|

گفتگوی اختصاصی گسترش نیوز:

علت اصلی گرانی سیب زمینی، موز و خیار اعلام شد | گوجه سبز ۲۰۰ هزار تومانی واقعیت دارد!

کارگر رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی گفت: قیمت سیب‌ زمینی که قرار بود با واردات، قیمت آن متعادل شود، باید عرض کنم که واردات اعلام شده اما هنوز عرضه مناسب و مویرگی در سطح شهر انجام نگرفته است. کیوی به‌دلیل صادرات و دریافت ارز، موز به‌دلیل واردات با ارز بالا و خیار هم به‌دلیل کاهش تولید دچار گرانی شدند.

اقتصاد

گسترش نیوز - سارا سمیع شمس: ماه پایانی سال گذشته وضعیت قیمت سیب زمینی در بازار و میادین میوه و تره بار به هم ریخت و به قیمت های بالای ۶۰ هزار تومان به مردم عرضه شد. با ادامه این وضعیت و کمبود سیب زمینی و گرانی آن در بازار، وعده واردات سیب زمینی از پاکستان نیز به گوش رسید اما چیزی که عیان است، عملی نشدن به موقع این وعده ها است. همچنان قیمت سیب زمینی در محدوده گران در حال عرضه است و هنوز به قیمت های متعادل نرسیده است. 

در همین راستا خبرنگار پایگاه خبری گسترش نیوز در گفتگو با اسدالله کارگر، رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی به بررسی عوامل موثر بر گرانی سیب زمینی پرداخت و در ادامه وضعیت قیمت میوه های نوبرانه بهار را نیز جویا شد که در ادامه این گزارش به آن می پردازیم.

اسدالله-کارگر

واردات انجام شد اما عرضه مویرگی صورت نگرفت

 اسدالله کارگر، رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی در گفتگو با خبرنگار گسترش نیوز درباره واردات سیب زمینی به بازار گفت: در رابطه با قیمت سیب‌ زمینی که قرار بود با واردات، قیمت آن متعادل شود، باید عرض کنم که واردات اعلام شده اما هنوز عرضه مناسب و مویرگی در سطح شهر انجام نگرفته است. سیب‌ زمینی همچنان با همان قیمت بالا در حال عرضه به مردم است.

وی تاکید کرد: این اتفاق قبلاً هم افتاده بود؛ یعنی دولت واردات را انجام داده بود، اما متأسفانه واردات به‌صورت یک مُسکن موقتی انجام می‌ شود و درمان قطعی برای آن نیست. دولت مقداری سیب‌زمینی وارد کرد، اما آن را تنها در میادین تره‌ بار توزیع کرد. این در حالی‌ ست که تأثیر واقعی زمانی است که توزیع در سطح شهر و به‌ صورت مویرگی انجام شود.

رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی ادامه داد: میادین تره‌بار به منازل مردم نزدیک نیستند. مردم وقت ندارند برای خرید چهار کیلو سیب‌ زمینی با ترافیک سنگین شهر، ماشین بگیرند و به میدان بروند. تازه اگر فرض کنیم همه میادین تره‌ بار سیب‌ زمینی وارداتی داشته باشند که این‌طور هم نیست.

توزیع محدود در غرفه‌های شهرداری

وی افزود: در حال حاضر حدود ۳۰۰ غرفه شهرداری در سطح شهر وجود دارد که توزیع سیب زمینی در آن‌ها صورت گرفته و آن هم به شکل نمادین بوده است. اگر قرار بود این توزیع تأثیرگذار باشد، باید به اتحادیه تحویل داده می‌شد تا اعضای ما آن را در کوچک‌ترین کوچه‌ها هم توزیع کنند. هم‌اکنون سیب‌زمینی‌هایی که در بازار وجود دارد، از میادین مرکزی با قیمت بالا خریداری می‌شوند و به همان ترتیب به مردم عرضه می‌شوند. اعضای اتحادیه ما تولیدکننده نیستند بلکه خریدار هستند و هر کالایی را با هر قیمتی بخرند، با درصد سود مصوب آن را می‌فروشند. بنابراین نمی‌توان انتظار داشت قیمت نهایی برای مصرف‌کننده پایین باشد.

