|

آشفته بازار لوازم التحریر به سامان می‌رسد؟

نوسانات قیمت ارز و نبود مواد اولیه از یک سو و نبود برنامه مشخص به سر و سامان دادن به وضعیت بازار از سوی دیگر، تولیدکنندگان نوشت‌افزار ایرانی اسلامی را دچار سردرگمی و مشکل کرده است.

اصناف

نوشت‌افزار ایرانی اسلامی که کار خود را با دو برند آغاز کرده بود، امروز با بیش از ۱۰۰ تولیدکننده فعال، یکی از پرطرفدارترین محصولات بازار نوشت‌افزار را در اختیار دارد. تولیدکنندگان این حوزه که در سال‌های گذشته با مشکلات متعددی مانند جلب نظر بازار، طراحی شخصیت‌های متناسب با فرهنگ ایرانی اسلامی، تأمین مواد اولیه، واردات محصولات چینی و... مواجه بودند، امسال اما وضعیت ناپایدارتری نسبت به سال‌های گذشته دارند.

شیوع ویروس کرونا و تعطیلی مدارس و دانشگاه‌ها تأثیری مستقیم بر روند کار این تولیدکنندگان داشته است. آنها که در سال‌های قبل این روزها گُل کارشان بود، حالا می‌گویند خریداری نیست. نامشخص بودن وضعیت باز یا بسته بودن مدارس در سال تحصیلی جدید، آینده نامعلومی را برای این تولیدکنندگان رقم زده است. از سوی دیگر، نوسانات قیمت دلار بر کار این تولیدکنندگان نیز تأثیر منفی گذاشته است؛ به طوری که بیشتر آنها برای تأمین مواد اولیه خود دچار مشکل‌اند.

مصطفی سپهری‌منش، از تولیدکنندگان نوشت‌افزار ایرانی اسلامی در استان فارس، با اشاره به مشکلات پیش آمده برای تولید نوشت‌افزار در ماه‌های اخیر، آینده فعالیت در این حوزه را نامعلوم توصیف و اضافه کرد: تولید نوشت‌افزار در ماه‌های اخیر تحت تأثیر دو عامل مهم کرونا و تعطیلی مدارس قرار گرفته است؛ به همین دلیل تولید و فروش اقلام این حوزه تقریباً به صفر رسیده است.

وی ادامه داد: عمده خرید نوشت‌افزار توسط دانش‌آموزان و دانشجویان صورت می‌گیرد، وقتی مدارس و دانشگاه‌ها تعطیل هستند و فعالیت مجدد آنها نیز نامعلوم است، آینده تولید و فروش نوشت‌افزار نیز مبهم خواهد بود.

مدیر برند نوشت‌افزار «هیرون» با اشاره به تلاش تولیدکنندگان برای حفظ سرمایه‌هایشان گفت: تولیدکنندگان درحال‌حاضر خواب سرمایه‌ دارند و سرمایه اصلی‌شان در دل محصولاتی است که الآن در انبارها مانده است. برخی از تولیدکنندگان تلاش دارند تا این محصولات خود را با کسر قیمت و با تقبل ضرر بفروشند تا سرمایه‌شان زودتر به پول تبدیل شود. این وضعیت در شرایطی است که بازار با تورم مواجه است.

سپهری‌منش با بیان اینکه تهیه «کاغذ» یکی از مشکلات پیش روی تولیدکنندگان این عرصه است، یادآور شد: کاغذ از جمله لوازم مورد نیاز و اساسی برای تولیدکنندگان نوشت‌افزار است که در روزهای اخیر تحت تأثیر نوسانات شدید قیمت دلار و طلا، دچار افزایش قیمت شده است. الآن قیمت کاغذ را مانند قیمت دلار و طلا، دقیقه‌ای اعلام می‌کنند. قیمت صبح کاغذ با قیمت عصر آن متفاوت است.

وی با اشاره به وعده‌های بی‌سرانجام مسئولان در سال‌های اخیر برای حمایت از تولید داخلی و تولیدکنندگان نوشت‌افزار ایرانی اسلامی گفت: تولیدکننده در ایران کار جهادی می‌کند. ما اگر تنها در پی کسب سود بودیم، بهتر بود که سرمایه‌مان را در جای دیگری خرج می‌کردیم. اما تولیدکننده تنها به سود فکر نمی‌کند. متأسفانه وعده‌هایی که مسئولان در سال‌های گذشته دادند، در حد همان وعده بود و هیچ‌گاه برای ما تولیدکنندگان عملی نشد.

به نظر می‌رسد تأمین مواد اولیه برای به راه انداختن چرخ تولید نوشت‌افزار ایرانی اسلامی پس از چند ماه خاموش ماندن چراغ تولیدی‌ها، یکی از معضلات اساسی و مشکلاتی است که این روزها تولیدکنندگان با آن مواجه هستند. علاوه بر کاغذ، تهیه دیگر مواد اولیه نیز با سختی‌هایی همراه است. امیر شیخ‌الملوکی، مدیر برند «آراد» نیز در این‌باره به تسنیم گفت: تهیه کاغذ تنها یک بخش است، متأسفانه فروش چندانی در بازار برای کاغذ وجود ندارد. کاغذ را با دلار ۱۰ هزار تومان وارد کرده‌اند، اما حالا دلار به ۱۹ هزار تومان رسیده است و این در فروش کاغذ مؤثر است. از سوی دیگر، ما برای تهیه دیگر مواد اولیه مانند چسب، مقوا، فنر، مرکب و... نیز با مشکلاتی مواجه هستیم.

وی با بیان اینکه ما تا جایی که رمق داشته باشیم، فعالیت خواهیم کرد، به وعده‌های بی‌سرانجام مسئولان اشاره و اضافه کرد: در سال‌های اخیر وعده‌هایی برای حمایت از تولیدکننده داخلی داده شد، اما ما تولیدکنندگان هیچ کدام از این حمایت‌ها را ندیدیم. پارسال در بحث کاغذ نیز از سوی ارشاد و صمت حرف‌هایی زده شد و قرار شد به تولیدکنندگان نوشت‌افزار کمک‌ شود، اما به سرانجامی نرسید.

به نظر می‌رسد بیش از تأمین مواد اولیه، نیروی کار و دیگر مقدمات، آنچه تولیدکنندگان این حوزه را دچار سردرگمی کرده است، نبود برنامه مشخص برای تولید است. این موضوع بر عرضه و تقاضای بازار نیز تأثیر گذاشته است. تولیدکنندگان نوشت‌افزار هر ساله، در چنین روزهایی با افزایش میزان تولید سعی در پاسخگویی به نیازهای بازار داشتند، اما حالا در نبود این نیاز چرخ تولید آنها نیز رفته‌رفته خاموش می‌شود. در چنین شرایطی نقش دولت که باید حامی تولید باشد، بیش از پیش پررنگ می‌شود. می‌توان با برنامه‌ریزی و سر و سامان دادن به وضعیت آشفته موجود، تا حدی از میزان ضرری که به تولیدکنندگان وارد خواهد شد، کاست.

منبع: تسنیم
کدخبر: 105640

ارسال نظر