|

پیام اجلاس سه جانبه تهران به کشور‌های منطقه

اجلاس سه‌جانبه سران ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان امروز(چهارشنبه ۱۰آبان) در تهران برگزار می‌شود.

به گزارش پایگاه خبری گسترش به نقل از صمت، سفر پوتین رییس‌جمهوری روسیه به همراه الهام علی‌اف رییس‌جمهوری آذربایجان به ایران با توجه به شرایط بین‌المللی و فضاسازی ترامپ درباره ایران، پیامی را به جامعه بین‌المللی ارسال می‌کند مبنی بر اینکه کشورهای منطقه در حال همکاری و گسترش روابط‌شان با یکدیگر هستند و خیلی توجهی به حرف‌هایی که ازسوی مقام‌های امریکایی مطرح می‌شود، ندارند.

در این رابطه محمدجواد ظریف و سرگئی لاوروف وزیران امور خارجه ایران و روسیه در آستانه این نشست دیروز تلفنی گفت‌وگو کردند. درحاشیه اجلاس تهران، دیدارهای دوجانبه رییس‌جمهوری روسیه با همتایان ایرانی و آذربایجانی خود نیز پیش‌بینی شده است.

رییسان جمهوری اسلامی ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان در نشست‌های سه‌جانبه درباره همکاری‌های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و انسانی گفت‌وگو می‌کنند.

نخستین اجلاس سه‌جانبه سران روسیه، ایران و جمهوری آذربایجان شهریور سال گذشته در باکو پایتخت جمهوری آذربایجان برگزار شد.

رییسان‌جمهوری روسیه و ایران در حاشیه این نشست مذاکره کردند و ۸ فروردین امسال هم حسن روحانی در کاخ کرملین با همتای روس خود دیدار کرد.

الهام علی‌اف رییس‌جمهور آذربایجان در سال ۱۳۹۴ به تهران سفر کرد و در دیداری که با دکتر روحانی داشت، دو طرف به این نتیجه رسیدند که جلسه‌ای سه‌جانبه‌ با حضور رییسان جمهور ایران، روسیه و آذربایجان در موضوع ترانزیت برگزار کنند.

پوتین و روحانی تاکنون ۹ بار در روسیه، ایران و در حاشیه نشست‌های بین‌المللی دیدار کرده‌اند.

رسانه‌های جهانی دیدارهای پوتین در ایران را زیر نظر می‌گیرند و به‌ویژه دیدار رییس‌جمهوری روسیه با رهبر معظم انقلاب را رصد می‌کنند. پوتین در دیدار گذشته خود به تهران نیز با رهبر معظم انقلاب دیدار کرد.

یکی از مهم‌ترین مسائلی که در پایان جلسه نخست و در بیانیه پایانی نشست سران مطرح شد، موضوع کریدور و ترانزیت بود یعنی استفاده از مسیر ایران برای اتصال به آب‌های گرم و همچنین استفاده ما از مسیر دریای سیاه در روسیه برای اتصال به اروپا و کشورهای غربی. یک تصمیم تاریخی که پیام ویژه‌ای برای گسترش مناسبات اقتصادی و سیاسی داشت. به‌عبارتی می‌توان گفت که در آن جلسه درباره اتصال خلیج‌فارس به کریدور شمال - جنوب بحث و گفت‌وگو شد.

اصل موضوع استفاده از این جغرافیا برای رسیدن به ارتباطات گسترده‌تر است. مراودات ایران در حوزه غرب و اروپای غربی محدود به ترکیه ‌است و از طریق این ارتباطات از این وابستگی کاسته می‌شود.

در دولت یازدهم نشست‌های چندجانبه ازجمله نشست‌های سه‌جانبه بین ایران و دیگر کشورها افزایش پیدا کرده و آثار مثبتی را نیز به همراه داشته است. در این ارتباط می‌توان به نشست آستانه که بین ایران، روسیه و ترکیه برگزار می‌شود و همچنین نشست سران ایران، هند و افغانستان در ارتباط با کریدور چابهار اشاره کرد. اتصال خط آهن ترکمنستان از «اینچه برون» به ایران به کمک قزاقستان نیز اقدام سه‌جانبه دیگری بود که انجام شد.

