انواع مالیاتهای ظالمانه را بشناسید
مجید گودرزی-فعال سیاسی
ناهنجاریها در بخشهای مختلف نظام مالیاتی بسیار بالاست. مالیات در ایران در نهایت ناکارآمدی و آشفتگی در جریان است. در حالی که به راحتی می توان با مالیات کشور را به بهترین شکل ممکن اداره کرد اما خود مالیات مشکلی بر مشکلات کشور اضافه کرده است.
در یک رویه غلط، پول معاف از مالیات است و سرمایه مشمول حداکثر مالیات است. گویا دولت با وضع مالیات سنگین قصد دارد تولید کنندگان و سرمایه گذاران را تنبیه کند. اما با معافیت گسترده، سپردهگذاری مالی را تشویق کند. این رویه باید دقیقا برعکس شود. برای خارج کردن سرمایه از مدار تولید باید مالیاتستانی سنگین در نظر گرفته شود. بدترین سرمایه گذاری، سرمایه گذاری در پول و ارز است؛ چرا که ارزش افزوده آن صفر مطلق است. بدون شک اکنون بزرگترین چالش دولتها «بحران ارزش افزوده» است که به واسطه سیاستگذاری غلط گریبانگیر کشور شده است. هزاران هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری با حداکثر معافیت مالیاتی و ارزش افزوده صفر. این غلط ترین نوع اقتصاد در جهان است.
در نظام مالیاتی ما شفافیت وجود ندارد. یعنی مشخص نیست چقدر مالیات گرفته می شود و کجا هزینه میشود. زمانی که اقتصاد دچار رکود است می بینیم که مالیاتها افزایش می یابد. این یعنی ارتباطی بین ابزارهای مالی و وضعیت اقتصادی وجود ندارد و عملا ابزارهای مالی دولت کارکرد عکس دارند و رکود و تورم را تشدید می کنند.
مالیات بر ارزش افزوده این روزها غصه بزرگ فعالین اقتصادی است. از هزینهها هم مالیات بر ارزش افزوده و کمیسیون میگیرند. امری که در هیچ کجای جهان غیر از ایران سابقه ندارد. کجای دنیا از طلا با ارزش افزوده صفر مالیات بر ارزش افزوده می گیرند!؟ کجای دنیا از هزینه اجاره، مالیات بر ارزش افزوده می گیرند؟ ارزش افزوده مستأجران کجاست و یا چیست؟ کجای دنیا از هزینه بیمه، مالیات بر ارزش افزوده می گیرند؟
این مالیات ستانیها نشان میدهد یا سواد کافی برای تشخیص انواع مالیاتها و مبنای مالیات در سازمان امور مالیاتی وجود ندارد یا اینکه هدف فشار بر مردم است و این نوع مالیات مصداق مثل فارسی «به کوچه علی چپ زدن» سازمان است. معافیت های بی دلیل مالیاتی و فرار گسترده مالیاتی انگیزه و عدالتی برای پرداخت مالیات باقی نمی گذارد.
شوخی تلخ مالیات بر خانههای خالی، نه تنها باعث افزایش عرضه واحدهای خالی نخواهد شد بلکه عرضه کنندگان این واحدها با عدم عرضه و بالا بردن قیمت به راحتی این مالیات ناچیز را جبران خواهند کرد. چه بسا چندین برابر! این مالیات بهانه خوبی برای افزایش قیمتها است.
تاکسی های اینترنتی درآمد رانندگان خود را به صورت ناخالص مشمول ۱۵ درصد کمیسیون می کنند و هزینهها صفر در نظر گرفته شده است! این احمقانه و یک نوع دزدی آشکار است. چرا که حدود ۳۰ درصد درآمد این رانندگان صرف هزینه های جاری می شود و وقتی از خالص درآمد پس از کسر هزینه، کمیسیون محاسبه می شود ، دیگر ۱۵ درصد نیست، بلکه ۲۱.۵ درصد است و شرکتهای اینترنتی رانندگان را دست خالی به خانه می فرستنده و باعث افزایش شدید کرایه ها شده اند. خودروها خارجی را با هشت برابر بیشتر از قیمت جهانی به مصرف کننده می فروشند و خودروهای بالای یک میلیارد را مشمول مالیات می کنند. مضحک است و ظلم مضاعف. به نظر می رسد کسانی که قوانین مالیاتی کشور را تنظیم، تصویب و اجرا می کنند، قادر به تشخیص تفاوت مالیات بر ارزش افزوده و مالیات بر مصرف نیستند. ای کاش می شد از قانونگذاران یک امتحان در خصوص اصول و مفاهیم اولیه مالیات گرفت و نتیجه را به اطلاع مردم رسانید.
خدا برات خوب بخواد کاملا درسته.
نکات خوبی گفتند ؛ ربا را ما در اسلام دار یم و کفار رعایت می کنند چون مضرات زیادی دارد ؛ سود 25 درصدی به پول های بزرگی می دهند که در بانک ها وجود ندارد و تولید کن نده و فعال اقتصادی ضرر میدهد ؛ تورم هزار دلیل داره که شاید یکیش بهره پایین باشد ولی با بهره بالا اقتصاد واقعی به رکود می رود و سرمایگذاران بورس هم مال باخته !!