|

دلیل گرانی گوشت چیست؟

مدیرعامل اتحادیه دامداران ضمن اشاره به اینکه دلالان بازار نهاده‌های دامی، دام و گوشت را در دست دارند و نرخ را آنها تعیین می‌کنند، اعلام کرد که اگر دولت اختلاف ارز آزاد و دولتی را به ما بدهد، کره مجانی تحویل آنها خواهیم داد.

اقتصاد دلیل گرانی گوشت چیست؟

گوشت قرمز حدود دو هفته است که با افزایش ۱۰ هزار تومانی مواجه شده است. افزایش قیمتی که رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی علت آن را دپوی دام توسط دامداران به دلیل نزدیک شدن به عید قربان، خروج غیرمجاز دام از مرزهای غربی و کاهش نرخ آلایش گوسفندی اعلام کرد. از سوی مقابل اما مدیرعامل اتحادیه دامداران آن را رد کرد و گفت که دامداران هیچ نقشی در این زمینه ندارند و این دلالان و واسطه گران هستند که بازار را می‌گردانند.

سعید سلطانی، مدیرعامل اتحادیه دامداران با بیان اینکه دامداران دام را برای عید قربان دپو نکرده‌اند و این اقدامات توسط افراد سودجو انجام می‌شود، گفت: در هیچ جای دنیا نوسان قیمتی تا این حد وجود ندارد، زیرا دلالان و واسطه گران بازار را به‌دست دارند و جای تشکیلاتی که این شرایط را نظم دهد بسیار خالی است.

نهاده‌ها با نرخ مصوب به‌دست تولیدکنندگان نمی‌رسد

وی در ادامه به بازار آشفته نهاده‌های دامی اشاره کرد و با بیان اینکه حداکثر ۲۰ درصد از نهاده‌های دامی توسط اتحادیه‌ها توزیع می‌شود و هیچ نماینده‌ای از دامداران در تصمیم گیری‌ها حضور ندارد، گفت: بیش از ۷۰ درصد نهاده هایی که با ارز ۴۲۰۰ تومانی به کشور وارد شدند با نرخ مصوب تحویل داده نشدند. به عبارت دیگر جو و ذرت با نرخ هرکیلوگرم ۱۳۵۰ تومان و کنجاله سویا با نرخ هرکیلو ۲۴۵۰ تومان به‌دست تولید‌کنندگان نرسیده است و جو را حدود ۲۲۰۰ تومان، ذرت ۲۷۰۰ تومان و کنجاله سویا را از ۳۵۰۰ تا ۶۰۰۰ تومان به فروش رسانده‌اند.

او با طرح این پرسشها که چرا وقتی دولت برای نهاده‌ها قیمتی رامصوب کرده نباید این اقلام با نرخ مصوب به‌دست دامدار برسد؟ چرا اجازه داده می‌شود برخی افراد ازاین شرایط سوء استفاده کنند و این اقلام با نرخ واقعی به‌دست مصرف‌کننده نرسد؟ چرا دستگاه‌های نظارتی با متخلفان برخورد نمی‌کند؟ افزود: دامدار مجبور است برای تامین جو، ذرت وکنجاله سویای مورد نیاز خود هزینه زیادی بپردازد و از آن طرف وقتی بحث قیمت‌گذاری شیر و گوشت مطرح می‌شود مبنای قیمت‌گذاری را قیمت‌های مصوب قرار می‌دهند.

دلالان بازار نهاده‌های دامی، دام و گوشت را در دست دارند

مدیرعامل اتحادیه دامداران تصریح کرد: در حقیقت دلالان و واسطه گران هم بازار نهاده‌ها را در دست خود دارند و هم بازار دام و گوشت را مدیریت می‌کنند. آنها دام را از دامداران پیش خرید کرده و نرخ گوشت را تعیین می‌کنند و تا زمانی که خلاء مدیریت غیردولتی واحد و پاسخگو و همچنین خلاء سیستم نظارتی وجود داشته باشد، این موضوع حل نخواهد شد.

وی همچنین به دپوی دام نیز اشاره کرد و گفت: وقتی دام پروار می‌شود اگر به بازار نرود برای دامدار هزینه سر بار دارد و نگهداری بیشتر دام مقرون به صرفه نیست؛ بنابراین نگهداری دام تا عید قربان برای دامدار صرفه اقتصادی ندارد و ضررش بیشتر از منفعتش است. از طرفی دامدار دام را به صورت مستقیم به بازار عرضه نمی‌کند وحتی صنف قصاب هم دام مورد نیازش را مستقیما از دامدار خریداری نمی‌کند و سود اصلی به جیب حلقه‌های واسط اضافی بین تولید‌کننده ومصرف‌کننده می‌رود.

سلطانی با اشاره به اینکه اگر صفر تا صد یعنی از تولید تا مصرف در اختیار تشکل دامداران گذاشته شود این شرایط ساماندهی می‌شود، گفت: اعلام کردیم که اگر توزیع نهاده‌ها در اختیار دامداران باشد گوشت را با نرخ ثابت تحویل بازار خواهیم داد. همچنین در خبرها شنیده شد برای واردات کره قراراست ارز دولتی تخصیص داده شود. ما نیز اعلام کردیم که اگر اختلاف ارز آزاد و دولتی را به ما بدهند، کره مجانی تحویل آنها خواهیم داد.

جلوگیری از صادرات شیرخشک به دامداران ضربه می‌زند

مدیرعامل اتحادیه دامداران با بیان اینکه در تمام دنیا به تشکل‌ها اعتماد کرده‌اند و سال هاست که امور تصدی گری به آنها سپرده شده است ولی در کشور ما به خاطر به خطر افتادن منفعت چندنفر تشکل‌ها نادیده گرفته می‌شوند، اظهار کرد: دامداران در دریافت نهاده‌های دامی مشکل دارند. از طرفی برخی کارخانه‌ها پول شیر خریداری شده از آنها را چندین ماه بعد پرداخت و قیمتها را نیز خودشان تعیین می‌کنند. همچنین با لابی گری جلوی صادرات شیر خشک را می‌گیرند تا تعادل عرضه وتقاضا را به نفع خود به هم زده و با دپوی شیر خشک در کارخانه ها، ظرفیت تولید جدید را کاهش داده و شیر دامدار را دریافت نکنند یا قیمتها را کاهش دهند که در نهایت به ضرر دامدار خواهد بود.

وی در پایان اظهار کرد: گروهی با فروش نهاده به صورت بازار سیاه، بعضی کارخانه‌ها با خرید شیر خام زیر نرخ مصوب و پرداخت مدت دار بهای شیر خام، عده‌ای با واردات بی‌رویه گوشت و عده‌ای با ممانعت برای صادرات شیر خشک و دام به دامداران ضربه می‌زنند که با ادامه چنین روندی آینده خوبی را برای دامداران کشور نمی‌توان متصور بود.

 

منبع: ايسنا
کدخبر: 109404

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین