|

چرا باید دارایی‌ های دیجیتال را بیمه کرد؟

سید احسان قاضی‌زاده، مدیر اجرایی پلتفرم تبادل (اکسچنج) اکسیر

با گسترش اقبال عمومی نسبت به رمز دارایی‌ها و همچنین افزایش قیمت آن‌ها، کلاس جدیدی از دارایی‌ها در دنیا شناسایی شده است. این کلاس جدید دارایی ماهیتی کاملاً دیجیتال دارد و از این رو بحث محافظت از رمز دارایی‌ها نیز در ابعاد گوناگون به‌صورت فزاینده‌ای مورد توجه قرار گرفته است.

قاضی_زاده

یکی از حوزه‌هایی که در خصوص صیانت از رمز دارایی‌ها مطرح می‌شود، بحث بیمه است. شاید بیمه، حساب‌های بانکی و یا دارایی‌های ارزشمندی مانند طلا، الماس و یا آثار هنری ارزشمند موضوعی عادی تلقی شود اما با نگاهی دقیق‌تر متوجه این مطلب می‌شویم که بیمه رمز دارایی‌ها در برابر حوادث گوناگون از منظر کاربری، دقیقاً شبیه دارایی‌های ارزشمند سنتی است. بدین معنی که افراد انتظاری که از بیمه رمز دارایی‌ها دارند همانند انتظاری است که برای بیمه دارایی‌های دیگر دارند.

تفاوت بیمه دارایی‌های دیجیتال با بیمه دارایی‌های سنتی

از حیث پیاده‌سازی سرویس‌های بیمه با توجه به ذات دیجیتالی رمز دارایی‌ها و برخط بودن غالب سرویس‌های نگه‌داری رمز ارزها (crypto custody)، تفاوت‌های عمیقی بین صنعت بیمه رمز دارایی‌ها با صنعت بیمه دارایی‌های سنتی وجود دارد.

وقتی صحبت از بیمه رمز دارایی به میان می‌آید، غالباً بیمه رمز دارایی‌ها نسبت به حوادثی مانند سرقت (هک)، کلاه‌برداری و یا حتی فراموشی رمز کیف پول مدنظر است. می‌توان بیمه نوسان قیمتی رمز دارایی‌ها را نیز به‌عنوان یک بخش جذاب این حوزه مطرح کرد که سرمایه‌گذاران در بازار رمزارزها را در برابر نوسانات شدید قیمتی محافظت می‌نماید.

بیمه رمز دارایی‌ها شاید از آن جهت می‌تواند ضروری به نظر برسد که عموم افرادی که مایل به سرمایه‌گذاری در این بخش هستند، دانش و تخصص لازم جهت مراقبت و صیانت از دارایی‌های دیجیتال خود را ندارند و این افراد به شدت مستعد قربانی شدن سرقت‌های آنلاین و یا افتادن در دام روش‌های کلاه‌برداری نوین هستند. لذا بیمه به این افراد اطمینان خاطر می‌دهد که تا حد مشخصی می‌توانند ریسک این حوادث و خطرات را با شرکت بیمه به اشتراک بگذارند.

چالش‌های اصلی شرکت‌های بیمه 

 اصلی‌ترین چالش‌های شرکت‌های که سرویس بیمه رمز دارایی‌ها را ارائه می‌دهند را می‌توان این‌گونه برشمرد:

تعدد سرویس‌های آنلاین نگه‌داری رمزارزها با درجات مختلف امنیتی

در حال حاضر کیف پول‌های آنلاینی که قابلیت نگه‌داری رمز ارزها را دارند، تعدادشان به‌صورت روز افزون در حال زیاد شدن است و با توجه به تبلیغات و رابط کاربری ساده، کاربران زیادی را جذب نموده‌اند اما در برخی از این کیف پول‌های آنلاین ملاحظات امنیتی به اندازه کافی رعایت نمی‌شود و این دارایی کاربران را در معرض تهدیدات فراوانی قرار می‌دهد.

تعدد پلتفرم‌های تبادل (اکسچنج) که سرویس نگه‌داری رمز ارز را نیز ارائه می‌دهند

رقابت بین اکسچنج‌های رمز ارز برای جذب مخاطب هر چه بیشتر گاهاً صاحبان اکسچنج‌ها را از توجه به مسائل امنیتی دور کرده و تمام توان خود را در جذب هر چه بیشتر کاربران می‌گذارند که این خود چالش دیگری در برابر شرکت‌های بیمه برای بیمه، دارایی کاربران بر روی اکسچنج‌ها است.

نبود قوانین مشخص رگلاتوری در بسیاری از کشورها و نظارت بر اکسچنج‌ها باعث می‌شود، زیرساخت‌های حقوقی لازم جهت عقد قرارداد بیمه عملاً بر روی برخی اکسچنج‌ها ناممکن و یا خیلی سخت شود.

نوسان شدید قیمت رمز دارایی‌ها عملاً کلاس جدیدی از صنعت بیمه را خلق کرده است که دارایی‌ها به‌صورت داینامیک ارزش آن‌ها تغییر می‌کند.

وضعیت بیمه دارایی‌های دیجیتال در ایران

به جز چند نمونه شرکت بیمه خارجی که در این زمینه در حال ارائه سرویس به‌صورت محدود هستند، در حال حاضر در کشور ما تاکنون هیچ‌گونه فعالیتی از طرف شرکت‌های فعال در صنعت بیمه به منظور بیمه دارایی‌های دیجیتال شهروندان ایرانی صورت نگرفته است. تصور بر این است تا قبل از به رسمیت شناختن رمزارزها به‌عنوان یک کلاس جدید از دارایی‌ها در کشورمان و همچنین به رسمیت شناختن حق نگه‌داری و تبادل این دارایی‌ها توسط شهروندان ایرانی، نباید انتظار اتفاق خاصی در این حوزه داشته باشیم.

 

نویسنده: سید احسان قاضی‌ زاده
کدخبر: 193079

ارسال نظر