|

بازار مسکن سکته کرد

در میان تمامی بازارهایی که معیشت و آینده اقتصادی مردم را تحت تأثیر قرار می‌دهند، بدون تردید بازار مسکن جایگاه ویژه‌ای دارد. این بازار نه‌تنها یکی از اصلی‌ترین شاخص‌های رفاه خانوار محسوب می‌شود، بلکه به‌نوعی آیینه‌ای تمام‌نما از وضعیت کلی اقتصاد کشور است. در شرایط فعلی، که جامعه درگیر التهاب‌های ارزی و نوسانات روزانه قیمت‌هاست، سرنوشت بازار مسکن به موضوعی حیاتی و پرچالش برای شهروندان بدل شده است.

اقتصاد

بررسی‌های میدانی و گفت‌وگو با فعالان بازار ملک نشان می‌دهد که روند نزولی قیمت ارز طی هفته‌های اخیر، برخلاف انتظار بسیاری، نه‌تنها به رونق معاملات منجر نشده، بلکه رکود حاکم بر بازار مسکن را عمیق‌تر و گسترده‌تر کرده است. کاهش ناگهانی نرخ ارز که پس از اعلام برخی تحولات دیپلماتیک و گمانه‌زنی‌ها درباره بهبود روابط بین‌المللی رخ داد، باعث شد تا خریداران بالقوه در بازار مسکن به امید افت بیشتر قیمت‌ها، فعلاً از تصمیم‌گیری دست بکشند و وارد فاز «انتظار» شوند.

در چنین شرایطی، فروشندگان نیز با تردید و بی‌میلی بیشتری در بازار حضور دارند. از یک سو حاضر به کاهش محسوس قیمت‌ها نیستند، و از سوی دیگر با واقعیت بی‌رونقی معاملات دست‌وپنجه نرم می‌کنند. این وضعیت باعث شده تا بازار مسکن عملاً در وضعیت ایستا و بلاتکلیف باقی بماند؛ نه قیمتی به‌صورت جدی کاهش یافته، نه معاملات جانی تازه گرفته‌اند.

عمق رکود بازار مسکن در شرایطی بیشتر احساس می‌شود که این بخش سال‌هاست به دلیل نبود سیاست‌گذاری مناسب، افزایش هزینه‌های ساخت، کاهش قدرت خرید مردم، و نبود تسهیلات کارآمد بانکی، از حرکت بازمانده و به‌عنوان یکی از سردترین بازارهای کشور شناخته می‌شود. حالا نوسانات ارز هم به‌جای ایجاد تحرک، بیشتر به رکود روانی بازار دامن زده و بسیاری از خانواده‌ها را در تصمیم‌گیری برای خرید یا اجاره خانه مردد کرده است.

در مجموع، به‌نظر می‌رسد تا زمانی که ثبات اقتصادی واقعی، همراه با سیاست‌های حمایتی هدفمند و قابل اجرا در بخش مسکن شکل نگیرد، نوسانات ارزی به‌تنهایی نه‌تنها گره‌گشا نخواهند بود، بلکه ممکن است فضای بازار را بیش از پیش سرد، پیچیده و غیرقابل پیش‌بینی کنند.

طی حدود سه ماه گذشته نیز که بازار ارز افزایشی بود تغییری در بازار مسکن ایجاد نشد. البته تعداد اندکی از فروشندگان آپارتمان در تهران و پردیس، نرخ‌های اعلامی را حدود ۱۰ درصد افزایش دادند که تاثیری در بازار ایجاد نکرد و به گفته واسطه‌های ملکی، هیچ‌گونه خریدی با قیمت‌های جدید انجام نمی‌شود.

در فروردین امسال قیمت‌های اعلامی آپارتمان برخلاف سال‌های گذشته رشد نداشته است.

افزایش-قیمت-مسکن

مسکن همچنان در رکود

بازار مسکن فعلا تاثیر خاصی از کاهش ۲۲ هزار تومانی قیمت ارز نگرفته و به گفته فعالان این بازار، خرید و فروش چندانی صورت نمی‌گیرد؛ در چشم‌انداز این بخش نیز رشد سنگین قیمت‌ها دیده نمی‌شود و در فروردین امسال قیمت‌های اعلامی آپارتمان برخلاف سال‌های گذشته رشد نداشته است.

افت حدود ۱۹ درصدی قیمت ارز در بازار آزاد در یک مقطع کوتاه که از کاهش ریسک‌های سیستماتیک نشأت گرفت، منجر به ایجاد فضای امیدواری و بهبود چشم‌انداز اقتصادی کشور شد. دلار که تحت تاثیر تنش‌های منطقه‌ای تا محدود ۱۰۷ هزار تومان بالا رفته بود، پس از ۲۳ فروردین ۱۴۰۴ که اولین دور مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان انجام شد تا حدود ۲۲ هزار تومان کاهش قیمت را تجربه کرد و هم‌اکنون در بازار آزاد حدود ۸۵ هزار تومان خرید و فروش می‌شود.

این در حالی است که اسکناس آمریکایی از حدود ۸۰ هزار تومان در بهمن سال گذشته به حدود ۱۰۷ هزار تومان در اواسط فروردین امسال رسیده بود.

در حال حاضر اغلب دلالان بازار ارز، فروشنده هستند و کاهش تقاضا به افت قیمت ارز منجر شده است. برداشت طبیعی فعالان اقتصادی این است که در این شرایط نگهداری دارایی‌های غیرمولد مثل ارز و طلا صرفه اقتصادی ندارد.

یکی از بازارهایی که سرنوشت آن در شرایط فعلی برای مردم اهمیت دارد، بازار مسکن است. بررسی‌های میدانی نشان می‌دهد که نوسانات کاهشی قیمت ارز، رکود معاملات بازار ملک را عمیق‌تر کرده است. طی حدود سه ماه گذشته نیز که بازار ارز افزایشی بود تغییری در بازار مسکن ایجاد نشد. البته تعداد اندکی از فروشندگان آپارتمان در تهران و پردیس، نرخ‌های اعلامی را حدود ۱۰ درصد افزایش دادند که تاثیری در بازار ایجاد نکرد و به گفته واسطه‌های ملکی، هیچ‌گونه خریدی با قیمت‌های جدید انجام نمی‌شود.

تحلیل دو تن از فعالان بازار مسکن آن است که این بازار به دلیل نبود تقاضای موثر، ظرفیت رشد ندارد.حسن محتشم: این‌که قیمت دلار حدود ۲۲ هزار تومان پایین آمده و ثابت مانده یعنی همه چیز در حالت سکون قرار گرفته است.

منبع: ايسنا
کدخبر: 350987 سهیل مافی

ارسال نظر