|

کدام بازارها بیشترین سود را در بهار ۹۹ داشتند؟

روزگذشته آخرین روز فصل بهار سپری شد و در این سه ماه بازارهای مختلف تحت تأثیر تحولات بخش‌های واقعی اقتصاد و همچنین انتظارات تورمی در داخل و همچنین آنچه در خارج از مرزهای کشور رخ داده است، مسیر خود را مشخص کرده‌اند.

اقتصاد

 نقدینگی پرحجم بیش از ۲۴۰۰ هزار میلیارد تومانی در پایان سال گذشته که با رشد ۳۱.۳ درصدی همراه بوده، میان بازارهای مختلف درجریان است و هر بازاری که بازدهی بالاتری داشته باشد، سهم بیشتری از نقدینگی سرگردان می‌برد.

هرچند در سه ماهه نخست امسال همچون کل سال گذشته بازار سرمایه در صدر بازدهی بازارها قرار داشته است، اما شاهد تغییرات جدی در رتبه‌بندی سایر بازارها هستیم. درحالی که بازارهای ارز و طلا در سال گذشته به‌دلیل ثبات نسبی قیمتی در انتهای جدول بازدهی بازارها قرار داشتند، در بهار امسال با شتاب گرفتن روند صعودی دوباره برای سرمایه‌گذاران جذاب شده‌اند. بر این اساس در بهار امسال، بازار سرمایه  با بازدهی بیش از ۱۴۷ درصدی با اختلاف معناداری در صدر بازارها نشسته است و پس از آن بازار طلا و ارز به ترتیب با بازدهی ۳۰.۵ درصدی و ۲۴.۸ درصدی در رتبه‌های بعدی قرار گرفته‌اند. بازار مسکن نیز با بازدهی ۱۹.۱ درصدی چهارمین بازار پربازده بهار بود و در رتبه آخر بازار پول (سپرده‌های بانکی) با بازدهی نزدیک به ۴ درصد قرار گرفته است. گفتنی است در بازارهای ارز و طلا با توجه به اختلاف میان قیمت‌های رسمی صرافی‌ها و بازار آزاد، از قیمت‌های رسمی استفاده شده است.

بازار سرمایه در صدر

در فصل بهار امسال بازار سرمایه با فاصله خیره‌کننده‌ای در صدر بازدهی بازارهای پنجگانه قرار گرفته است. تغییرات شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در آخرین روز بهار نسبت به آخرین روز کاری سال گذشته نشان می‌دهد که شاخص کل با رشد ۱۴۷.۷ درصدی همراه شده است. درحالی که شاخص کل بورس تهران در روز ۲۸ اسفند سال گذشته عدد ۵۱۲ هزار و ۹۰۰ واحد را نشان می‌دهد در روز ۳۱ خرداد ماه به یک میلیون و ۲۷۰ هزار و ۶۰۲ واحد رسید که نشان دهنده رشد ۷۵۷ هزار و ۷۰۲ واحدی آن است که در طول تاریخ ۵۰ ساله بورس تهران داغ‌ترین بهار را رقم زده است. بررسی حجم و ارزش معاملات در بورس تهران نیز حاکی از اقبال شدید سرمایه‌گذاران به این بازار است که در هفته‌های اخیر با آزادسازی سهام عدالت جمعیت سهامداران به ۵۰ میلیون نفر رسیده است. بر همین اساس، در ابتدای سال گذشته روزانه ۱۵۰ هزار معامله‌گر اقدام به داد و ستد سهام می‌کردند اما این آمار با رشد ۴۶۷ درصدی به ۸۵۰ هزار سرمایه‌گذار رسیده است.

 بازار سکه و طلا در رتبه دوم

با فاصله زیادی، بازار سکه و طلا در رتبه دوم بازدهی در بهار امسال قرار گرفته است. میزان بازدهی سکه تمام بهار آزادی طرح جدید دراین فصل به ۳۰.۵ درصد رسیده است. در آخرین روز کاری سال گذشته هر قطعه سکه تمام ۶ میلیون و ۲۸ هزار تومان نرخ داشت که در آخرین روز خرداد ماه این نرخ به ۷ میلیون و ۸۷۰ هزار تومان رسیده است. بدین ترتیب در سه ماه نرخ سکه یک میلیون و ۸۴۲ هزار تومان افزایش یافته است. روند صعودی نرخ ارز در کنار افزایش بهای اونس جهانی در کنار رشد قابل توجه تقاضا برای خرید سکه و طلای آب شده مهم‌ترین دلایل رشد قیمت‌ها دراین بازار بوده است. همچنین در بازار طلا هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز با رشد ۲۹.۳ درصدی همراه شده است. براین اساس نرخ ۶۰۲ هزار و ۶۰۰ تومانی این نوع از طلا در آخرین روز بهار به ۷۷۹ هزار و ۶۰۰ تومان رسیده که نشان دهنده رشد ۱۷۷ هزار تومانی هر گرم طلاست.

