای استارلینک منوط به شرایطی از جمله مجوز، تجهیزات، و توانایی کاربران برای پرداخت هزینه های گزاف آن است. اکنون برای حضور این اینترنت ماهواره ای نیازمند سازوکاری ویژه هستیم، تا شاهد دسترسی هرچه سریع تر ارائه این سرویس به کاربران ایرانی باشیم.

کدخبر: 192355

ارسال نظر

 

آخرین اخبار