ورق سیاه چیست؟ بررسی کامل انواع، کاربرد و موارد استفاده ی ورق سیاه
ورق سیاه یکی از پرکاربردترین انواع ورق در بازار آهنآلات به شمار میرود. دلیل نامگذاری این ورق به این دلیل است که در طی عملیات نوردکاری، ورق، کربندار میشود و سطح آن از خاکستری به سیاه تغییر پیدا میکند.
ورق سیاه معمولا ضخیمتر از سایر ورقهای روغنی و گالوانیزه معادل خود است که این ویژگی در برخی موارد باعث میشود وزن این قطعات نسبت به مدلهای دیگر بیشتر باشد. این افزایش ضخامت به سازندگان مصنوعات از ورق سیاه امکان پرداختهای بعدی را میدهد.
انواع ورق سیاه
این قطعات بر اساس روش تولید و کاربرد به دستههای مختلفی تقسیم میشوند. این نوع ورقهای فولادی به شکلهای مختلفی مانند کلاف یا شیت تولید و به بازار عرضه میگردند و هر یک از آنها دارای مزایا و کاربردهای خاص خود هستند.
- انواع ورق سیاه بر اساس حالت:
ورق سیاه بر اساس حالت به دو دسته زیر تقسیم میشود که عبارتند از:
- کلاف
به طور معمول، ورقهای سیاه در ضخامتی بین 1.5 تا 15 میلیمتر و با عرضهای مختلف از جمله 1، 1.25، 1.5 و 2 متر بهصورت کلاف یا رول تولید میگردند. این رولها به صورت ورقهای یکتکه و قابل برش در ابعاد دلخواه ارائه میشوند؛ بنابراین از این قطعات میتوان برای کاربردهایی با ابعاد غیر استاندارد استفاده کرد.
- شیت
ورق شیت یا فابریک نوع دیگری از دستهبندی ورقهای گرم است که بسته به کاربرد، طی فرآیند تولید در کارخانهها با ابعاد مشخصی برش خورده و لبههای آن پرداخت شدهاند. این قطعات که بیش از 15 میلیمتر ضخامت دارند، به صورت شیت و در ابعاد مختلفی به بازار عرضه میشوند. این ورقها در صورت نیاز در اندازههای سفارشی نیز تولید میگردند و به دلیل دقت بالا در ابعاد برش و عدم وجود شکستگی و کجی، از ورقهای باکیفیت به شمار میروند.
- انواع ورق سیاه بر اساس آلیاژ:
ورق سیاه به دلیل کاربرد گستردهای که در صنایع مختلف دارد، به دو نوع صنعتی و معمولی تقسیم میگردد. جهت تولید این نوع ورق فولادی بهخاطر مقرونبهصرفه بودن و کاربرد وسیع آن، از آلیاژهای مختلفی استفاده میشود.
یکی از روشهای دستهبندی ورق سیاه، بر اساس گرید آنها است. هرچقدر عدد کنار ST کمتر باشد، ورق سیاه، نرمتر و انعطافپذیرتر خواهد بود و هر چقدر بالاتر باشد، درجه سختی و عدم فرمپذیری ورق افزایش پیدا خواهد کرد. به طور معمول، دو گرید ST37 و ST52 برای تولید ورق سیاه به کار میروند؛ این دو گرید از نظر میزان کربن با یکدیگر تفاوت دارند و تفاوت میزان کربن روی سختی این قطعات تاثیرگذار است.
ورق سیاه چه کاربردهایی دارد؟
استحکام و مقاومت بالای این قطعات باعث میشود که این ورق در مقایسه با سایر ورقهای فولادی کاربردهای فراوانی داشته باشد؛ برخی از رایجترین مصارف آن، عبارتند از:
- صنایع ساختمانی
- صنعت پتروشیمی
- سدسازی
- ساخت تانکر و مخازن خاص
- مصالح فلزی ساختمان
- قطعات خودرو
- ساخت آبگرمکن
- تولید تجهیزات کشاورزی
- ساخت رینگ و چرخ
- کشتیسازی
- صنایع فلزی سنگین
موارد بالا تنها بخشی از کاربردهای مهم این قطعات فولادی به شمار میروند. به طور کلی ورقهای سیاه به دلیل ویژگیهای منحصربهفرد خود، میتوانند در بخشهای گوناگونی به کار گرفته شوند.
قیمت ورق سیاه به چه صورت است؟
تولید گسترده ورقهای سیاه در بین تولیدات کارخانههای فولاد کشور، نشاندهنده اهمیت این محصول در بخشهای مختلفی از صنایع مانند ساخت و ساز، خودروسازی، تانکرسازی و کشتیسازی است.
داشتن اطلاعات کامل از قیمت ورق سیاه برای بسیاری از فعالان صنعتی بسیار حائز اهمیت بوده و قیمت این قطعات به ویژگیهایی مانند اندازه، ضخامت و نوع کارخانهای که تولید میکند بستگی دارد. نوسانات ارزی، تغییرات منطقهای و تغییرات در بازار جهانی آهن و فولاد میتواند باعث تغییرات در قیمت این محصول شود.
سخن آخر
ویژگیهای برجستهای مانند استحکام بالا، شکلپذیری و جوشپذیری مناسب، باعث شده است که ورق سیاه به طور گسترده در صنایع مختلف استفاده شود. این قطعات به عنوان ماده اولیه جهت تولید محصولات و کاربردهای مختلف در صنعت مورد استفاده قرار میگیرد.
برای اطلاعات بیشتر درباره این محصول و خرید ورق گالوانیزه و دیگر ورقهای فولادی چون سیاه، روغنی و غیره میتوانید به وبسایت پیوان که از بهترین تامین کنندگان قطعات و ورقهای فولادی به شمار میرود مراجعه کنید.
ارسال نظر