|

کارگزاری‌های جدید بورسی مجوز می‌گیرند؟

عضو شورای‌عالی بورس، گفت: درخواست‌ مجوز برای کارگزاری جدید قابل توجه نیست اما در بخش راه‌اندازی سبدگردان‌های جدید صف بسیار طولانی وجود دارد.

اقتصاد کارگزاری‌های جدید بورسی مجوز می‌گیرند؟

سعید اسلامی درباره اثرگذاری افزایش نرخ سود بانکی در بازار سرمایه، اظهارکرد: این سیاست بانک مرکزی بر بازار سرمایه تاثیر‌گذار خواهد بود اما سودآوری بورس در طی یک سال گذشته قابل مقایسه با نرخ سود بانکی نیست بنابراین تاثیر‌گذاری این سیاست‌گذاری در سطح اقتصاد کلان کاهش پیدا کرده‌ است. اما به هر حال باعث می‌شود سرمایه افرادی که ریسک گریزتر هستند در نظم بانکی حفظ شود.

وی افزود: بانک مرکزی پس از کاهش نرخ سود بانکی با انتقادات جدی مواجه شد، از جمله اینکه نرخ بهره حقیقی در کشور منفی شده و سرعت گردش پول می‌تواند افزایش پیدا کند و هدف گذاری‌های نرخ تورم هم محقق نشود از این رو بانک مرکزی از سیاست‌های خودش عقب کشید.

عضو شورای‌عالی بورس با بیان اینکه چقدر از نقدینگی موجود در بازار سرمایه، سپرده بانکی هستند، اظهارکرد: برای مطالعه در این‌باره تغییرات ترکیب نقدینگی و سپرده‌ها را می‌توان بررسی کرد اما اعلام آمارها از حجم پولی که امروز وارد بازار سرمایه می‌شود هم دقیق نیست، چرا که محاسبات صندوق‌های سرمایه‌گذاری در این اعداد اعلام نمی‌شود و عمدتا خالص نقدینگی ورودی و خروجی به کارگزاری‌ها محاسبه می‌شود بنابراین در ارائه این آمارها باید با دقت عمل کرد.

اسلامی همچنین درباره عدم ارائه مجوز کارگزاری‌های جدید، گفت: پس از قانون جدید بازار، نهادهای مالی جدیدی از جمله سبدگردان، مشاور سرمایه گذاری، رتبه‌بندی، تامین سرمایه‌ها و... شکل گرفتند و راه‌اندازی شدند. اگرچه گفته می‌شود که در ارائه این مجوزها هم کند عمل شده و متناسب با رشد حجم بازار سرمایه نبوده اما به هر حال به‌تدریج این مجوزها داده شده است.

وی افزود: تنها نهاد مالی مرتبط با بازار سرمایه از سال ۸۷ مجوز جدید برای آن صادر نشده کارگزاری بوده است که این بخش با مشکلات خاص خودش مواجه بوده است البته معتقدم انحصار در هیچ یک از مجوزها نباید وجود داشته باشد و تمام افراد واجد شرایط باید بتوانند مجوزهای مورد نظر را دریافت کنند. هر چند که نیاز داریم که مشخصات ویژه‌ای برای ارائه مجوزها وجود داشته باشد و به لحاظ کیفی هم در ارائه مجوزها سختگیری‌هایی باید وجود داشته باشد اما نباید افراد واجد شرایط را از ارائه مجوزها محروم کرد.

عضو شورای‌عالی بورس، ادامه داد: همه مجوزها باید آزاد شود اما در ارائه مجوزها سخت‌گیری هم باید وجود داشته باشد به این معنا که شرایط درستی وضع شود تا شرکت‌های و نهادهای مالی توسعه پیدا کنند و تجهزات و زیرساخت‌های بهتری داشته باشند.

اسلامی اظهارکرد: موضوع مهم این است که مجموعه بازار با سرعتی که پول وارد آن شد، رشد نکرد و تعداد سبدگردان‌ها به اندازه‌ای که سرمایه در این بازار جریان یافت، افزایش نیافت و زیرساخت‌های فنی کارگزاری‌ها هم با این سرعت توسعه پیدا نکرد. موضع دیگر این است که در سال‌های گذشته عمده کارگزاری‌ها کسب و کارهای سودآوری نداشتند که بتوانند سرمایه‌گذاری خود را در توسعه زیرساخت‌ها افزایش دهند.

وی با بیان اینکه از آنجایی که مدت‌ها است با ارائه مجوز کارگزاری جدید موافقت نمی‌شود، درخواست‌ هم برای کارگزاری جدید قابل توجه نیست، گفت: اما در بخش راه‌اندازی سبدگردان‌های جدید صف بسیار طولانی است.

عضو شورای‌عالی بورس همچنین درباره اثرگذاری کاهش ۲۰ درصدی نرخ کارمزد کارگزاری‌ها اظهارکرد: به هر حال حجم معاملات بورس افزایش چشمگیری داشته و میزان معاملات نسبت به زمانی که آخرین مجوزهای کارگزاری‌ها صادر شد، بیش از ۱۵۰ برابر شده‌ است. در این میان عده‌ای معتقدند که معاملات در ایران گران است، از سوی دیگر افرادی که طرافدار کارگزاری هستند معتقدند که کارگزاری‌ها به تازگی به سوددهی رسیدند و می‌توانند از محل این سوددهی در بخش‌های زیرساختی و فنی سرمایه‌گذاری کنند.

وی ادامه داد: همچنین باید توجه داشته باشیم که ۳۰ درصد کارمزد به طور مستقیم در اختیار کارگزاری‌ها قرار نمی‌گیرد و به توسعه بازار اختصاص می‌یابد و بلوکه می‌شود. در هر صورت برخلاف آنچه که گفته می‌شود، شورای‌عالی در کاهش نرخ کارمزد نقشی نداشته است و این تصمیم با حضور کانون کارگزاری‌ها در جلسات مرتبط با سازمان اخذ شده‌ است.

منبع: ایلنا
کدخبر: 109066

ارسال نظر