کارگر در پاسخ به این سوال که چه زمانی مشکل قیمت سیب‌زمینی حل خواهد شد، گفت: بنده نمی‌توانم به‌ جای دیگران صحبت کنم. برای نمونه، نامه‌ ای که در رابطه با دریافت سیب‌زمینی وارداتی ارسال شده بود، با ۲۵ روز تأخیر به دست ما رسید. در آن نامه اعلام شده بود که اگر سیب‌ زمینی می‌خواهید، اعلام کنید، اما وقتی تنها چهار یا پنج روز تا پایان مهلت باقی مانده بود، دیگر نمی‌ شد اقدامی کرد.

وزارت جهاد کشاورزی مسئول اصلی تنظیم بازار

رئیس اتحادیه میوه و سبزی افزود: مسئولیت اصلی تنظیم بازار بر عهده وزارت جهاد کشاورزی است. ما در ماه‌های ۸ و ۹ (آبان و آذر) وضعیت سیب‌زمینی را اطلاع داده بودیم ولی اقدامی انجام نشد. وقتی شرایط بحرانی شد، واردات صورت گرفت که آن هم در حد نصاب نبود و بیشتر جنبه نمادین داشت.

قیمت بالای میوه‌های نوبرانه و کاهش تقاضا

در ادامه گفتگو، کارگر در خصوص میوه‌های نوبرانه نیز توضیح داد: قیمت این محصولات به دلیل نوع تولید و زمان برداشت بالا است. اعضای ما سعی می‌کنند تا زمانی که قیمت‌ها به تعادل نرسد، این میوه‌ها را وارد بازار نکنند. در حال حاضر، این محصولات در فروشگاه‌های خاص یا توسط دست‌فروشان عرضه می‌شود و هنوز قیمت ثابتی برای آن‌ها اعلام نشده است.

وی افزود: تقاضا برای میوه های نوبرانه بیشتر در حد هوس است، نه مصرف روزانه. مثلاً یک کودک ممکن است هوس کند و خانواده مجبور شود ۱۰۰ گرم از یک میوه نوبرانه بخرد. این اقلام مانند سیب‌زمینی یا سایر اقلام پرمصرف نیستند.

گوجه‌ سبز ۲۰۰ هزار تومانی

در خصوص گوجه‌سبزهای نوبرانه با قیمت‌های بالا نیز گفت: واقعیت دارد. این محصول ایرانی نیست، وارداتی است و به شکل قاچاق وارد کشور شده است. بسته‌ بندی‌های شکیل دارد و وزن آن‌ ها کمتر از یک کیلوگرم است. در فضای مجازی نیز نمونه‌هایی منتشر شده که قیمت دانه‌ای ۲۰۰ هزار تومان را برای آن‌ ها نشان می‌دهد. ما این نوع محصولات را تأیید نمی‌ کنیم.

گوجه-سبز-میوه

کارگر در خصوص تقاضا برای خرید میوه در ایام عید نیز اظهار کرد: امسال ایام عید با ماه رمضان هم‌زمان شده بود و همین موضوع باعث شد تقاضا نسبت به سال‌های قبل کمتر باشد. در ماه رمضان مردم در طول روز روزه هستند و شب هم فرصت کافی برای خرید ندارند. بنابراین، تقاضا کاهش پیدا کرده است.»

افزایش قیمت کیوی، موز و خیار با دلایل متفاوت

وی همچنین درباره قیمت دیگر اقلام میوه گفت: افزایش قیمت فقط محدود به کیوی نبود و موز و خیار هم گران شدند. کیوی به‌دلیل صادرات و دریافت ارز، موز به‌دلیل واردات با ارز بالا و خیار هم به‌دلیل کاهش تولید دچار گرانی شدند. در حال حاضر، بیشتر خیار تولید گلخانه‌ای داریم و تولید خیار زمینی به‌دلیل سختی کار، کمتر انجام می‌شود. این مسئله باعث کاهش عرضه و افزایش قیمت شده است.

نبود تعادل در نظام تولید و صادرات میوه

در پایان، رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی به خبرنگار گسترش نیوز گفت: ما در نظام تولید و صادرات میوه تعادل نداریم. محصولاتی مانند کیوی به‌دلیل صادرات از بازار داخلی خارج می‌شوند و جایگزین مناسبی هم برای آن‌ها در بازار وجود ندارد. بنابراین تا زمانی که این مشکلات ساختاری حل نشود، نمی‌توان انتظار کاهش محسوس در قیمت‌ها داشت.

کدخبر: 350194 سارا سمیع شمس

ارسال نظر