جلسه سه‌جانبه ایران، ترکیه و عراق که چندی‌پیش برگزار شد، نشان می‌دهد دیپلماسی دوجانبه و چندجانبه ایران متنوع‌تر شده و در حال به ثمر رسیدن است.

از نظر جغرافیایی در اطراف ما ۸ کشور «لندلاک» قرار دارد؛ کشورهایی که در خشکی محصورند و این موقعیت ایران را ممتاز می‌کند و در همین چارچوب در دولت دکتر روحانی به بحث کریدور راه و ترانزیت و درگیر کردن کشورهای اطراف به جغرافیای ایران که دارای سود متقابل است، توجه ویژه‌ای شده و این موضوع خود منجر به افزایش درآمد نیز می‌شود. اکنون کشورهایی مانند ازبکستان، ترکمنستان و قزاقستان به دنبال عبور بیشتر کالاهایشان از ایران هستند و حتی خواهان در اختیار داشتن امکاناتی در بندرعباس و چابهار برای انبار کالاهایشان شده‌اند.

کشور ارمنستان که بسیار علاقه‌مند است روابط و تعامل خود را با ایران به صورت جدی گسترش دهد و تاکنون مقامات دو کشور رفت‌وآمدهای بسیاری با هم داشته‌اند، مذاکرات اجلاس سه‌جانبه ایران، روسیه‌وجمهوری آذربایجان را مورد توجه قرار می‌دهد و به همین دلیل چندی‌پیش نخست وزیرش را به تهران اعزام کرد. رییس‌جمهور این کشور تاکنون سه‌بار به تهران آمده و نخست‌وزیر این کشور نیز دو بار در تهران با مقامات کشورمان گفت‌وگو و رایزنی کرده است.

ایران از طریق خط لوله گازی به ارمنستان گاز می‌دهد و در ازای آن از آنها برق می‌گیرد. درواقع سامانه برق ایران به ارمنستان متصل است و در هنگام پیک مصرف، نیازهای متقابل هم را برطرف می‌کند.

ایران و ارمنستان از موقعیت خوبی برای ترانزیت برخوردار هستند و برخی از شرکت‌های ایرانی برای شرکت در پروژه‌های جاده‌سازی و فعالیت‌های عمرانی در ارمنستان مشغول مذاکره با مقام‌های این کشور هستند.

موضوع ترانزیت گاز از ترکمنستان به ارمنستان ازسوی مقام‌های ارمنی دنبال می‌شود به نحوی که این خط لوله از مسیر ایران عبور کند و ایران نیز از حق ترانزیت برخوردار می‌شود.

نشست‌های سه‌جانبه تهران تعریفی بیش از یک جلسه عادی دارد. در این راستا ابراهیم رحیم‌پورمعاون آسیا، اقیانوسیه و مشترک‌المنافع وزیر امور خارجه به ایسنا گفت: همکاری‌های منطقه‌ای ازجمله برگزاری نشست‌های سه‌جانبه، علامت‌هایی به کشورهایی که در جنوب ما هستند و راه مذاکره و گفت‌وگو را انتخاب نکرده‌اند و فکر می‌کنند اگر با کدخدا کار کنند امورشان می‌گذرد، خواهد داد و بار دیگر به آنها اثبات می‌کند که کدخدا به کسی رحم نمی‌کند و ضرورت دارد که کشورهای منطقه تنش‌های موجود را خودشان مدیریت کنند و با پیشنهادهای سازنده اقتصادی، سیاسی به مسیر توسعه یکدیگر کمک کنند و این موضوعی است که ما همواره بر آن تاکید داریم.

کدخبر: 21025

ارسال نظر