در گفتگوی گسترشنیوز با رئیس انجمن واردکنندگان برنج:
تصمیمی که قیمت برنج را دو برابر کرد
در شرایط جدید، تولیدکنندگان برنج ایرانی باید از این موقعیت استفاده کنند و بر کیفیت و توان رقابتی خود بیفزایند که مصرفکننده خرید نوع ایرانی را بهصرفهتر بداند اما متاسفانه چنین نمیشود.
قیمت برنج خارجی تقریباً دو برابر شده است. این گرانی بدون شک روی قدرت خرید اقشار متوسط تاثیر سوء به جا میگذارد. برای پیگیری بیشتر این موضوع و تشریح ابعاد مختلف آن با رئیس انجمن واردکنندگان برنج به گفتگو نشستیم. با گسترشنیوز همراه باشید.
عملکرد کند بانک مرکزی
مسیح کشاورز، دبیر انجمن واردکنندگان برنج در ارتباط با فرازوفرود ترخیص برنج از گمرک اظهار داشت: «به دنبال تصدی سرپرستی وزارت صنعت، معدن و تجارت توسط آقای مدرس خیابانی، آقای کلامی سرپرست معاون بازرگانی داخلی وزارت را عهدهدار شدند. خوشبختانه ایشان بر موضوع مسلط هستند. در جلسات برگزار شده با وی، مشکلات را مطرح کردیم. به دنبال پیگیری ستاد تنظیم بازار، تکلیف مشخص شد و قرار شد که ارز واردات برنج از اردیبهشتماه نیمایی شود. برای شروع اتفاق خیلی خوبی افتاد. تعدادی از تجار موفق به دریافت ارز شدند اما این روند دوباره متوقف شد. ظاهراً بهانه بانک مرکزی آن بوده است که تعداد ثبت سفارشها بالاست و تشخیص موارد مهم و در اولویت، به عهده وزارت صمت است. بر همین اساس صمت فهرستی از کالاهای رسوبشده در گمرک را تهیه و برای بانک مرکزی ارسال میکند که ارز اختصاص یابد».
سه متغیر مهم
وی در ادامه افزود: «متاسفانه بانک مرکزی کند عمل میکند. منابع در دسترس بانک احتمالاً محدود است اما اکنون که ارز نیمایی شده است این کندی، توجیهی ندارد. امیدواریم کار سرعت بگیرد تا مشکل حل شود. با نیمایی شدن ارز، قیمتها دو برابر شده است. سه عامل مهم در قیمت تمامشده برنج دخیل هستند: قیمت جهانی، عوارض و تعرفه گمرکی و قیمت ارز. در شرایطی که قیمت ارز حدود چهار برابر شده است ( با تغییر از گروه کالایی اول به دوم یا همان نیمایی) حتی اگر دو عامل دیگر ثابت باشد قیمتها باید چهار برابر شود. تعرفه از ۲۲ درصد به ۱۰ درصد کاهش یافت. خریداران سعی میکنند چانهزنی کنند و ارزانتر بخرند. واردکنندگان تمام سعی خود را کردهاند بااینحال افزایش دو برابری قیمت را داشتهایم. بهاینترتیب قیمت برنج وارداتی از ۸ به ۱۶ هزار تومان رسید».
فرصتی که از آن استفاده نمیشود
افزایش قیمت برنج خارجی روی قیمت نوع داخلی چه تاثیری به جا گذاشته شده است؟ دبیر انجمن واردکنندگان برنج در پاسخ این سوال اظهار داشت: «برنج خارجی مستقیماً به سبد خرید اقشار متوسط و ضعیف وارد میشد. گرانی ممکن است باعث گرایش بیشتر به محصولاتی مثل گندم شود. در شرایط جدید، تولیدکنندگان برنج ایرانی باید از این موقعیت استفاده کنند و بر کیفیت و توان رقابتی خود بیفزایند که مصرفکننده خرید نوع ایرانی را بهصرفهتر بداند اما متاسفانه چنین نمیشود و به جای این کار باز هم قیمتهای خود را افزایش میدهند. یکی از کمکهای برنج وارداتی آن بود که به کنترل قیمت نوع داخلی کمک میکرد. تولیدکنندگان نمیتوانستند بنا به میل خود بر قیمتها بیفزایند. این موضوع به نفع آنها تمام میشد چون اگر بهعنوانمثال قیمت به ۵۰ هزار تومان برسد بازار خود را بهطور کامل از دست میدهند. اگر چنین اتفاقی بیفتد ذائقه و رفتار مردم تغییر میکند. حتی اقشار ثروتمند هم الگوی رفتاری خود را تغییر میدهند. واردات به حال تولیدکنندگان هم مفید بود».
دبیر انجمن واردکنندگان برنج در ادامه با قیمت برنج داخلی گفت: «قیمت مصرفکننده ملاک است نه منطقه و جای فروش. قیمت در همه جای کشور باید کم و بیش یکسان باشد. نمیشود که قیمت شمال با تهران فرق داشته باشد. متاسفانه تفکرات جزیرهای به تصمیمات جزیرهای منجر میشود و هزینههای این تفکر نادرست توسط مردم پرداخت میشود».
بیچاره کردین کشاورز برنجکار روبااین وارد ات یارانه ایی
بدبختی مملکت اینه که یه مشت آدم سیر با ح قوقهای بالای میلیونی که همه چیزشون مجانی از دولت وبیت المال ودر رفاه کامل بسر می برن واسه این مردم بیچاره تصمیم میگیرن چو ن اونها از جیبشون خرج نمیکنن
سلام ببخشید فاتحه قیمت ارز و ریال را که مقابل ارز رایج بی ارزش شده واعلان وزارت با ارز بین آزادو دولتی که افزایش قیمت برنج وارداتی و حتی داخلی را در پی داشت الحمدولله انصاف هم که نیست هرکس هر چقدر خواست اضافه میکندو دولت هم درخواب زمستانی فرورفته و حرس و جوش را هم مردم طبقه ضعیف بخورند. بنظرم دولت دیگه کنترول نمیکنه و بی خیالش شده و گور پدرمردم. پول این مملکت را ملیاردی میبرن کسی صداش در نمیاد
خدا بداد مردم برسه انشاالله.
من نمدونم این اسکولهاراکجا پیدا میکنن وم سئولشون میکنن