|

مقایسه مقاومت سیم بکسل فولادی و استیل

سیم بکسل Steel wire rope نه تنها در کشش و لیفتینگ بار بلکه در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد. از سیم بکسل در اتصالات کابین آسانسور، اتصالات دکل های حفاری، لیفتینگ بار بر روی تاور کرین ها، اتصالات جرثقیل های سیم بکسلی، کشش بار توسط وینچ و حتی در برش سنگ در کارخانجات استفاده بسیاری می شود. مشخصات مکانیکی سیم بکسل ها بسیار گسترده می باشد و دو سیم بکسل در قطر برار می توانند دارای قابلیت های مکانیکی بسیار متنوعی از کشش، سایش، انعطاف و غیره باشند. در تولید سیم بکسل اغلب از آلیاژ های فولادی و یا استنلس استیل استفاده می شود. سیم بکسل فولادی و سیم بکسل استیل دارای قابلیت های مکانیکی بسیار متفاوتی هستند که در ادامه این مقاله به آن می پردازیم.

به منظور شناخت و مقایسه قابلیت های سیم بکسل فولادی و استیل ابتدا می بایست به معرفی مشخصات فنی سیم بکسل بپردازیم. مشخصات فنی و فاکتور های کیفی انواع سیم بکسل تابع متریال بکار گرفته شده در تولید، عملیات سخت کاری حرارتی به منظور افزایش قابلیت کششی و سایشی، تکنولوژی تولید و نوع آبکاری می باشد. در زیر به معرفی مشخصات فنی سیم بکسل ها که هم در مورد سیم بکسل فولادی و هم در مورد سیم بکسل استیل بکار می روند می پردازیم.

  • ساختار سیم بکسل : ساختار سیم بکسل معرف تعداد رشته ها و تعداد مفتول های هر رشته در تولید سیم بکسل می باشد. ساختار سیم بکسل بصورت مستقیم بر روی بسیاری از مشخصات فنی سیم بکسل از جمله انعطاف، قابلیت سایشی و کششی تاثر مستقیم دارد. از معروف ترین ساختار های سیم بکسل می توان به ساختار 8X19 معروف به سیم بکسل آسانسوری، ساختار 6X19 که هم بر روی دکل های حفاری و هم بر روی جرثقیل ها بکار گرفته می شود، سیم بکسل 19X7 معروف به ساختار نتاب برای اتصال بر روی تاور کرین ها و ساختار های 6 رشته اسلینگ از جمله 6X36 , 6X37 اشاره نمود.
  • بافت سیم بکسل : ساختار های مختلف سیم بکسل از مفتول هایی با قطر های مختلف تولید می شود. بافت سیم بکسل معرفی قطر مفتول های بکار گرفته شده در تولید رشته ها و نحوه و ترتیب قرار گیری مفتول های با قطر مختلف در هر استرند می باشد. از بافت های معروف سیم بکسل ها می توان به بافت سیل SEALE (در سیم بکسل آسانسوری) ، بافت واریننگتون WARRINGTON ، بافت استاندارد (قطر مفتول های برابر) و بافت فیلر FILLER اشاره نمود.
  • مغزی سیم بکسل : سیم بکسل ها اغلب یا با مغزی فولادی بصورت IWRC تولید می شوند و یا با مغزی کنفی FC. سیم بکسل با مغزی کنفی انعطاف بیشتری داشته قیمت پایین تری دارد. سیم بکسل های فولادی دارای وزن واحد طول بالاتر بوده، قیمت و مقاومت کششی بالاتری نیز دارند. علاوه بر مغزی فولادی و کنفی در برخی از موارد از مغزی پلیمری PP نیز در برخی از ساختار های سیم بکسل استفاده می شود. 
  • گرید سیم بکسل : یکی از مهمترین فاکتور های فنی که در مقایسه سیم بکسل فولادی و سیم بکسل استیل بکار گرفته می شود مفهوم گرید سیم بکسل است. گرید به مفهوم تنسایل یا قابلیت کششی سیم بکسل ها می باشد. گرید سیم بکسل بیش از هر چیز تابع متریال و ترکیبات آلیاژی از یک سو و عملیات سخت کاری حرارتی سیم بکسل از سوی دیگر قرار دارد. گرید سیم بکسل در محدوده 1360 الی 2190 تغییر می کند که گرید 1360 اغلب تنها برای سیم بکسل های آسانسوری و گرید 2160 اغلب برای سیم بکسل نتاب تاور کرین مورد استفاده قرار می گیرد. 
  • پوشش سطحی سیم بکسل : آبکاری یا پوشش سطحی تنها برای سیم بکسل های فولادی بکار گرفته می شود چرا که سیم بکسل استیل به سبب داشتن مقاومت ذاتی در برابر زنگ زدگی نیازی به آبکاری سطحی ندارد. مقاوم سازی سطحی سیم بکسل فولادی در برابر زنگ زدگی اغلب به روش آبکاری گالوانیزه سرد و یا روش گریس کاری سطحی صورت می پذیرد. در موارد محدود برای کاربری های خاص از سیم بکسل فولادی بصورت گالوانیزه گرم نیز استفاده می شود. 