بازار ارز دوباره جان گرفت

با افزایش تحرکات در بازار ارز این بازار نیز برخلاف روند سال گذشته دوباره به میانه جدول بازدهی بازارها بازگشته است. به طوری که در سه ماهه نخست امسال میزان بازدهی دلار امریکا به ۲۴.۸ درصد رسیده که نشان دهنده رشد ۳ هزار و ۶۹۹ تومانی این ارز است. در آخرین روز اسفند ماه سال گذشته دلار ۱۴ هزار و ۹۰۳ تومان نرخ داشت که در روز ۳۱ خرداد این رقم به ۱۸ هزار و ۶۰۲ تومان رسیده است. نرخ یورو به‌عنوان ارز پرطرفدار دیگر نیز با رشد ۲۱.۸ درصدی همراه بوده است. درحالی که نرخ این ارز در روز آخر سال قبل ۱۶ هزار و ۹۰۳ تومان بوده در روز ۳۱ خرداد به ۲۰ هزار و ۶۰۲ تومان رسیده که حاکی از رشد ۳ هزار و ۶۹۹ تومانی آن است. پس از یک دوره ثبات نسبی در بازار ارز، از زمانی که نرخ ارز در صرافی ملی و صرافی‌های بانکی رو به افزایش گذاشت، میزان تقاضا نیز برای آن رشد کرده است.

بازار مسکن در مقام چهارم

بازار مسکن برخلاف سال‌های اخیر که به‌دلیل رکود شدید، بازدهی چندانی نداشت، در سه ماهه نخست امسال نزدیک به ۲۰ درصد رشد قیمتی داشته است. هرچند هنوز گزارش رسمی وزارت راه و شهرسازی یا بانک مرکزی از تحولات بازار مسکن در خرداد ماه منتشر نشده است، اما در صورتی که نرخ رشد نرخ اردیبهشت نسبت به فروردین ماه امسال را که حدود ۹.۳ درصد بود ملاک قرار دهیم، در خرداد ماه متوسط نرخ هر متر مربع آپارتمان در شهر تهران به حدود ۱۸ میلیون و ۶۵۰ هزارتومان می‌رسد که این رقم درمقایسه با رقم متوسط ۱۵ میلیون و ۶۵۸ هزار تومان اسفند ماه گذشته ۱۹.۱ درصد رشد نشان می‌دهد. بر این اساس نرخ متوسط مسکن در فصل بهار ۲ میلیون و ۹۹۲ هزار تومان افزایش یافته است. با وجودی که درماه‌های اخیرحجم معاملات در بازار مسکن کاهشی بوده است، اما این موضوع باعث نشده است تا از روند صعودی نرخ جلوگیری شود و بر همین اساس، نرخ مسکن در کشور با افزایش شدیدی مواجه شده است.

نمودار نرخ در سه ماهه امسال و چشم‌انداز صعودی آن تا پایان سال باعث شده است تا سرمایه‌گذارانی که نقدینگی بالایی دارند بازار مسکن را انتخاب کنند.

بازار پول در انتها

با محاسبه حداکثر نرخ سود ۱۵ درصد برای سپرده‌های بانکی یکساله که از سوی بانک مرکزی مورد تأکید قرار گرفته است، سپرده‌گذاران بانکی به طور متوسط ماهانه ۱.۲۵ درصد بازدهی کسب می‌کنند که این میزان بازدهی برای فصل بهار به ۳.۷۵ درصد می‌رسد. بنابراین بازدهی سپرده‌های بانکی درمیان بازارهای مختلف کمترین رقم محسوب می‌شود. البته با توجه به مهلتی که به قراردادهای یکساله قبلی برای بهره‌مندی از نرخ سود ۲۰ درصدی داده شده است و همچنین نرخ سود بالاتر صندوق‌های سرمایه‌گذاری با درآمد ثابت، میانگین بازدهی این بازار افزایش خواهد یافت،

اما به طور قطع همچنان در رتبه آخر جدول باقی خواهد ماند. به صورت سنتی سرمایه‌گذارانی که ریسک‌پذیری پایینی دارند، سپرده بانکی را که ماهانه سود معینی پرداخت می‌کند ترجیح می‌دهند. برهمین اساس با وجود کاهش ۵ درصدی نرخ سود سپرده‌های بانکی همچنان بخش قابل توجهی از نقدینگی در شبکه بانکی پارک شده است. با وجود این به همان میزان که بازدهی این بازار از سایر بازارها فاصله بگیرد، احتمال مهاجرت سپرده‌های بانکی نیز تقویت می‌شود.

 

منبع: ایران جیب
کدخبر: 105582

ارسال نظر