بکسل-فولادی

مقایسه قابلیت کششی و سایشی سیم بکسل استیل و سیم بکسل فولادی

یکی از مهمترین فاکتور های مقایسه سیم بکسل فولادی و استیل قابلیت های مکانیکی آنها می باشد. از میان قابلیت های مکانیکی بصورت خاص در مورد سیم بکسل ها مقاومت کششی و سایشی از اهمیت بالاتری قرار دارد. هر دو فاکتور کشش و سایش در مورد سیم بکسل ها تابع گرید آنها می باشد. به بیان ساده تر مقاومت کششی و سایشی سیم بکسل ها بصورت موازی طی عملیات سخت کاری حرارتی افزایش پیدا می کند. 

سیم بکسل فولادی با دارا بودن درصد بالاتری از کربن نسبت به سیم بکسل استیل دارای قابلیت بهتری برای سخت کاری حرارتی بوده و از این رو اغلب مقاومت کششی و سایشی بهتری نیز دارد. تنسایل کششی سیم بکسل استیل اغلب برابر 1570 نیوتن بر میلیمتر مربع است. این در حالی است که تنسایل کششی سیم بکسل فولادی در برخی از موارد همانطور که در بالا نیز اشاره شد به 2160 نیوتن بر میلیمتر مربع نیز می رسد. بههمین ترتیب آلیاژ سیم بکسل استیل نرم تر و سایش پذیر تر از سیم بکسل های فولادی می باشد.

مقایسه مقاومت در برابر زنگ زدگی سیم بکسل استیل و فولادی

مهمترین فاکتوری که سبب انتخاب و کاربری سیم بکسل استیل نسبت به سیم بکسل فولادی می شود مقاومت محیطی آن در برابر زنگ زدگی است. سیم بکسل استنلس استیل در ترکیبات آلیاژی خود از 18% کروم و 8-10% نیکل استفاده می کند. این دو آلیاژ فلزی نسبت به آهن که درصد بالایی از ترکیبات آلیاژی در تولید مفتول های سیم بکسل را به خود اختصاص می دهد میل الکترون دهی بالاتری دارند. به بیان ساده تر کروم و نیکل در ترکیبات سیم بکسل استیل مانع از اکسید شدن و زنگ زدگی آهن می شوند. 

سیم بکسل استیل در دو گرید یعنی در گرید استیل 304 معروف به بگیر و گرید استیل 316 معروف به نگیر تولید می شود. گرید نگیر از سیم بکسل استیل علاوه بر کروم و نیکل دارای 2% Mo نیز در آلیاژ خود است. MO یا مولیبدنیوم در ترکیبات سیم بکسل استیل نگیر 316 با وجود درصد اندک نه تنها سبب افزایش مقاومت در برابر زنگ زدگی تا اندازه بسیار بالایی می شود، بلکه از جذب سیم بکسل توسط آهنربا نیز ممانعت به عمل آورده و از این رو گرید 316 را به سیم بکسل استیل نگیر نیز می شناسند. لازم به ذکر است که سیم بکسل استیل به سبب داشتن درصد بالایی از عناصر فلزی گرانبها در ترکیبات آلیاژی خود دارای قیمت بسیار بالاتری نسبت به سیم بکسل های فولادی است. 

نویسنده: رپورتاژ
کدخبر: 340221

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین